StoryEditor
Politikapogled na pantovčak

Što radi predsjednik Milanović? Glumi Forresta Gumpa i pravi se fikus? Nipošto, samo je procijenio da epidemija nije pravo vrijeme za njegove bitke   

Piše Marina Karlović Sabolić
7. travnja 2020. - 21:00
Ronald Goršić/HANZA MEDIA

Slike su trebale govoriti više od riječi.

Zoran Milanović sjedi na klupi. Sam samcat. I zamišljeno gleda u daljinu. Tek koji mjesec nakon što je prisegnuo za novog hrvatskog predsjednika, svijet se suočio sa epidemijom epskih razmjera. Koronavirus je uzdrmao i Hrvatsku. Liječnici broje mrtve, vlasti ograničavaju kretanje, ekonomija je na koljenima.

Predsjednik sjedi i šuti. Kao, našalio se netko na internetu, kakav hrvatski Forrest Gump. S jednim malim ispravkom. Slike predsjednika nisu prave. Riječ je bila o – fotomontaži.

Ono što je, međutim, točno jest da se Milanović ne gura u prvi plan. Ne komentira poteze Nacionalnog stožera, ne kritizira vladu. Ponaša se onako kako se dosad nikada nisu ponašali njegovi prethodnici Stipe Mesić i Ivo Josipović. Ni Franjo Tuđman, iako se on u ovoj priči ne računa jer je predsjednik u njegovom mandatu imao neusporedivo veće ovlasti.

Definitivno ne kao Kolinda Grabar Kitarović, koja nikada nije mogla izdržati da tako dugo bude daleko od očiju javnosti.

- Obzirom na specifičnu situaciju kojom izvršna vlast prilično dobro upravlja nema ni potrebe za posebnim uplitanjem Predsjednika. A obzirom na ograničene ingerencije, nije ni bilo za očekivati neki njegov veći angažman – kaže nam politolog sa dubrovačkog Sveučilišta prof. dr. Pero Maldini koji je za Slobodnu Dalmaciju analizirao Milanovićeve poteze posljednjih nekoliko tjedana.

Sve političke teme – navodi on - baš kao i gotovo sve druge teme, u potpunosti su zasjenjene epidemijom korona virusa. Tako su i aktivnosti Predsjednika Republike slabo zamjetne, premda su mediji uredno o njima izvješćivali. Riječ je o protokolarnim i prigodnim aktivnostima iz redovitog djelokruga Predsjednika RH, kao što su bile dvije posjete inozemstvu, obilježavanje godišnjica iz Domovinskog rata  te posjet pripadnicima HRM-a.

Uz to, nekoliko puta je dao izjave vezane za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu i aktualnu epidemiju dajući punu potporu naporima izvršne vlasti i Nacionalnog stožera civilne zaštite u provedbi mjera zaštite građana. Očitovao se i po pitanju solidarnosti i mogućeg smanjivanja plaća proračunskim korisnicima.

- Treba se prisjetiti i da je Milanović najavio da će djelovati znatno drukčije od svoje prethodnice – koja je, nota bene, koristila svaku priliku za pojavljivanje u javnosti, pa i kad za to doista nije bilo razloga – te da će svojom riječju nastojati kompenzirati inherentna institucionalna ograničenja svoje funkcije. Dakle, tu suzdržanost bismo mogli, za sada, razumjeti u tom kontekstu – ocjenjuje Maldini.

image
Boris Kovačev/HANZA MEDIA

To stanje, ističe on, neće trajati vječno. Čim se situacija sa epidemijom prevlada, a život normalizira, i politički akteri će se vratiti uobičajenim aktivnostima.

- A one će obzirom na skore parlamentarne izbore biti naglašeno u središtu pozornosti. Tek u tim okolnostima moći će se jasnije procijeniti je li ovo privremena i prigodna diskretnost ili će to biti stil novog hrvatskog predsjednika – zaključuje Maldini.

Zasad se Milanović drži strogo, gotovo pa štreberski svojih ustavnih ovlasti. Ne priča o stvarima o kojima ne odlučuje. Ne kritizira Vladu. Ne nabraja propuste. Ne zaoštrava, nego tek diskretno šalje poruku da odluka o praćenju mobitela građana zbog epidemije lako može doći u koliziju sa ljudskim pravima.

Gotovo kao da glumi predsjednika kakvog je ranije zagovarao za Hrvatsku: izabranog u parlamentu da obavlja isključivo protokolarne dužnosti.

No, nedajmo se prevariti. Predsjednik sa karakterom neće dugo biti fikus. Samo je procjenio da epidemija nije najbolje vrijeme da vodi svoje bitke. 

#ZORAN MILANOVIĆ#KORONAVIRUS

Izdvojeno

24. lipanj 2020 12:31