StoryEditorOCM
Politikavukovar iznad svih

Sukob u Domovinskom pokretu uoči izbornog sabora, Ivan Penava potpuno zbunio konkurente: ‘Je li vama to normalno?‘

Piše Marko Špoljar/JL
16. kolovoza 2024. - 18:46
Predsjednik DP-a Ivan Penava zbunio je stranačke kolege saborom  koji se održava usred ljeta i time da su odluku o kvotama delegata dobili 14 dana prije izboraMiroslav Slafhauzer/Cropix/

 Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Domovinskog pokreta na današnjoj je sjednici donijelo dugo očekivanu odluku o tome koliko će koja županijska organizacija imati svojih delegata na izbornom saboru DP-a na kojemu će 31. kolovoza biti izabrano novo vodstvo (predsjednik i zamjenik predsjednika stranke te članovi Domovinskog odbora).

Dok se na mrežnim stranicama DP-a ne navodi podatak o tome koliko će koja županijska organizacija imati izbornih delegata već se navodi samo da je SIP danas održao sjednicu "na kojoj je donesena Odluka o utvrđivanju izaslanika za Izborni sabor Domovinskog pokreta" i da će "konačan popis izaslanika objaviti nakon isteka roka za dostavu podataka izaslanika iz podružnica", izvori Jutarnjeg lista tvrde kako su se obistinili strahovi svih koji ne pripadaju struji šefa stranke Ivana Penave jer su, tvrde, kvote određene tako da značajno favoriziraju Penavinu Vukovarsko-srijemsku organizaciju, piše Jutarnji list.

image

 Izborno jedinstvo Domovinskog pokreta stvar je prošlosti

Damir Krajač/Cropix

- Od ukupno 60 delegata Vukovarsko-srijemska imat će devet, dok će, primjerice, DP-ova organizacija u Zagrebu imati pet, a ona u Osječko-baranjskoj županiji samo četiri delegata na izborima - tvrdi naš izvor.

Budući da Penavini najveći oponenti dolaze iz Zagreba (Igor Peternel) i Osijeka (Mario Radić), šefa DP-ova saborskog Kluba zastupnika i zamjenika predsjednika stranke zatražili smo komentar današnje odluke.

image

Potpredsjednik stranke Mario Radić čeka službenu odluku o broju delegata

Damjan Tadić/Cropix

Dok Radić nije želio ništa komentirati prije nego što, kako je rekao, dobije službenu odluku o broju delegata, Peternel nam je rekao kako odluka o kvotama "očigledno ide u korist onih koji su izbore i raspisali" - dakle, u korist Penave i njegove struje u DP-u.

Peternel otvoreno kritizira

- Tu se očigledno radi o izbornom saboru koji je sve samo ne uobičajen. O saboru koji se održava usred ljeta i o saboru za koji mi tek 14 dana prije dobijemo odluku o kvotama delegata. A ta je odluka takva da Zagreb ima duplo manje delegata od vukovarske županije. Nemamo tu što puno filozofirati. Ako se izbori dobro organiziraju ne moraju se niti održati - rekao nam je Peternel. Kaže da će do utorka donijeti odluku o tome hoće li se (i za koju funkciju) uopće i kandidirati na predstojećim unutarstranačkim izborima.

image

Nezadovoljni Igor Peternel kaže da će do utorka donijeti odluku o tome hoće li se uopće i kandidirati na predstojećim unutarstranačkim izborima

Darko Tomas/Cropix

- Sreća za New York da nije u Hrvatskoj jer bi dobio manje delegata od Vukovara - sarkastično je primijetio još jedan sugovornik iz DP-a komentirajući današnju odluku SIP-a.

Predsjednik stranke Ivan Penava te glavni tajnik i čelnik Središnjeg izbornog povjerenstva Josip Dabro danas nisu bili raspoloženi za komentar.

Kako god bilo, 31. kolovoza na izborima za novo vodstvo Domovinskog pokreta pravo glasa imat će ukupno 103 člana stranke - njih 43 silom funkcije u Domovinskom odboru, a preostalih 60 će biti delegirani od svojih županijskih organizacija po danas zacrtanim kvotama.

image

 Josip Dabro, glavni tajnik DP-a i čelnik Središnjeg izbornog povjerenstva, danas nije bio raspoložen za komentar

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 13:46