StoryEditor
Politikakomentar: igra na sve ili ništa

Ujedinjena, nikad jača oporba prisilit će vladajuće na prijevremene izbore i dokinuti svaki oblik korupcije u državi... Samo još ne znamo hoćemo li to gledati na HBO-u ili na Netflixu?

Piše Hrvoje Prnjak
18. listopada 2021. - 21:11

"Ništa više neće biti isto... Pokazali smo snagu. Vratila se duša našem parlamentu. Vidjet ćete. Kreće nova paradigma nakon 30 godina"...

"Izgleda da nema druge nego 'pokazati im zube'! Dragi ljudi, nemojte šutjeti na nepravdu i bezakonje! Nemojte šutke gledati kako vam iz Hrvatske odlaze djeca, unuci, obitelji i prijatelji! Progovorite, prosvjedujte, izađite na izbore konačno i prestanite birati iste! Vrijeme je za Hrvatsku slobodnu od korupcije!"

Prvi citat pripada Mostovom Marinu Miletiću, a drugi, ovaj koji poziva da izađete na izbore, njegovom stranačkom kolegi iz saborskih kluba, Nikoli Grmoji. Istina, izbori slijede tek za tri godine, ali tko zna, možda Grmoja zna nešto što svi mi ovog trenutka još ne znamo!

Iako ističu važnost zajedničkog nastupa, ni jedan ni drugi nisu propustili napomenuti da je upravo Most zaslužan za ujedinjenje oporbe. A ona, navodno, nije bila nikad jača i odlučnija da se, kako kažu, suprotstave HDZ-u i korupciji u Hrvatskoj!

"Govori se da nema oporbe, oporbe ima, ujedinili smo se i isplanirali daljnje korake", poručio je samouvjereno nakon saborske opstrukcije Grmoja.

"Akcija" oporbe je, nema sumnje, bila odlučna, iako na trenutke i tragikomična jer su se oporbenjaci, između dva poziranja za fotografiju, uzbuđeno nadglasavali, ponašajući se kao kakvi srednjoškolci u posjetu sabornici. Samo što ovoga puta nisu ostali na posjetu galeriji, nego su ih pustili dolje, među zastupničke klupe.

Pa su se, dok je HDZ-ov veteran Ante Sanader izgledao kao nastavnik iznerviran ponašanjem učenika na maturalnoj ekskurziji, gotovo natjecali u tome tko će "složiti" vatraniji govor, uz hihotanje ili odobravanje drugih. Mostov Nino Raspudić, inače talijanist, recitirao je stihove iz prvog pjevanja Danteovog "Pakla"...

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika "zauzeo" je prošlog četvrtka govornicu i tako opstruirao početak rasprave o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, zatraživši usput i poništenje natječaja za ravnatelja pošto drže da je on u sukobu interesa.

No, ne treba biti posebno vidovit da bi se zaključilo kako su time zapravo samo - odgodili Švebov izbor.

Naime, na današnjoj je sjednici saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prvo zbog ustanovljene povrede Poslovnika, na što je ukazivala i oporba, povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom većinom glasova ponovno predložio za tu funkciju - upravo Šveba.

Očekivano: Šveb je kao kandidat vladajućeg HDZ-a dobio glasove sedmero članova Odbora, dok su kandidata Darija Špelića predloženog u ime Zeleno-lijevog bloka glasala dva člana iz redova oporbe.

Sve ostalo bit će formalnost, glasačka većina će odraditi svoje, osim ako oporba opet ne posegne za nekim oblikom opstrukcije rada Sabora ili možda za nekim oblikom vanistituionalnog otpora, pošto su zapravo ispucali sva moguća "oružja", preostaje im tek produžavanje saborske rasprave što je moguće duže, ne bi li se ušlo u cajtnot.

Ponovilo se na današnjem Odboru tako glasanje s prošlotjedne sjednice, koja je bila sazvana kao nastavak prethodne na kojoj je, kako se kasnije utvrdilo, Šveb bio bez kvoruma izabran sa sedam glasova, od kojih su dva bila kuvertirana.

U tome je, naime, bila proceduralna pogreška na koju je ukazala oporba, zbog čega se predsjednica Odbora Natalija Martinčević (Reformisti) ispričala i preuzela odgovornost pred javnosti.

Članovi Odbora iz redova oporbe i danas su upozoravali su na potencijalni sukob interesa Roberta Šveba navodeći povezanost njegovih tvrtki s poslovanjem HRT-a, ali i na neke, tvrde, sporne detalje iz njegove kandidature navodeći kako nije decidirano izjavio da nije u sukobu interesa.

Kao što je poznato, glavnog ravnatelja HRT-a na pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika. Kad Sabor ne bi imenovao glavnog ravnatelja HRT-a do četvrtka, u roku 45 dana nakon 6. rujna kada je je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, javni natječaj objavljen krajem srpnja bi se poništio.

Ali, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi.

image
Mikrofon je naš!
Screenshot

HDZ se, kao što vidimo, nije odlučio na predlaganje nekog novog kandidata zbog oporbenog negodovanja jer očito ne misle da to može utjecati na uvjerljivo visoki rejting stranke. Baš kao što, poručujući da sadašnje vodstvo nema ništa sa Sanaderom i njegovim razdobljem u politici, najozbiljnije vjeruju da im neće ozbiljnije naškoditi niti nedavno objavljena presuda u slučaju najveće korupcijske afere u hrvatskoj politici.

