StoryEditorOCM
PolitikaNOVI IZBORI

Što se to dogodilo u Varaždinu i je li to znak buđenja SDP-a? I je li ovo definitivni kraj za neke ‘vječne‘ političare!

Piše Marina Karlović-Sabolić
17. travnja 2023. - 16:29

Trijumf je, baš kao i u splitskom slučaju, bio potpun.

Gradonačelniku Varaždina Nevenu Bosilju koncem prošle godine Gradsko je vijeće blokiralo donošenje proračuna. Koalicija koju je njegov SDP predvodio se raspala.

Dotadašnji Bosiljovi partneri Čačićev reformisti i nezavisna politička platforma Budimo Grad Bosilju su okrenuli leđa, a gradske su se financije našle u blokadi. SDP-ovac je odlučio riskirati. I odluku o tome tko će upravljati Varaždinom vratiti u ruke birača.

A oni su, baš kao i u Splitu, pomeli njegove kritičare.

Bosiljov SDP, stranka koja je na prošlim lokalnim izborima dobila pet vijećnika, sada ih ima 12 i može potpun samostalno sastaviti većinu u Gradskom vijeću. Budimo Grad je s četiri mandata spao na samo jednog vijećnika, a prepolovio se utjecaj i Reformista, koji su u svojoj najvećoj bazi, onoj varaždinskoj, umjesto dva dosadašnja mandata dobili samo jednog.

HDZ je zadržao svoja tri vijećnička mjesta, ali nema s kim koalirati. Poraz za porazom doživljava i bivši HSLS-ovac Ivan Čehok. Prije dvije godine na varaždinskim izborima u prvom je krugu bio prvi s 30 posto glasova. Bosilj je bio drugi s 20 posto glasova, ali je Čehoka ipak uspio pobijediti. U nedjelju je pak njegova lista izgubila status najjače u Gradskom vijeću. Čehok je sa 6 spao na 4 vijećnika mjesta.

image

Ivan Čehok je sa 6 spao na četiri mandata u Gradskom vijeću. Je li to njegov kraj?

Željko Hajdinjak/Cropix

- Varaždin je bio mala bara s hrpom krokodila na državnoj razini, Čačićem, Čehokom i Habijanom, a građani su sad odlučili baru pretvori u jezero i maknuti te krokodile – poručio je nakon pobjede Bosilj, koji je de facto reprizirao scenarij kojega je u Splitu odigrao Ivica Puljak.

S istim rezultatom. Gradonačelnici su, čini se, pronašli recept da se obrane od blokade Gradskog vijeća. Izađu na izbore, na njima njihovi kritičari dožive poraz, a gradonačelnik iz te bitke izađe jači nego ikad.

Kada je Ivica Puljak prošle godine dao ostavku i izazvao izvanredne izbore u Splitu, Jerko Trogrlić bio je prvi analitičar koji je prognozirao da će u takvoj situaciji najviše profitirati splitski gradonačelnik. Nakon izbora u Varaždinu pitamo ga je li to repriza splitskog scenarija.

- Ovaj varaždinski slučaj ime dosta sličnosti sa Splitom. Građani očito ne vole da Gradsko vijeće opstruira rad gradske uprave i to ne podržavaju. Puljak je izašao na izbore što se pokazalo kao izvrstan potez jer je značajno popravio svoj rezultat i skoro sam dobio većinu u Gradskom vijeću. Sada to praktički isto napravio i Bosilj– navodi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Trogrlić.

U Varaždinu je problem otpad.

- Ispostavilo se da su svi koji su opstruirali rješavanje pitanja otpada imali svoje prste u njegovom stvaranju, i Reformisti i Čehok. Taj otpad se nametnuo kao glavna tema kampanje u kojoj gradonačelnik nudi rješenje, a miniraju ga oni koji su svojevremeno stvorili. A smeće smrdi i zato je ljudima to bilo relativno lako objasniti – ističe Trogrlić. Bosilju su, napominje on, na ruku išao i profil njegovih konkurenata.

- Radimir Čačić ima više od 70 godina, Čehok ima iza sebe USKOK-ove optužnice i sudske procese zbog pogodovanja jednom lokalnom poduzetniku. Isto kao HDZ u Splitu. Neovisno što je promijenio lica, HDZ je bio percipiran kroz staru politiku saveza sa Kerumom. Građani su ocijenili da su oni ti koji opstruiraju Puljka i takvoj opstrukciji građani ne plješću – naglašava Trogrlić.

Može li to biti model i za druge gradove i druge slične situacije?

image

Samo jedan mandat u njegovoj bazi - Varaždinu. Je li ovo Čačićev politički kraj?

Željko Hajdinjak/Cropix

U Puli izbora nije bilo upravo zbog procjene da bi gradonačelnik Filip Zoričić, u trenutku kad je u razlazu s platformom Možemo prije godinu dana izgubio većinu u Vijeću, na njima uvjerljivo pobijedio. Istraživanja koja su tada rađena pokazala su da izbori nikom osim njemu ne odgovaraju. Pa ga sad u Gradskom vijeću podržavaju i SDP i HDZ.

- Ovdje sad već možemo govoriti o trendu. Kada gradsku vlast vodi neka nova opcija, a netko stari ju pokuša opstruirati, slijedi njihov debakl – ocjenjuje Trogrlić.

U Zadru je situacija nešto drukčija. HDZ-ov gradonačelnik nema većinu u Gradskom vijeću, gradski proračun nije bio usvojen u roku, no nikome nije bilo do novih izbora. U Zadru, naime, nije bilo promjene vlasti, a Enio Meštrović, Akcija mladih i SDP opstruiraju HDZ, stranku koja je u tom gradu godinama na vlasti, pa ta opstrukcija u dijelu biračkog tijela još uvijek ima podršku. No to je, naglašava Trogrlić, više iznimka nego pravilo.

- Građani nisu skloni opstrukciji izabranih gradonačelnika od strane Gradskog vijeća. Građani žele mjesto u vrtićima, da se otpad odvozi, da gradski promet funkcionira, a koga kod označe krivcem za opstrukciju toga kazne na prijevremenim izborima - zaključuje Trogrlić.

U SDP-u oduševljenje

SDP nije slavio samo u Varaždinu. Odličan rezultat Nevena Bosilja osmijeh je vratio i na lica SDP-ovaca na Iblerovom trgu. U trenutku kad im rejting tavori na najnižoj razini u posljednjih 25 godina, vijest o pobjedi stranačke organizacije u Varaždinu došla je kao melem na ranu. I signal, nadaju se u vrhu SDP-a, da ih niti na nacionalnoj razini ne treba olako otpisati.
 

I Rijeci se kuhaju novi izbori

Riječko Gradsko vijeće koncem ožujka nije prihvatilo tehnički rebalans proračuna, čime je riječki gradonačelnik SDP-ovac Marko Filipović izgubio većinu u Vijeću. A Rijeka se, odmah je najavio Filipović, našla na korak od novih izbora. Protiv proračuna bili su vijećnici HDZ-a, MOST-a i nezavisni vijećnici, a suzdržani su bili Marin Račić iz Centra, Vedran Vivoda iz Akcije mladih te Robert Salečić iz Unije Kvarnera.

Nakon pada proračuna nije prošao još jedan Filipovićev prijedlog: onaj da mu se poveća plaća. Protiv te odluke bili su svi: i oporba, i Akcija mladih, Možemo! Te Unije Kvarnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 21:33