StoryEditor
Politikatraži se lider

Sučeljavanje SDP-ovih predsjedničkih kandidata: Grbin proziva Kolara zbog krađe tuđih teza, Ostojić se buni jer dvije trećine članova nema pravo glasa

Piše PSD.
23. rujna 2020. - 07:53
Mirela Ahmetovic, Željko Kolarić i Peđa Grbin snimljeni za sučeljavanja u organizaciji Hanza Medije. Ranko Ostojić u tom trenutku još nije bio istaknuo svoju kandidaturu  Goran Mehkek/Cropix

Uoči subotnjih unutarstranačkih izbora u SDP-u, N1 televizija organizirala je u utorak sučeljavanje kandidatkinje i kandidata za šefa SDP-a.

Podsjetimo, petero je kandidata za čelno mjesto SDP-a: Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Željko Kolar, Marino Percan i Ranko Ostojić. Marino Percan bio je spriječen doći u večerašnju debatu.

Mirela Ahmetović kaže da bi ona bila najbolja predsjednica SDP-a jer već 10 godina u stranci stvari ne funkcioniraju, SDP nema viziju razvoja zemlje. Zato se njezin program temelji na definiranju politka SDP-a, obnovi solidarnosti među članicama i članovima, obrani od korupcije u "koju nas je HDZ duboko uvaljao."

Nudi i revitalizaciju stranke i problema zsnovanih na nedostatku komunikacije. Njezina politika je, kaže, jasna i može se provesti. Bila bi najbolja protukandidatkinja Andreju Plenkoviću jer je stala na prvu crtu obrane stanovnika Omišlja.

Peđa Grbin kaže da se dokazao svojim radom i govorio je o problemima u stranci kada su drugi šutjeli. Neki će reći da je pročitana knjiga, ali on misli da ima energije za biti predsjednik SDP-a.

Željko Kolar kaže da je SDP duboko podijeljena stranka koja je izgubila identitet. Ključno je da prestanu unutarstranački sukobi i da SDP postane moderna stranka lijevog centra koja je inkluzivna za mlade i ima jasne politike. Smatra da moraju okupiti mlađu ekipu koju trebaju predstaviti biračkom tijelu i s iskusnim senatorima SDP-a graditi stranku.

Ranko Ostojić kaže da je SDP doživio ozbiljan debakl i ljudi su izgubili povjerenje da se mogu vratiti. Smatra da SDP program ima, odrednice su napisane i nema potrebe za gubljenje vremena na strane koje nisu prioritet. Ističe da j egospdin Percan kao jednu od gluposti koju je izgovorio ranije da sve odluke predsjedništva stranke moraju proći kroz sve organizacije. Jedan čovjek ne čini stranku, zaključio je.

Na pitanje što bi uzeo iz programa Mirele Ahmetović, Kolar odgovara da su zaboravili reagirati na dnevne probleme građana i trebaju nuditi nova rješenja. Slaže se da SDP ima program po kojem se može raditi, a bitno je okupiti ljude koji mogu provoditi politike i to je prvi zadatak novog predsjednika, okupiti ljude.

Ahmetović je rekla kako joj tijekom kampanje svi koji se dolaze predstaviti nema velike razlike među programima. "Ključno je kome će članovi i članice dati povjerenje da provedu program", rekla je.

Peđa Grbin na pitanje jesu li drugi prepisivali od njega kaže da mu je teško reći i dodaje da Kolar nije ni objavio svoj program, a tek po nekom intervjuu prepozna svoje riječi ili nešto iz programa Mirele Ahmetović ili riječi Ranka Ostojića. Kolar mu je odgovorio da će predstaviti program ovaj tjedan i da ga je ranije predstavio članovima i članicama.

Peđa Grbin zamjerio je Mireli Ahmetović da nije predstavila svoju viziju stranke i zato on inzistira na politikama kojima će se SDP baviti.

image
Ranko Ostojić
Saša Burić/Cropix

 

Ranko Ostojić kaže da program SDP-a postoji i da stranci ne treba restart nego reset. "Sada nije trenutak da šaljemo poruke prema van nego da mi u SDP-u definiramo politike i kako ćemo ih provoditi i onda komuniciramo prema van", rekao je.

Željko Kolar dodao je da moraju izabrati predsjednika koji će moći sve okupiti, a Grbin nastavio da se mora reći što će se raditi i da Kolar to nije napravio.

Ostojić je rekao Kolaru da je i on odgovoran za odluke zbog kojih je SDP izgubio izbore. Kolar mu je odgovorio da ne zna koje su te odluke i da je on na svim izborima pobijedio, te da gdje je on vodio listu na izborima je pobijedio. Ostojić mu je odgovorio da je žalosno da misli da je pobjednik sa šest mandata u III. izbornoj jedinici. "Sudionik si odluka koje su nas odvele u poraz, uključujući i izborne liste", rekao je Ostojić.

