StoryEditorOCM
PolitikaSVI BI U SABOR

Škorić ipak upao na listu HDZ-a, župan Boban je treći, Opara četvrti, Franković peti. Kalmeta i Kovač kreću u lov na preferencijske glasove

15. lipnja 2020. - 21:02

Iako je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ulazeći jučer u Središnjicu HDZ-a poručio kako su 'sve dileme oko HDZ-ovih lista riješene', završni čin u krojenju HDZ-ovih izbornih lista poprilično se odužio i zakomplicirao. Šef stranke želio je osobno razgovarati i konzultirati se sa šefovima lokalnih stranačkih organizacija, tako da je u ponedjeljak popodne satima kasnila sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. 

HDZ će službene liste objaviti u utorak, kad će ih predati Državnom izbornom povjerenstvu, no neslužbeno su imena većine kandidata poznata. HDZ je jučer liste ojačao s nekoliko imena koja bi trebala privući glasove desnije orijentiranih birača.

U samom fotofinišu je tako ipak na listu u desetoj izbornoj jedinici uletio splitski HDZ-ovac Petar Škorić. Na listi koju predvodi ministar zdravstva Vili Beroš, Škorić je deseti. Drugi je Branko Bačić, treći župan Blaženko Boban, a slijede gradonačelnici Splita Andro Krstulović Opara i Dubrovnika Mato Franković.

Na šestom je mjestu Ante Mihanović, sedmom Goran Dodig (HDS), osmom imotski gradonačelnik Ivan Budalić. Deveta je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, jedanaesti Jure Brkan, dvanaesta Danica Baričević, a na dva zadnja mjesta su Ante Bačić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.     

Što se tiče Plenkovićevog protukandidata na unutarstranačkim izborima Mira Kovača, on je 'pomilovan' i bit će na posljednjem mjestu u šestoj izbornoj jedinici. Listu u toj jedinici predvodi ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Još jučer u slučaju Mira Kovača spominjala su se zadnja mjesta u 9. izbornoj jedinici ili 2. gdje će se voditi žestoka bitka između predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore, nezavisnog kandidata na listi Mosta, profesora i kolumniste Nina Raspudića te predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. No, odlučeno je da Kovač ide u šestu, dok će u drugu ići Miroslav Tuđman. On je na zadnjim izborima bio u četvrtoj jedinici, a sad izlazi u drugoj kako bi pojačao HDZ-ovu listu pred jakim napadom Škore i Raspudića na desnici.

image
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Na zadnjem mjestu u 9. izbornoj jedinici, koju nosi ministar uprave Ivan Malenica bit će predsjednik zadarskog Županijskog odbora stranke Božidar Kalmeta. Potvrdio je to i predsjednik stranke Andrej Plenković. 

Na drugom mjestu je Grozdana Perić, slijede HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader, pa dopredsjednik HNS-a i izvršni direktor Marijan Kustić, zadarski gradski vijećnik Rade Šimičević i šef HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić.  Prolazno mjesto za Sabor ima i dožupan Splitsko - dalmatinske županije Luka Brčić, a iza njega su nekadašnji šef Mladeži HDZ-a i državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver, vodička zastupnica Branka Juričev Martinčev, Anita Pocrnić Radošević iz Gospića       

Ponovo je šansu da postane zastupnik dobio i dosadašnji problematični zastupnik Stevo Culej koji je zadnji na listi u petoj slavonskoj jedinici, gdje je pravi 'desant' ministara. Tamo je prvi ministar financija Zdravko Marić, drugi ministar državne imovine Mario Banožić, a treći ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Zanimljivo je da se u sedmoj izbornoj jedinici na listi našao i državni tajnik HDSSB-ov Josip Salapić. Njega su neki HDZ-ovi dužnosnici predlagali za četvrtu jedinicu, no takvom prijedlogu usprotivile su se lokale organizacije.

Plenković: Ovakvim odabirom šaljemo poruku našim članovima  

Upitan o tome kako su se Kovač, Kalmeta i Culej našli na listama, Plenković je rekao:

- Ovakvim odabirom šaljemo poruku i našim članovima koji su možda na unutarstranačkim izborima glasali za drugu opciju da razmišljamo i o njima. 

Na izjave Miroslava Škore da Plenković neće biti premijer, odgovara kako je njihova pozicija jasna.

"Želimo pobijediti na ovim izborima i naš su saveznik hrvatski građani. O razgovorima ćemo nakon izbora, a ucjenjivanje je uzaludno. To mogu zaboraviti već sada", rekao je Plenković.

Predsjednik stranke predvodi listu u prvoj zagrebačkoj jedinici, slijede potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Zvonko MilasDarko Klasić (HSLS), Željko TurkLjubica Lukačić, Mario Kapulica, psihijatar Ivan ĆelićMarica Jančić... a zadnji je povjesničar Ivo Lučić.

U sedmoj je prvi ministar branitelja Tomo Medved, a iza njega su ministar Tomislav Ćorić, bivša ministrica Nada MurganićDavor Ivo Stier, Tomislav Klarić, Josip SalapićDomagoj Ivan Milošević, Nikolina Brnjac, Marija JelkovacMajda BurićTomislav Masten, Tomislav Lipošćak, Vladimir Iviček, a na zadnjem je mjestu liječnica Maja Grba Bujević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 05:24