StoryEditorOCM
PolitikaTEŽAK ŽIVOTNI PUT

Tko je Srbin kojeg Domovinski pokret gura za ministra branitelja? Brat mu je bio u četnicima...

Piše I. P.
1. svibnja 2024. - 19:58

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta o formiranju nove parlamentarne većine još uvijek traju. U DP-u smatraju kako bi na funkciju ministra branitelja trebao doći Predrag Mišić Peđa, vukovarski branitelj srpske nacionalnosti. On je u srpskom logoru u Mitrovici proveo 271 dan. Otac i majka su mu Srbi, a 1991. godine stao je na hrvatsku stranu i branio domovinu u kojoj je živio, piše Večernji list

O svome ratnom putu Mišić je detaljnije govorio 2017, u "Nedjeljom u dva". Prije rata vrijeme je često provodio u Srbiji.

"Bio sam zaposlen u jednoj privatnoj firmi, ‘89. se rodila starija kći, živjeli smo normalnim životom u krugu rodbine, prijatelja, kumova. Rat je počeo, bili smo još djeca, prisiljeni da braniš obitelj, kuću, dom, državu, domovinu", rekao je. Kada je rat počeo, bio je vojnik na Mitnici, a njegov brat s druge strane među četnicima.

Kada je zarobljen, prvo je odveden na Ovčaru pa u Mitrovicu. U logoru je proživio najveće strahote o kojima, kako je istaknuo, ne voli niti govoriti. U Vukovar je ponovno prvi puta ušao 1997. godine. Htio je fotografirati kuću, no promašio ju je jer su sve bili iste - srušene.

Godine 2014., Mišić je razbio dvojezičnu ploču u Vukovaru. Uhićen je, a iz policije je navedeno kako je tom prilikom bio i pod utjecajem alkohola. Večernji list tada je prenio njegovu izjavu: "Razbio sam ćiriličnu ploču jer smatram da ćirilici nije mjesto u Vukovaru dokle god se ne riješi pitanje tisuće ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina". 

Predrag Mišić nagrađen je 2021. godine nagradom "Ponos Hrvatske", objavljeno je na stranicama Grada Vukovara. Kako je tada istaknuto, Mišić svoje slobodno vrijeme i resurse koristi u svrhu pomoći bolesnoj djeci i siromašnijim sugrađanima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 19:59