Na to se nadovezala i Ahmetović koja je rekla da su koordinatori izbornih jedinica trebali povući više glasova. Kolar je odbacio te tvrdnje. 

Na pitanje može li SDP nešto više ponuditi, Ahmetović odgovara da moraju prestati s depresivnim porukama oko toga što ne valja i fokusirati se na one građane koji traže stranku koja će ostvariti jednakost i promjenu. Sigurna je da postoji šansa za SDP i ima namjeru biti najaktivnija članica u vraćanju povjerenja građana u SDP. 

Ostojić kaže da SDP nije iskoristio šansu, da su imali katastrofalnu kampanju i odrađivati stvari koje su im u programu i statutu kako im se ne bi pojavila stranka Možemo koja im je oduzela birače i ostavila dojam da SDP to ne može odraditi.

Grbina veseli pomak HDZ-a prema centru jer će se sada napokon moći govoriti o programima, poreznoj reformi i jesu li ispravni. Ostojić kaže da HDZ-u slijedi jako dugi put da dokažu da žele biti antifašisti. Ahmetović kaže da se mogu diferencirati od HDZ-a na antikorupcijskoj politici. 

O zaključku birača da SDP nije imao ništa na izborima, Kolar se složio s njim. Misli da nisu imali dobru atmosferu unutar stranke i da nisu uspjeli svoje ljude animirati jer su bili nezadovoljni zbog načina sastavljanja lista, zastarjele kampanje.... Ahmetović kaže da HDZ nije imao program nego tipične floskule. Problem SDP-a je što SDP nije imao kvalitetan program i zato su građani dali više povjerenja HDZ-u", rekla je i dodala da nije odgovornost samo na predsjedniku stranke.

Ostojić kaže da nisu svi krivi nego oni koji su odgovorni za katastrofalnu kampanju i koji su složili liste. "Nikada nitko s programom nije pobjedio nego s nastupom koji može uvjeriti birače da će ga provoditi", rekao je. 

Grbin pak kaže da je odgovornost za loš rezultat od predsjednika stranke do najbližeg kruga ljudi. O njoj treba razgovarati, smatra Grbin, a ne bježati od nje. 

Ahmetović kaže da je za zapovjednu odgovornost, ali da je razlog gubitka izbora nerad u četiri godine. "I ti si Peđa bio zastupnik zajedno sa mnom, a često sam sjedila u praznim klupama i svjedočila da zastupnici ne žele govoriti i pitaju kako da glasaju", rekla je i dodala da moraju shvatiti da je nerad razlog gubitka izbora.  

Ostojić se ne slaže, kaže da su dvoje izbora dobro odigrali i onda napustili pobjedničku taktiku. "Ekipa koja je kriva za izborni poraz sjedi u Saboru, opet ih se ne čuje i papaju kokice", rekao je.

Grbin je odgovorio Ahmetović da je nije čuo kada su on i kolege sankcionirani jer su upozoravali na probleme. Ona mu je spočitnula da je prije medijima davao pismo u kojem kritizira Bernardića prije nego je isto poslao Bernardiću.

Kolar kaže da su izgubili izbore jer su se bavili sami sobom. Ostojić replicira da treba pustiti prazne priče i vidjeti kako se konsolidirati. Njemu je bila čast što je upozoravao na fijasko na izborima i svi moraju biti svjesni svoje odgovornosti.

Kolar kaže da su imali niz sjajnih inicijativa i bili jasniji ponekad od same stranke. Vjeruje da se sinergijom spoja mladosti i iskustva SDP može vratiti na pravi put.

image
Mirela Ahmetović
Damir Krajač/Cropix

 

Ahmetović kaže da Forum mladih nije bio uvažavan koliko je trebao niti je bilo 20 posto članova Foruma mladih na listama. Misli da im se mora dati prilika i više ih uvažavati. Grbin isto ističe da im se mora dati šansa jer je i on kroz Forum dobio priliku.

Ostojić kaže da će uspjeh biti ako napuste prazne priče i da se lider ili liderica okruže ljudima koji su pametniji od njih i koji mogu dati odgovore na dnevne politike. Za mlade kaže da su imali mladog lidera bez afera i neiskvarenog, ali da to nije bilo dovoljno.

"Uvažiti mlade, ući s njima u program i dati odgovore. Kada budem znao kako odgovoriti vlastitom sinu da bude za SDP i bude naš, moći ću odgovoriti i ostalima, rekao je Ostojić. 

Na pitanje ima li u njegovoj ekipi inženjeringa i učlanjuje li netko članove koji će glasati za njega, Kolar odgovara da mu je to smiješno. Ističe da se u trenutku dok su članovi počeli plaćati članarine i učlanjivati se da on nije ni istaknuo kandidaturu.

