StoryEditorOCM
PolitikaLJEVICA

Svi se spremaju za ‘superizbornu‘ 2024. godinu: Grbin je grmio, ali i ‘ćirio’ može li ići s Možemo!

Piše Marina Karlović-Sabolić
18. ožujka 2023. - 23:33

Ako je već Andrej Plenković ovoga tjedna “potegnuo” s predizbornom retorikom, ni SDP ni Možemo! mu nisu ostali dužni.

SDP je imao sjednicu Glavnog odbora, a Možemo! je održao unutarstranačke izbore za čelništvo koje će tu stranku voditi u “superizbornu” 2024. godinu, kada Hrvatsku čekaju i europski, i parlamentarni, i predsjednički izbori.

– Vikati “držite lopova” i govoriti o županu Damiru može svatko. No svatko ne može ponuditi odgovor na pitanje kako Hrvatsku učiniti boljom.

Drži vodu dok HDZ-ovci odu

Hrvatska može i mora biti bolja, a na nama je da damo odgovor kako, i to je ono što nas mora razlikovati od svih drugih političkih opcija. Mi u SDP-u za tu promjenu imamo snage – poručio je Grbin u jednom od svojih uvjerljivih nastupa.

Plenković najprije ljudima uzme 100 kuna, vrati im 10 kuna i onda se time hvali. Misli da će se građani zadovoljiti mrvicama. Ljudima je jasno da to nije nikakav sustav, nego drži vodu dok majstori odu – ustvrdio je SDP-ov predsjednik, istaknuvši pritom da je stvarna vrijednost mirovina u Plenkovićevu mandatu narasla samo sedam posto, da su mirovine rasle četiri puta sporije od rasta BDP-a, a da su cijene novih stanova narasle između 20 i 30 posto.

– Tko to s prosječnom plaćom od tisuću eura može platiti? Zato se moramo boriti za dostojanstveni život i umirovljenika i mladih koji se bore za krov nad glavom – zaključio je Grbin.

SDP-ovci koji su prisustvovali sjednici Glavnog odbora jednim su okom pratili što se događalo na izbornoj skupštini stranke Možemo!. Na Iblerovu trgu računaju da će s Tomaševićevom strankom sklopiti predizbornu koaliciju i tako se spasiti od potopa.

No u stranci Možemo! postoji i struja koja se protivi paktu sa SDP-om. I koja zagovara samostalan put, po uzoru na onaj koji im je donio trijumf u Zagrebu. Unutarstranački izbori “možemosa” su, međutim, potvrdili dominaciju aktualne garniture predvođene Tomislavom Tomaševićem i Sandrom Benčić.

– Možemo! je danas treća politička snaga u Hrvatskoj, snaga za koju se zna da nije pitanje hoće li doći na vlast, nego kada će preuzeti upravljanje čitavom zemljom – poručila je na skupštini Benčić, kazavši da je uz izborne uspjehe jednako važno i širenje ideja koje zagovaraju u stranci Možemo!.

Todor (ni)je za rascjep

– Naše ideje više nisu ideje margine ljevice, već su prepoznate i korespondiraju s potrebama većine ljudi u ovoj zemlji, što nam daje nadu da je velika promjena moguća – zaključila je saborska zastupnica.

Na skupštini je govorio i Teodor Celakoski, jedan od osnivača platforme Možemo!, koji se, prema neslužbenim informacijama, protivi koaliciji sa SDP-om. No njegov govor u prvom dijelu skupštine, koji je bio otvoren za javnost, nije upućivao ni na kakav rascjep.

Zazvonile su jedino riječi Velibora Zaninovića, koji se uz Tomaševića i Sandru Benčić kandidirao za koordinatora. A koji je upozorio da u stranci Možemo! nema mogućnosti – kritike. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 15:54