StoryEditorOCM
Politikabitka za šefa

Gotovi izbori: Hladan tuš za Hajdaša Dončića. Morat će u drugi krug s najvećim iznenađenjem izbora!

Piše Marina Karlović Sabolić
14. rujna 2024. - 21:43

Bio je glavni favorit, ali to mu nije bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu.

SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a održanima u subotu dobio je 48,78 posto glasova članova najjače oporbene stranke. Makarski gradonačelnik Zoran Paunović osvojio je 20,56 posto glasova i ušao je u drugi krug izbora.

Trećeplasirani je Mladen Kešer s 10,51 posto. Mirando Mrsić dobio je 10,12 posto, a Sanja Major 9,97 posto glasova.

Iako je Hajdaš Dončić osvojio uvjerljivo najveći broj glasova, objava rezultata predstavljala je pravi hladni tuš za njegove podupiratelje na Iblerovom trgu, koji su bili uvjereni da će njihov takmac pobijediti već u prvom krugu.

Što se tiče Paunovića, on je najveće iznenađenje ovih izbora. Kandidat kojeg su zbog manjka od 11 dana stranačkog staža na Iblerovom trgu željeli u startu isključiti iz utrke na koncu se prometnuo u jdnog od pobjednika. U finale je ušao uglavnom zahvaljujući velikom broju glasova koje je dobio u Dalmaciji. U Splitu je sa 175 glasova bio tik iza Hajdaša Dončića, koji je osvojio 211 glasova. Sanja Major dobila je 36 glasova splitskih SDP-ovaca, Mrsić 32, a Kešer 14.  U Zadru je pak Paunović pobijedio sa 40 glasova, dok je Hajdaš Dončić osvojio 20, Mrsić 11, Sanja major 11, a Kešer 5 glasova. U Šibeniku je pak Hajdaš Dončić odnio pobjedu sa 64 glasa. Paunović je dobio 36, Sanja Major 16, Mrsić 13, a Kešer 8 glasova šibenskih SDP-ovaca.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

-Čestitam gospodinu Paunoviću na ulasku u drugi krug. Veselim se novoj izbornoj utakmici, to mi nije strano. Smatram da energijom znanjem i iskustvom mogu voditi SDP do pobjede. SDP prvi, a ne drugi – kratko je nakon objave rezultata poručio Hajdaš Dončić. Uz napomenu da nije razočaran rezultatima.

Mirando Mrsić pozvao je pak članove SDP-a koji su njemu dali svoj glas da u drugom krugu podrže Paunovića.

-Pozivam sve birače da izađu u drugi krug i glasuju za gospodina Paunovića jer Hajdaš Dončić nije budućnost SDP-a. On je povratak na staro – poručio je Mrsić.

Paunovića je podržao i Kešer. Potpredsjednica Foruma žena Sanja Major u subotu navečer nije se željela izjasniti koga podržava između dvoje preostalih kandidata.

image

 

 

Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

- Bilo je jako napeto, postojala je varijanta da sve bude gotovo u prvom krugu. Neću se izjasniti oko podrške, ali pozivam kolege da nastave govoriti o socijaldemokratskom programu. Skromno bih rekla da sam ih ja natjerala na to. Nadam se da će se pridržavati svega što su najavljivali u kampanji – ustvrdila je Major.

Jedan drugi podatak za SDP je prilično zabrinjavajući.

Od ukupno 22 tisuće članova SDP-a na izbore ih je izašlo tek 40 posto. Najniže u povijesti SDP-a. Ostali nisu željeli sudjelovati u odabiru budućeg predsjednika stranke ili nisu bili zadovoljni kandidatima, ili su dignuli ruke od SDP-a.

Što je jedan od prvih problema koji će dočekati budućeg predsjednika kojega će članovi izabrati u izbornom finalu iduće subote. 

Budući predsjednik SDP-a za suradnike će imati poprilično miješanu ekipu.

U Predsjedništvo najjače oporbene stranke su izabrani po izbornim područjima Joško Klisović i Marija Lugarić iz Zagreba, Kristina Ikić Baniček i Mihael Zmajlović iz Središnje Hrvatske, Jasenka Auguštan Pentek i Mišel Jakšić iz sjeverozapadne područne jedinice, Biljana Borzan i Mario Milinković iz Slavonije, Zlatko Komadina i Mirela Ahmetović iz Rijeke, Istre i Like, te Sabina Glasovac i Ranko Ostojić iz Dalmacije. Tzv.lucky looseri, kandidati koji nisu prošli po regionalnom ključu, ali imaju više od ostalih kandidata pa su dobili mjesto u Predsjedništvu su Tonino Picula, Sandra Krpan, Ante Bilić i Ivana Marković te Lovro Lukavečki kao kandidat mlađi od 30 godina.

Potpredsjednici SDP-a su automatski oni članovi Predsjedništva koji su osvojili najviše glasova: Biljana Borzan, Mišel Jakšić, Mirela Ahmetović i Ranko Ostojić.

 Uz kandidate koje je u vrh stranke forsirao Siniša Hajdaš Dončić, u Predsjedništvo SDP-a ušli su i oni koji mu nisu bili po volji: Komadina, Ostojić, Sabina Glasovac te Tonino Picula. 

U Predsjedništvo nisu ušla neka od poznatih SDP-ovih imena: Ivan Račan, Mišo Krstičević, Željko Jovanović, Branko Grčić…

image

 

 

Boris Kovacev/Cropix
image

 

 

Boris Kovacev/Cropix
image

 

 

Boris Kovacev/Cropix

Paunović: ‘Osjećam se kao Goran Ivanišević kad je osvojio Wimbledon 2001., a bila mu je isprva onemogućena kandidatura‘

RANIJE: Prema službenim rezulatima, Siniša Hajdaš Dončić osvojio je 48,78 posto glasova, a Zoran Paunović 20,66 posto i ova dva kandidata idu u drugi krug.

Drugi krug izbora održat će se iduće subote.

Kako se neslužbeno doznaje Siniša Hajdaš Dončić ostvario je najveću potporu u zagrebačkom ogranku SDP-a s 326 glasova podrške. Od 767 glasača, drugu najveću podršku u Zagrebu je dobila Sanja Major - 126 glasova, a odmah ispod nje su Mirando Mrsić sa 115 glasova i Zoran Paunović sa 111 glasova. Mladen Kešer pak je ostvario potporu u Zagrebu od 89 glasova, dok je izlaznost bila 54 posto, doznajemo neslužbeno.

Izlaznost u Splitu bila je nešto veća od Zagreba, 65 posto, a pobjedu je i tamo odnio Hajdaš Dončić. Favorit ovih izbora sakupio je 211 glasova, a nakon njega najviše je ostvario makarski gradonačelnik Zoran Paunović (175). Sanja Major 36 glasova, Mrsić 32, a Kešer 14 glasova članova SDP-a. 

SDP-ovci, njih 22.000 biraju danas, po principu jedan član jedan glas novog predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor.
image

 

 

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Službeni rezultati bit će poznati tijekom večeri, a kao što je poznato kandidature za predsjednika su istaknuli Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednica Foruma žena Sanju Major, bivši ministar rada Mirando Mrsić, potpredsjednika koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer te gradonačelnika Makarske Zoran Paunović. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 23:19