Naravno, riječ je o presudi Vrhovnog suda zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki, po kojoj će HDZ morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru i šefu HDZ-a zatvorska kazna s osam smanjena na sedam godina, a morat će i državi vratiti 14,9 milijuna kuna...

"Neću prihvatiti etiketu Ive Sanadera ili bilo kakve kriminalne organizacije... Nemamo nikakvih kredita ili dugova i vodimo transparentu politiku. Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, podsjetio bih da je HDZ to platio na parlamentarnim izborima 2011. godine", poručio je Plenković u povodu presude i njezinih implikacija na djelovanje današnjeg HDZ-a.

Nego, što mislite, hoće li oporba ostati ovako ujedinjena i nakon ovog konkretnog povoda?

S obzirom da su parlamentarni izbori na rasporedu tek 2024. godine, to se u ovom trenutku čini - gotovo nemogućim. Može ih okupiti jedino zajedničko, ustrajno i agresivno igranje na kartu borbe protiv korupcije, uostalom, jedino ih neki opći cilj i može privremeno ujediniti (rekao bi Grmoja: "Progovorite, prosvjedujte, izađite na izbore konačno i prestanite birati iste!"). Jer, oko svjetonazorskih tema teško da se mogu složiti i podržati ista zakonska rješenja. Ne ide im na ruku ni to što priča o borbi protiv korupcije – nije nova.

U kampanji za prošle parlamentarne izbore, iz SDP-a su poručivali da je Restart koalicija "jedina alternativa korumpiranoj vlasti HDZ-a"; ukazivali su da je u četiri prethodne godine "Vladu napustilo čak 11 ministara zbog sumnje na korupciju". Korupcija i borba protiv nje su bili gotovo najspominjaniji termini i sintagme, spominjala se i Fimi media... No, očito je da su birači mislili drukčije, štono bi se reklo, imali su druge prioritete.

Istina, HDZ-u se ne bi bilo pametno, unatoč uvjerljivoj prednosti koju imaju po svim relevantnim ispitivanjima javnog mnijenja, razbahatiti i "uljuljkati", pa pomisliti da su stvarno nedodirljivi, jer ne treba podcijeniti niti mogućnost da klatno biračkih preferencija do izbora ode na sasvim drugu stranu zbog, ako ništa drugo, želje za promjenom.

No, teško je povjerovati u dugoročno ujedinjeno djelovanje oporbe. Pa oni su se i prošlog četvrtka trvili zbog covid-izvještaja ministra Vilija Beroša...

Usto, s raspolućenim SDP-om, koji se u Saboru podijelio na dva zastupnička kluba, te svjetonazorski drastično udaljenim strankama u tako zamišljenoj "koaliciji", teško je povjerovati da nitko ne bi ispao iz te kompozicije, ako ne na prvom, onda sigurno na drugom zavoju.

Prijevremene izbore ionako ne mogu isprovocirati, dakle, jedino bi mogli ići na strategiju dugotrajnog homogeniziranja svih oporbenih birača na temi borbe protiv "korumpirane vlasti", uz strogo izbjegavanje manifestiranja svjetonazorskih razlika, što bi bilo teško izvedivo s obzirom na to kakve im sve točke dnevnog reda dolaze na stol. Kazali bi rutinirani sportski komentatori – bila bi to "nemoguća misija".

Ipak, Mostov Miletić će kazati: "Ništa više neće biti isto... Pokazali smo snagu. Vratila se duša našem parlamentu. Vidjet ćete. Kreće nova paradigma nakon 30 godina"...

A sjetimo se samo, ne tako davne, svađe u Saboru zbog rezolucije o abortusu SDP-ovog europskog parlamentarca Predraga Matića, kada je u žaru rasprave tadašnji SDP-ovac (danas član "otpadničkog" Kluba zastupnika Socijaldemokrati) Erik Fabijanić Mostovoj Mariji Selak Raspudić kazao – da lupeta.

Ali to nije bilo sve: kazao joj je i da je "bezobrazna i totalitarna", nakon čega je demonstrativno napustio sjednicu Odbora za ravnopravnost spolova, na čijem se dnevnom redu našla Matićeva rezolucija o općem pravu na pobačaj. Most je stao iza svoje zastupnice, a SDP-ova Mirela Ahmetović je pak Selak Raspudić optužila za dociranje, manipulaciju i trošenje novca poreznih obveznika, stavljajući njezin istup u kontekst "borbe na desnici za naklonost birača"...

I dok neke kolege analitičari pišu da bi oporbeno zauzimanje saborske govornice moglo biti biti točka preokreta, recite najiskrenije možete li stvarno zamisliti da za tri mjeseca, a kamoli za tri godine na "istom valu" i dalje budu Marin Miletić, Nikola Grmoja, Domagoj Hajduković, Anka Mrak Taritaš, Nino Raspudić, Sandra Benčić, Urša Raukar-Gamulin, Dalija Orešković, Marijana Puljak, Zvonimir Troskot i Vili Matula, natiskani na jednoj iz serije trijumfalnih fotografija s govornice Sabora?!

Dodajte tome još Ivanu Kekin i Zlatka Hasanbegovića, koji se vide na nekim drugim fotografijama, i saznat ćete udžbeničku definiciju nemoguće kombinacije...

I zato, kad zamislimo da će ujedinjena oporba prisiliti vladajuće na prijevremene izbore, ili će hametice poraziti HDZ na sljedećim "regularnim" izborima, nakon čega će, ako treba i dekretom, dokinuti svaki oblik korupcije u državi, ostaje samo još jedno logično pitanje.

A glasi: hoćemo li to gledati na HBO-u ili na Netflixu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 14:43