StoryEditor
Politikabitka za stranku

U utrci za novog šefa SDP-a je troje kandidata: Peđa Grbin, zagorski župan Željko Kolar i prodorna načelnica Omišlja Mirela Ahmetović

Piše Robert Bajruši/Jutarnji list
18. kolovoza 2020. - 15:56
Tko će na čelo SDP-a nakon Davora Bernardića?Bruno Konjević/HANZA MEDIA

Počela je izborna utrka za novo vodstvo Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), formalno i dalje najjače opozicijske stranke u državi, piše Jutarnji list.

Prema informacijama iz više ozbiljnih izvora, nakon abdikacije Davora Bernardića, u igri za novog predsjednika SDP-a nalazi se troje kandidata: siguran je etablirani saborski zastupnik Peđa Grbin, a veliki su izgleda da će se kandidirati i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te Mirela Ahmetović, prodorna načelnica Omišlja i zastupnica u Saboru.

U slučaju ovakvog scenarija, izbori u SDP-u mogli bi biti neizvjesniji nego što je izgledalo prije mjesec dana, kada se činilo da Grbin neće imati ozbiljne protukandidate. A da dolazi i do mobilizacije unutar SDP-a, potvrdio je podatak koji smo dobili jučer - iako je početkom prošlog tjedna pravo glasanja imalo svega 6000 SDP-ovaca, koji su redovito plaćali članarinu, sada je takvih već 9500, što znači da je više od 3000 podmirilo dugovanja kako bi mogli odlučivati o novom vodstvu ili se i sami kandidirati. Ukratko, postoji velik interes za vođenje SDP-a.

Novo lice

Kandidacijski postupak je otvoren u ponedjeljak, a izbori će se održati 26. rujna. Sve će trajati iduća dva tjedna, do ponedjeljka 31. kolovoza, a tada se sastaje izborna komisija koja u tri dana mora utvrditi pravovaljanost kandidatura, i od tog trenutka traje i službena kampanja u stranci.

Na izborima 26. rujna neće se birati samo predsjednik stranke, već i 17-člano Predsjedništvo zajedno s četiri potpredsjednika, kao i Glavni odbor kao središnje tijelo koje broji 101 člana. Izborni sustav je takav da se prvo bira Predsjedništvo (Zagreb daje 3, ostalih pet regija po 2, a još 4 člana ulaze s lista), a onda četiri člana tog tijela s najvećim brojem glasova postaju potpredsjednici.

Naravno da je najveći interes glede kandidata za predsjedničku funkciju jer to je i dalje, barem neformalno, položaj “šefa opozicije”. Izvori s Iblerova trga najavljuju troje kandidata: Grbina, Kolara i Mirelu Ahmetović.

image
Peđa Grbin
Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Najveći favorit je Peđa Grbin, koji je od 2011. u Saboru i poznat je u ovdašnjoj javnosti. Na srpanjskim izborima osvojio je velik broj preferencijalnih glasova, što pokazuje da ima podršku SDP-ova biračkog tijela, baš kao i stranačkog članstva.

Grbin već mjesec dana aktivno lobira, a u tome mu pomažu Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić i Mihael Zmajlović, kao i veliki broj esdepeovaca, koji su bili Bernardićeva oporba.

Ako se odluči kandidirati, bez šansi nije Mirela Ahmetović jer rasprostranjeno je mišljenje (i unutar SDP-a, i u javnosti) da socijaldemokrate može spasiti netko tko predstavlja novo lice u politici.

Prednost ili mana

To bi mogla biti upravo Mirela Ahmetović, koja je postala poznata kada se beskompromisno suprotstavila izgradnji LNG terminala na Krku, a prije tri godine dobila je daleko najviše glasova kao kandidatkinja za potpredsjednicu primorsko-goranskog SDP-a, najkoherentnijeg dijela Socijaldemokratske partije. Usto, ona može računati na podršku Zlatka Komadine, iako je pitanje je li to u postojećim okolnostima prednost ili mana.

image
Mirela Ahmetović
Dragan Matić/HANZA MEDIA

Željko Kolar je župan koji je dvaput pobjeđivao na direktnim izborima, a slovi kao kvalitetan organizator, posebno u prikupljanju sredstava iz europskih fondova. Bio je blizak sa Sinišom Hajdaš-Dončićem, ali Kolarova najava kandidature sugerira da više nije tako.

Velik interes vlada upravo za članstvo u budućem Predsjedništvu, i to od etabliranih SDP-ovaca. Sigurno će se kandidirati Ivan Račan, koji nerijetko slovi kao stranačka siva eminencija, jer je 2007. uspješno lobirao u korist Zorana Milanovića, kao i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček, saveznica Peđe Grbina.

image
Željko Kolar
 
Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

Saveznici

Kandidaturu je najavio Mladen Kešer, a nekoliko relevantnih sugovornika nam je potvrdilo da će to sigurno napraviti dugogodišnji član stranačkog vrha Ranko Ostojić, kao i Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča, te Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na Braču. I ona spada u Grbinov krug saveznika, što je potvrdila objavom na Facebooku, na kojoj su njih dvoje, Arsen Bauk, Goran Kotur, Nataša Delonga Poparić i Davor Matijević, a sve pod nazivom Dalmatinska fronta. Tu su još Mihael Zmajlović, Hajdaš-Dončić, kao i eurozastupnici Biljana Borzan i Predrag Fred Matić.

Vjerojatno će se kandidirati Rajko Ostojić, donedavno suradnik Davora Bernardića, koji u novonastalim okolnostima postaje dio unutarstranačke opozicije. Da se neće kandidirati, za Jutarnji list potvrdio je i Mišel Jakšić, uspješni gradonačelnik Koprivnice, koji će jedino, možda, pokušati ući u Glavni odbor.

Tko god dođe na čelo SDP-a, čeka ga/je teška situacija. Parlamentarni izbori su pokazali da je stranka u padu, a prođe li SDP slabo i na lokalnim izborima u svibnju, odgovornost će biti na novom predsjedniku ili predsjednici, ni krivim, ni dužnim, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 21:44