StoryEditor
Politikareakcije iz oporbe

Vidović Krišto: Plenković vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom. Mrak Taritaš: I dalje nema volje ni snage za bilo kakve ozbiljne zahvate

16. srpnja 2020. - 13:35
Karolina Vidović KrištoDamjan Tadić/HANZA MEDIA

Karolina Vidović Krišto koja je u Sabor izabrana na listi Domovinskog pokreta u četvrtak je podsjetila na odluku Ustavnog suda iz 2011. o neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, ustvrdivši kako Andrej Plenković "vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom".

Ustvrdila je kako od 2011. imamo protuustavne izborne cikluse uključujući i ovaj posljednji. "Na to sustavno upozoravamo već godinama, no izuzetno se teško s time probiti u 'mainstream', a Vlada šuti", istaknula je Vidović Krišto na konferenciji za novinare.

Plenković kao dosadašnji, a prema izbornim rezultatima, vjerojatno i budući premijer, kaže, svjesno krši Ustav i upravo zahvaljujući protuustavnim izbornim jedinicama, 11. i 12. namjerava formirati novu Vladu.

Krišto je navela kako hrvatski Ustav u svojim temeljnim odredbama jamči jednakost i nakon niza zahtjeva za ocjenom ustavnosti 11.i 12. izborne jedinice, koje su očito diskriminacijske.

Ustavni je sud, podsjetila je, u srpnju 2011. donio odluku da su protuustavne. Citirala je odluku prema kojoj  ustavnopravno nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, imovinskoj, mjestu boravka, prebivališta i drugoj.

Priznavanje unaprijed zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava po naravi stvari uzrokuje narušavanje jednakog izbornog prava, rekla je Vidović Krišto.

Pozvala je novinare da od tehničkog premijera Andreja Plenkovića zatraže očitovanje vezano uz svjesno kršenje Ustava i Ustavom zajamčene jednakosti i svjesno očuvanje neodrživog izbornog zakona proteklih devet, odnosno u njegovom slučaju četiri godine.

Također je pozvala Plenkovića da se očituje vezano uz nakanu da "protuustavno stečenom većinom formira novu Vladu".

Na novinarsku tvrdnju da je Ustavni sud utvrdio da svih 10 izbornih jedinica nisu u skladu s Ustavom zato što u njima glasovi ne vrijede jednako jer su odstupanja daleko veća od dopuštenih pet posto, Krišto je uzvratila protupitanjem bi li onda trebalo problematizirati sve izborne cikluse od 2010. do danas koje je ignorirao i tadašnji premijer Zoran Milanović, kao i dosadašnji Andrej Plenković.  

Hrvatska javnost ima pravo znati do kada se misli vladajuća elita igrati s Ustavom i kršiti propise, zakone i Ustav vlastite zemlje, drži Krišto.

Novinarsku ocjenu kako im vjerojatno to ne bi smetalo da je nezavisna lista Željka Glasnovića, koju su podržali, osvojila mandat u 11. izbornoj jedinici, Krišto je odbacila naglasivši da na taj problem upozoravaju već godinama, ali se s time ne mogu probiti u javnost. 

Upitana hoće li podnijeti ustavnu tužbu, Krišto je rekla kako je na temelju zahtjeva za ocjenu ustavnosti iz 2011. donesena odluka Ustavnog suda upitavši koliko ih još trebamo. Napomenula je kako je niz udruga i institucija za ljudska prava zatražilo ocjenu ustavnosti 11.i  12. izborne jedinice koje su, tvrdi diskriminacijske.

Na upit zašto problematiziraju samo 11. i 12. izbornu jedinicu kada su u nekim drugim odstupanja i do 25 posto, jer glasu jednoj ne vrijedi isto kao i u drugoj, Krišto je odgovorila kako je problem svako kršenje Ustava i zakona.

Krajnje je vrijeme da se o tome glasno progovori s obzirom da se to pitanje godinama ignorira, istaknula je.  

Podsjetila je kako 11. izborna jedinica obuhvaća hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske,a 12. hrvatske državljane koji pripadaju manjinskim etničkim skupinama.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro upitan hoće li inzistirati na potpredsjedničkom mjestu u Saboru, rekao je kako prije svega treba ispitati što misli "druga strana" o pitanju neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, a onda razgovararti o svemu ostalome.  Mi tu nismo zbog fotelja i to pitanje je nevažno, poručio je.

Škoro je uzvratio kako očekuje od Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića da se očituju o neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice.

Na pitanje smatra li da su rezultati parlamentarnih izbora nelegalni, Škoro je rekao kako to treba pitati nadležne za organizaciju u provedbu izbora.

Mrak-Taritaš: Očito i dalje ne postoji volja ni snaga za bilo kakve ozbiljne zahvate


Predsjednica GLAS-a i zastupnica u Hrvatskom saboru Anka Mrak-Taritaš ocijenila je u četvrtak da se iz najavljenog sastava nove Vlade vidi da je prvi korak u novom mandatu Andrej Plenković počeo lakirovkom, a ne ozbiljnom reorganizacijom.

"Od silnih najava reorganizacije dogodilo se vrlo malo, očito i dalje ne postoji volja ni snaga za bilo kakve ozbiljne zahvate", upozorila je Mrak-Taritaš u priopćenju dodavši da joj uopće ne pada na pamet upotrijebiti riječ "reforma".

Prije četiri godine osnovali su cijelo novo ministarstvo da bi jedan čovjek mogao biti ministar, a ovaj put imamo samo predstavu, a ne ozbiljno smanjenje broja ministarstava, ustvrdila je Mrak-Taritaš komentirajući Plenkovićevu najavu da će nova Vlada imati 16 ministarstava i četiri potpredsjednika.

Iz primjera Ministarstva branitelja, čije je pripajanje Ministarstvu obrane bilo najavljeno i zvučalo je potpuno logično, vide se dosezi novog-starog hrvatskog premijera.

"Plenkovića su u samo nekoliko dana, ako ne i sati, uvjerili da Ministarstvo branitelja treba obavezno zadržati. S druge strane, izvan svake pameti čini se spajanje turizma, mladih i sporta", kaže Mrak-taritaš.

To nije volja za reformama nego nastavak zadovoljavanja pojedinačnih interesa raznih grupacija u HDZ-u, poručila je Mrak-Taritaš dodavši da "ulazimo u nove četiri godine zadovoljavanja apetita HDZ-ovaca na račun Hrvatske".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 08:16