StoryEditor
PolitikaKOMENTAR

Uprtiš starca na leđa pa polako s njim do prve jame. To je civilizacija narodnog zastupnika koji ne zaslužuje ni da mu se ime spomene

Piše Ivo Bonković
5. travnja 2020. - 18:12
Duje Klarić/Hanza Media

Znate za njega, čuli ste. Najveći njegov doprinos povijesti civilizacije jest otkriće da vitamin C liječi sve, ‘oćeš gripu, ‘oćeš koju težu boljeticu. Njegovo ime je Pernar, Ivan Pernar.

I, dakako, vrli je narodni zastupnik u Saboru, a to se ne smije zaboraviti. Ako ste zaboravili, znači da imate problem s pamćenjem pa odmah pojurite po današnju dozu vitamina C, poručio bi Pernar.

Taj vrli narodni zastupnik “šokirao” je svekoliko hrvatsko pučanstvo sljedećim rečenicama na svom Fejsu (a stvarno taj Fejs izaziva kod ljudi neku čudnu želju za pisanjem bedastoća):

“Ja razumijem vašu želju da bi htjeli da vam preci žive što dulje, ali smatrate li normalnim da cijela država mjesecima bude paralizirana i u karanteni zato da bi neki djed ili pradjed živio dan, tjedan, mjesec ili godinu dulje? Tko god umre, a pozitivan je na koronavirus, sve se svaljuje na koronu, iako, ako dublje pogledate, očito je da korona u pravilu nije osnovni uzrok smrti.”

I ima toga još: “Smatrao sam bitnim to istaknuti jer su upravo ‘korona smrti’ instrument s kojim drže populaciju u strahu, a samim time i u pokornosti i poslušnosti spram HDZ-ove vlasti.”

Nepotrebno je poručivati Pernaru da će i on, ako Bog da, jednog dana biti nečiji djed ili pradjed, i zasigurno će očekivati da se i njegova familija, ali i cijelo društvo, prema njemu odnose kao prema – ljudskom biću. Ali Pernar nema strpljenja, riješio bi se, valjda, svih starijih od 55 po brzom postupku. Pustio bi na njih koronu, a za one druge možda najbolje rješenje je ono iz Karakaševe “Proslave” – uprtiš starca na leđa pa polako s njim do prve jame. I gotovo, kraj muka.

A mladi skaču od veselja, u mirovinskom i zdravstvenom fondu otvaraju boce šampanjca, jedan starac manje. To je civilizacija Ivana Pernara, narodnog zastupnika, za kojeg je možda svoj glas dala i neka, po njegovu sudu, nepotrebna, ostarjela, niškorisna ruka.

Stoput je rečeno, a tako i jest, kako se civiliziranost nekog društva mjeri upravo po tome kako se odnosi prema slabijima, prema nemoćnijima, prema onima koji su u manjini.

Ali ovo nije zapravo priča o Pernaru jer je priča o njemu već odavno pročitana. Ovo je priča o svim hrvatskim građanima i poruka da kod sljedećih izbora ne ostanu kod kuće, “jer im se ne da, jer se ništa ne može promijeniti, jer nemaju za koga glasati”, a kad izbori, koje su promatrali s kauča, završe opet kukaju – pa tko je doveo tog Pernara u Sabor. Vi, poštovani građani, vi, i nitko drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 03:57