StoryEditor
Politikakrunoslav katičić

Tko je Plenkovićev novi glavni tajnik? Zajedno su u mladosti slušali rock, a njegov je otac nabavljao oružje u ratu i bio omiljeni Tuđmanov bankar!

15. srpnja 2020. - 17:15
Krunoslav KatičićBruno Konjević/HANZA MEDIA

Od svih dosadašnjih glavnih tajnika HDZ-a, a od devedesetih godina do danas, na toj ih se funkciji izmijenilo skoro dvadesetak, netom imenovani zagrebački pravnik Krunoslav Katičić, najmanje je poznat široj javnosti.

U fotelji glavnog tajnika prije njega izredali su se mnogi stranački 'teškaši', ministri, savjetnici predsjednika Republike, šef Sabora, pa i sam predsjednik države. Neki od njih kao što je bio Milijan Brkić 'žarili su i palili' po terenu i imali političku moć možda i veću nego tadašnji predsjednici stranke. Bili su, kako je to slikovito opisao zadnji glavni tajnik Gordan Jandroković, "bog i batina“, a danas su u političkom smislu u stranci "nitko i ništa“.

Drugi su se bavili unutarstranačkim problemima u mandatu koji ne bi poželio ni najgorem neprijatelju, kad se stranka lomila između raznih struja što je najbolje na svojim leđima doživio danas pokojni Joso Škara. On je bio glavni tajnik početkom 2000-ih kad je HDZ izgubio izbore i kad su se vodile žestoke unutarstranačke borbe za predsjednika između poklonika Ive Sanadera i Ivića Pašalića. I sam Pašalić 1992. obnašao je tu funkciju, kao i bivši predsjednik države Stipe Mesić te nekadašnji ministar obnove i graditeljstva, danas pokojni Jure Radić. Radića je zamijenio Zlatko Canjuga poznat po teorijama 'stališkog ustroja', a nakon Canjuge isti su posao u stranci radili i Drago Krpina, Ivan Jarnjak, Branko Vukelić, Branko Bačić

Za glavnog tajnika Katičić je imenovan po osobnom izboru predsjednika stranke Andreja Plenkovića, s kojim se generacijski družio još kao mladić. Poznaju se gotovo 35 godina, zajedno su studirali, izlazili s ekipom i kako je ispričao Katičić, slušali rock i Rolling Stonese. Obojica također vole košarku koju rekreativno igraju.

Rođen je 1969. u Zagrebu, (Plenković 1970.,) a prije nego što ga je premijer postavio za tajnika u Ministarstvo državne imovine, radio je kao odvjetnik. Jedno vrijeme bio je zaposlen i u Croatia banci. Prije tri godine bio je kandidat za zamjenika Drage Prgometa na listi HDZ-a za zagrebačkoga gradonačelnika.

- Korektan je, smiren, odgovoran i stručan. Sposoban je organizator. Bit će odličan tajnik! - uvjerava nas jedan visokopozicioniran HDZ-ovac.

Drugi kaže kako je i Katičić kao i Plenković "rođen i odrastao sa zlatnom žlicom“.

- Nije njemu ničega nedostajalo u životu. Nije taj poderao ni jedne cipele hodajući po terenu - veli.

Otac dugogodišnji direktor PBZ-a

Katičićev pokojni otac Martin, naime, bio je dugogodišnji direktor Privredne banke Zagreb, a u politiku je ušao početkom 90-ih godina kao saborski zastupnik HDZ-a.

Martina Katičića pratio je glas omiljenog Tuđmanova bankara, budući da je preko PBZ-a u ratu išla nabava oružja za zemlju pod embargom. Katičić stariji je bio i jedno vrijeme predsjednik nogometnog kluba Dinamo.

Katičić mlađi u braku je pak s diplomiranom pravnicom i akademskom slikaricom Anom Barbić Katičić, koja je oslikala niz murala u Muzeju krapinskih neandertalaca, kao i mural "Slava pobjede" u Muzeju Oluja 95 u Kninu, a 2017. je oblikovala godišnju nagradu THE BEST FIFA FOOTBALL AWARDS, pokal za najbolja postignuća u svjetskom nogometu koju dodjeljuje FIFA.

Novi glavni tajnik materijalno je dobro situiran, a u imovinskoj kartici osim stana u Zagrebu, on i supruga imaju upisana i dva poslovna prostora u središtu grada. Naveo je i da je u Jelsi na otoku Hvaru vlasnik pola vikendice vrijedne 700 tisuća kuna te pola pola kuće s okućnicom u Donjim Kukuruzarima, na obiteljskoj djedovini. 

 Sugovornici iz HDZ-a opisuju Katičića kao suštu suprotnost nekadašnjem tajniku Milijanu Brkiću. Tvrde kako nije nimalo autoritaran, nego miran, obrazovan i vrlo kulturan. Neki mu pak zamjeraju izborni fijasko.

Osvojio samo 187 glasova

- Jandrokoviću su se rugali da je 'agent 808' jer je osvojio samo 808 preferencijskih glasova na izborima prije četiri godine, a Katičić je sad bio osam puta gori od njega. U VI. izbornoj jedinici, gdje je bio na visokom trećem mjestu, uhvatio je samo 187 glasova, najmanje na listi - govori nam dugogodišnji HDZ-ovac.

Oni koji podržavaju Katičića tumače kako je to posve normalno jer nije bio poznat široj javnosti te da njegovo vrijeme tek dolazi. 

"Svakako nam ne treba glavni tajnik koji će kao Brkić graditi svoju paralelnu mrežu da te Bog sačuva", kažu u HDZ-u. 

U nedavnom razgovoru za Novu TV na pitanje je li svjestan u kakvu je vruću fotelju sjeo nakon Brkića i Jandrokovića, Katičić je kazao kako "utvara sebi da je svjestan", a upitan kako osim činjenice da je premijerov prijatelj misli postići autoritet na terenu odgovorio je kako je dosta toga napravio u zadnje tri godine.

- Više od tri godine sam u Ministarstvu državne imovine, član sam stranke duži niz godina, mislim da sam obišao cjelokupni teren, pogotovo sada na parlamentarnim izborima gdje sam bio u izbornom stožeru. Na terenu me ljudi već prepoznaju kao čovjeka koji organizacijski može dobro pridonijeti stranci - izjavio je.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 19:51