StoryEditor
Politikaprotivnici covid potvrda

Stranke desnice okrenule su se organizaciji referenduma, nakon Suverenista sada to pokušavaju i mostovci. Profesor Šalaj: ‘Osjetili su krv, ako inicijativa i propadne prikazat će se žrtvama‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
25. studenog 2021. - 22:18

Na prošlim izborima desnica je imala velike planove. Nadali su se iskamčiti utjecajna mjesta u Banskim dvorima. Planirali su ucjenjivati HDZ. Čak i birati novoga hrvatskog premijera. No svi planovi su im pali u vodu. U međuvremenu su se raspali, zavadili, poizbacivali. Nisu uspjeli zabljesnuti ni na lokalnim izborima. Ostali su praktički bez ikakvih poluga vlasti. Pa su se okrenuli – organiziranju referenduma.

Most protiv 'stožerokracije'

Najprije su Suverenisti pokušali probuditi građane organizirajući referendum protiv eura. A sada Most najavljuje novi referendum: onaj protiv COVID potvrda, odnosno, kako su to slikovito nazvali – stožerokracije. Potpisi će se prikupljati od 4. prosinca, a građani će dobiti priliku pokazati prst dolje Stožeru. I to tako da utvrde da je pandemija okolnost u kojoj bi, prema Ustavu, o ograničenju pojedinih prava i sloboda trebao odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom. Da sve odluke koje je do sada donio Nacionalni stožer, a trenutačno su na snazi, dođu na potvrdu Hrvatskom saboru. Te da se važeća odluka o COVID potvrdama ukine u roku od 30 dana, a da ubuduće o svim epidemiološkim mjerama nastavi odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom.

– Sve odluke gotovo su potpuno isključile Sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, naročito u ograničavanju pojedinih sloboda i prava zajamčenih Ustavom. Te odluke nisu prošle nikakav postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, nikakvu javnu i parlamentarnu raspravu, u velikoj su mjeri donesene arbitrarno i nerazmjerno su ograničavale pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom – ustvrdila je na predstavljanju referendumske inicijative Marija Selak Raspudić.

Mostu se, objavio je Marin Miletić, prijavilo 49.780 građana koji žele sudjelovati. Od čega će 6270 volontera prikupljati potpise diljem Hrvatske.

Covid je opasniji od eura

Politolog sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prof. dr. Berto Šalaj ističe da su referendumi, kao najdemokratskiji oblik sudjelovanja u odlučivanju, nešto što demokratska teorija podržava.

– Demokracija i podrazumijeva da svi oni na koje se neka odluka odnosi sudjeluju u donošenju te odluke. U konkretnom političkom kontekstu, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim državama, vrlo često jedan dio opozicijskih političkih opcija koristi referendume kako bi doveli u pitanje poziciju vladajuće stranke. Ako već ne ide kroz izbore jer smo na njima poraženi ili nismo ostvarili dobar rezultat, ispitujemo javno mnijenje da vidimo gdje su slabe točke vladajuće stranke – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Šalaj.

Desnica na izborima, napominje on, nije ostvarila loš rezultat. Domovinski pokret dobio je šesnaest, a Most osam mandata, no to ipak nije bilo dovoljno da pritisnu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da ih uzme u vladajuću većinu.

– Kad to nije uspjelo, a očito je da nije uspjelo jer Plenković ne razmišlja o nekoj promjeni odnosa političkih snaga, oni posežu za referendumima. To je dio političke borbe protiv vladajuće stranke i u tome nema ništa sporno. Problem može nastati jedino ako se u kampanji za taj referendum budu širile lažne informacije ili dezinformacije. Tu onda ulazimo na jedno vrlo osjetljivo područje – upozorava Šalaj.

Pitanje eura očito nije uspjelo mobilizirati građane. Dio ih je već prihvatio euro, drugi su očito apatični. No ova Mostova inicijativa će, prema riječima našeg sugovornika, za premijera Plenkovića ipak biti puno opasnija.

– Virus je još uvijek tu, on nije nestao. Jednako tako i COVID potvrde. Referendum se, dakle, odnosi na aktualna zbivanja i provodi ga ekipa koja je u takvim stvarima ipak umješnija od Suverenista. Ako bi se toj inicijativi priključio i dio biskupa i dio Crkve, onda bi inicijativa mogla dobiti masovniji odaziv. Ovo je tema na kojoj je Most "osjetio krv". Osjetili su da je Sabor u velikoj mjeri mimoiđen i da bi tu vladajući mogli biti ranjivi. Pa kad već ne mogu srušiti HDZ, onda se bar mogu etablirati na toj desnoj strani kao dominantna politička opcija. Mislim da je to njihov primarni cilj – smatra Šalaj.

image
Profesor političkih znanosti Berto Šalaj 
Damjan Tadić/Cropix

Mostovom inicijativnom ostali su pomalo zatečeni i Domovinski pokret i Suverenisti, koji sada tvrde da bi inicijativu podržali, ali da je bolje da ona bude građanska, a ne politička.

– Most inzistira da to bude njihova inicijativa upravo zato da se etabliraju kao jedina ozbiljnija politička konkurencija HDZ-u. Njima čak neće problem biti ni ako prikupe dovoljan broj potpisa, a inicijativa padne na Ustavnom sudu. Moći će se prikazati žrtvama političkih elita. Okolnosti im idu na ruku i oni tu priliku žele iskoristiti – zaključuje Šalaj.

No referendumska inicijativa protiv Stožera nije glatko prihvaćena ni u samome Mostu. Kandidat te stranke za primorsko-goranskog župana Leo Pavela u četvrtak je objavio da napušta Most zbog, kako je kazao, neprihvatljivog odnosa te stranke prema pandemiji koronavirusa.

– Sve hrvatske stranke koje pozivaju na nesuradnju s pet krovnih liječničkih organizacija u ovom trenutku ne rade u interesu Hrvatske, nego su antidržavni elementi – poručio je Pavela. Novinarima je kazao da je razgovarao s predsjednikom Mostova savjeta za zdravstvo Ivanom Bekavcem, koji mu je rekao da on dijeli stav struke i da ne razumije vrh stranke koji se odlučio ponašati na potpuno drukčiji način.

– Ovo sad nije isti Most kao onaj s Ines Strenjom i Josipom Katalinićem, u kakav smo ušli. Most ide u bitku koju ne mogu dobiti jer se ne može dobiti bitka protiv većine građana, Vlade i svih pet krovnih liječničkih organizacija. Poštujem dobre poteze Mosta i pozivam ih da se vrate na pravi put – zaključio je na kraju Pavela.

item - id = 1146128
related id = 0 -> 1146105
related id = 1 -> 1146022
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 22:26