Na pitanje koja je najgora osobina Zlatka Komadine, MirelaAhmetović odgovara da je to neodlučnost. Kaže da joj je on otvorio politički put i da joj je uvijek bio na raspolaganju za savjet.

Na pitanje o kojoj je istrazi bio obaviješten dok je bio ministar Ostojić kaže da ih je bilo puno. 

Na pitanje docira li previše kolegama Grbin kaže kako misli da ne i da mu to nije nedostatak. Na pitanje tko više docira, on ili Plenković, kaže da nije siguran i da je moguće da je to nešto svojstveno pravnicima. 

Ahmetović je rekla da Plenković vrši verbalno nasilje, a Ostojić se nadovezao da je bahat i dodao da se ne može Grbin uspoređivati s Plenkovićem. Kolar je rekao da premijer na pola pitanja koje mu postavljaju zastupnici ne zna odgovor pa to nadoknađuje bahatošću i nekorektnim ponašanjem prema zastupnicima.

Na pitanje je li mu to smetalo kod Zorana Milanovića kaže da se on trudio više odgovarati. Ostojić kaže da je postavio 43 pisana pitanja Vladi Andreja Plenkovića na koje nije dobio odgovor. 

Ahmetović na pitanje treba li ukinuti općinu Omišalj kaže "ne" jer je uspješna, ima 16 zaposlenih, više od 30 milijuna kuna prihoda i četiri strateška državna projekta. Ukinula bi one općine koje se ne mogu same financirati.

Na pitanje treba li ukidati županije Kolar odgovara da ne ako ostane puno malih općina koje ne mogu same pa tu županija uskače primjerice u EU projektima i sada je na županijama i posao ureda državne uprave.

Ostojić na to pitanje odgovara da nema jednostavnih rješenja, misli da bi ukidanje općina bila loša poruka, ali da moraju biti učinkovitije. Misli da je u županijama velik aparat, a ako bi se prebacivale obveze na jedinice lokalne samouprave da se onda moraju prebaciti i prihodi.

Grbin o mogućoj podršci Tomislavu Tomaševiću kaže da je to kompleksno pitanje na koje se ne može odgovoriti dizanjem ruku. Misli da SDP mora ponuditi najbolja rješenja.

Ahmetović smatra da u Rijeci SDP ne treba podržati Katarinu Peović, ne boji se za Rijeku.

Ostojić oko stanja u Splitu kaže da se mora poštovati lokalna organizacija, ali i da u Splitu imaju ozbiljan problem. Misli da u savez ako moraju idu i onda je to SDP-ov kandidat.

Misli da se treba boriti za cilj - maknuti koruptivnu hobotnicu, a ne inzistirati da SDP-ov kandidat bude prvi. Predlaže i svojevrsne predizbore kako bi se čuo i glas ljudi koji nisu u stranci.

Kolar kaže da nemaju problema s kandidatima u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje imaju pet gradonačelnika. Smatra važnim da SDP ima uporište u velikim gradovima. Ne odbacuje i mogućnost podrške Tomislavu Tomaševiću u Zagrebu.

image
Željko Kolar i Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix

Na pitanje koga bi izbacili ili suspendirali iz stranke ako pobjede svi su odgovorili: Nikoga.

Nakon što su kandidati i kandidatkinja vidjeli anketu N1 po kojoj vodi Mirela Ahmetović, a iza nje slijedi Peđa Grbin, treći je Ranko Ostojić i predzadnji je Željko Kolar komentirali su je.

Na pitanje jesu li u pitanju botovi Ahmetović kaže da je svim članovima i članicama rekli da su jednakopravni i da svojom glavom odluče. Ostojić kaže da mu nije palo na pamet utjecati na anketu, ali i da je riječ o anketi s Facebooka gdje svatko ima više ili manje obožavatelja. Osoba koja se ovdje dolje nalazi pokušava iskoristiti medijski prostor pa je dobro da mu barem Facebook kaže na kojem je mjestu, komentirao je Percana. Dodaje i da je suluda odluka da dvije trećine članova neće moći glasati. 

Kolar kaže da nije ni znao za anketu, zalagao se da svi imaju pravo glasa, ali to nažalost nije prošlo. Nada se da su konstruktivnom raspravom poslali jasnu poruku članicama i članovima da su prepoznali porbleme.

Grbin kaže da jesu li botovi ili ne je pitanje za informatičku službu, odluku će, kaže, ipak donijeti članovi i članice i pozvao ih je da iskoriste tu mogućnosti iako će moći glasati tek trećina članica i članova zbog čega je demokracija u stranci narušena, kazao je u sučeljavanju kojeg je organizirala N1 televizija.

image
Iblerov trg čeka Bernardićevog nasljednika ili nasljednicu
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 22:27