StoryEditor
Politikauvijek krivo

Ugledni portal proglasio je dva hrvatska europarlamentarca najvećim luzerima aktualnog saziva, a jedan od njih uvjerljivo je slavio u neslavnom izboru

Piše PSD
19. siječnja 2022. - 14:38

U Europskom parlamentu sjedi 705 zastupnika izabranih u 27 država članica, ali je mali broj onih zastupnika koji će postati poznati široj javnosti, piše Jutarnji list.

S obzirom na to da su zastupnici na pola mandata, ugledni portal Politico analizirao je podatke o zastupnicima vezano za nazočnost na sjednicama, glasanje te interakcijama s drugim institucijama između 2. srpnja 2019. i 20. prosinca 2021. godine.

Dvojica hrvatskih zastupnika, Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, našli su se na neslavnoj listi onih koji najčešće glasuju suprotno od većine, odnosno glasuju za opciju koja ne prolazi.

Mislav Kolakušić tako je proglašen najvećim luzerom. U svega 14,8 posto slučajeva, kako je izračunao Politico, Kolakušić je glasovao u skladu s većinskim raspoloženjem u parlamentu, a Sinčić, kao drugi najveći luzer, u 19,2 posto slučajeva.

Politico piše kako je Kolakušić bivši hrvatski sudac koji sebe naziva 'nesvrstanim aktivistom za vladavinu prava i borca protiv korupcije'.

Neslavno prvo mjesto zauzima i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Propustio je većinu sjednica na kojima se glasovalo, a njegova nazočnost iznosila je 58,9%. Vjerojatni razlog za to je bolovanje. Naime, u rujnu 2020. se zarazio koronavirusom, a simptome je imao još mjesecima. Boravio je i u bolnici zbog teških posljedica zaraze.

Sinčić je dospio na još jednu Politicovu listu. Riječ je o zastupnicima koji su zbog kršenja pravila parlamenta dobili sankcije.

Tijekom govora koji je održao 16. rujna 2020. sankcioniran je zbog nedoličnog ponašanja, Govorio je protiv siromaštva i tražio uvođenje univerzalnog dohotka, pri čemu je u jednom trenutku počeo skidati odjeću zbog čega je tvrde sankcioniran oduzimanjem dvije dnevnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 15:01