StoryEditorOCM
Politika‘bogati buržuj‘

Todorić u politici? Evo što misle stručnjaci: ‘Čak bi i Ćaća opet mogao doći do Sabora. Za Gazdu to ne vrijedi‘

4. travnja 2023. - 13:46

Idem na izbore, porazit ću HDZ – slavodobitno je urbi et orbi poručio Ivica Todorić.

Nekadašnji gazda Agrokora cilja “u glavu”. Na svojem Facebook profilu ovih je dana pitao pratitelje tko bi bio bolji premijer: on ili Andrej Plenković. Rezultati su, pohvalio se Todorić, pokazali da 93 posto Hrvata želi njega za premijera.

Zato je formirao tim, sprema se osnovati stranku i na idućim parlamentarnim izborima izazvati HDZ na megdan. Želi, pojasnio je u intervjuu za 24 sata, koji je dao novinaru Ivanu Pandžiću, preuzeti osobnu odgovornost za rješavanje ključnih problema u državi: uspostavu vladavine prava i rješavanje problema korupcije, demografije, snažnijeg rasta BDP-a. Odmah bi, programatski je poručio posrnuli tajkun, povećao plaće najmanje 20 posto, rasle bi i mirovine, a poduzetnicima bi smanjio porezna opterećenja.

Govori na YouTubeu

Todoriću u prilog ide pravosudni rasplet optužbi da je pljačkao vlastiti koncern. Prvo je sredinom veljače pravomoćno oslobođen u procesu za tzv. mali Agrokor, u kojemu ga je DORH teretio da je oštetio kompaniju za 1,25 milijuna eura. A onda je ovoga tjedna “palo” i najskuplje vještačenje u povijesti hrvatskog pravosuđa: ono Ismeta Kamala, direktora poljske tvrtke KPMG, za koje je obrana uspjela dokazati da je – nezakonito. A tužiteljstvo ga je platilo fantastičnih 8,6 milijuna kuna.

Todorić je i nakon svojeg uhićenja koketirao s idejom o političkom angažmanu. Na YouTubeu je tada objavljivao govore i najavljivao kandidature. No kada su agencije za istraživanje političkog tržišta njegovo ime “provukle” kroz svoje mjesečne ankete, pokazalo se da Todorić nema nikakve šanse. Je li se sada situacija promijenila, pitamo poznatog splitskog stručnjaka za politički marketing Jerka Trogrlića.

– To što netko ima podršku i lajkove na društvenim mrežama ne znači apsolutno ništa u svjetlu političke podrške. Njegov trenutni rejting, pa i potencijal, mogao bi se izmjeriti u ozbiljnom istraživanju. Moje je mišljenje da je Todorićev rejting u ovom trenutku nikakav i da on na izborima nema šanse. Ne nužno zbog kaznenih postupaka koji se protiv njega vode, nego zato što je negativno označen među hrvatskim građanima, koji prema njemu i njegovoj situaciji nemaju apsolutno nikakvu sućut – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Trogrlić.

Ljudi se, naglašava on, mogu zgražati nad lošim postupcima DORH-a, mogu biti sretni što će eventualno HDZ imati problem, ali to samome Todoriću neće donijeti nikakvu korist.

– U očima birača on je bogati buržuj, koji sad više nije turbo bogat, ali je i dalje bogat. Prije, dok je bio mistični gospodarstvenik koji je rijetko nastupao u javnosti, možda su ga i doživljavali kao gospodara Hrvatske, no danas je njegova percepcija, a pogotovo politički kapital među građanima, vrlo, vrlo niska – ocjenjuje Trogrlić.

I pritom povlači jednu zanimljivu paralelu.

Popravak imidža

– Čak bi i Ivo Sanader, sa svojom pričom “ćaća se vraća”, kroz simpatiju, ruganje i protestne glasove nešto mogao napraviti. Uz dobru kampanju Sanader bi možda mogao doći do toga da ponovno postane dio parlamentarne demokracije. Za Todorića, međutim, to ne vrijedi. On nema izgrađenu pozitivnu emociju građana prema njemu – smatra Trogrlić. Koketiranje s političkim angažmanom stoga Todoriću prije svega, ističe naš sugovornik, služi u popravljanju njegove javne percepcije. Kao i popravljanju vlastitog pravnog položaja, što je u ovom trenutku, uvjeren je Trogrlić, Todorićev prioritet.

Politolog prof. dr. Anđelko Milardović također smatra da Todorić u političkoj areni nema velike šanse.

– “Gazda” je produkt tranzicije koja se u Hrvatskoj manifestirala kao legalizirana pljačka stoljeća. I kod nas i u ostalim istočnoeuropskim zemljama u tranziciji su nastajale oligarhije. On je tipičan predstavnik male hrvatske oligarhije. On je bogatstvo imao, pa ga je izgubio, i sad zaključuje da bi preko politike možda mogao vratiti dio izgubljenog bogatstva – ističe Milardović.

Jedna stvar, prema njegovu mišljenju, Todoriću ipak ne ide u prilog.

– Svi akteri koji su se u Hrvatskoj iz područja biznisa okušali u politici nisu dobro prošli. Načela politike dijametralno su oprečna načelima korporacijske organizacije. To su dva različita svijeta, dvije različite djelatnosti – naglašava Milardović.

Berlusconijev primjer, napominje on, pritom ne može biti uzor.

– Berlusconi je hobotnica, njega se ne može usporediti s Todorićem. Kod nas, na našem skromnom uzorku, nijedan tajkun nije uspio u politici. Ništa ne ukazuje na to da bi Todorić u tome trebao biti iznimka – zaključuje Milardović. 

Neuspjeh s Bandićem

Nije ovo prvi put da Todorić pokušava zaigrati utakmicu u politici. U vrijeme dok je bio neprikosnoveni gazda Agrokora, Todorić je 2009. šakom i kapom financirao predsjedničku kampanju zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Tada je agencija za zakup medija Unex, čiji je suvlasnik bio upravo Todorić, navodno Bandiću pružala usluge oglašavanja na ključnim lokacijama potpuno besplatno.

U toj kampanji Bandić je spiskao basnoslovnih 15 milijuna kuna, no nije bio ni blizu pobjedi. Predsjednik Republike u Hrvatskoj nema velike ovlasti, ali Todorić je tada očito ocijenio da vrijedi imati svojeg igrača na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 07:08