StoryEditorOCM
PolitikaIzbori 2020.

Slaba utjeha za Berinu ekipu: Restart koaliciji najviše glasova na ponovljenim izborima u Raši, ukupno 30! No, ovi rezultati važni su samo zbog rokova

Piše HINA
12. srpnja 2020. - 21:55

 Na ponovljenim izborima za Hrvatski sabor na jednom biračkom mjestu u općini Raša, u nedjelju najviše glasova osvojila je Restart koalicija, ali to ne mijenja opći ishod saborskih izbora već su ti ponovljeni izbori važni zbog rokova.

Od 488 birača, koliko ih je imalo pravo glasovati na biračkom mjestu broj 6 u Raši, svoje je pravo iskoristilo njih 66 ili 13, 5 posto, a nevažećih listića nije bilo.
 

Restart koalicija osvojila je najviše glasova - 30 ili 45,45 posto, drugi je HDZ s 27 glasova ili 40, 9 posto, treći platforma Možemo! - tri glasa ili 4, 54 posto, a četvrti HNS - s osvojenih dva glasa itd.

 Biračko mjesto broj 6 u OŠ „Ivan Batelić“ u Raši, jedino je od gotovo 7 tisuća biračkih mjesta, na kojima su 5. srpnja hrvatski građani u zemlji i inozemstvu birali novi Sabor, a na kojemu su izbori ponovljeni, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića.
 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak će održati sjednicu, nakon koje će objaviti rezultate za cijelu Rašu i za 8. izbornu jedinicu, kao što je to već učinilo za ostale izborne jedinice.

Iako, dakle, rezultati iz Raše ne utječu na opći ishod parlamentarnih izbora, na kojima je pobijedio HDZ, važni su zbog rokova.
Naime, o eventualnim prigovorima ili žalbama na njih, ovisi kada će DIP utvrditi konačne izborne rezultate i kada će početi teći 20-dnevni rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora.
 

Ne bude li prigovora, to bi se najranije moglo dogoditi sredinom tjedna; ukoliko ih bude i sve 'ode' do Ustavnog suda, mogući datum za konačne rezultate je 21. odnosno 22. srpnja.
 

Tada bi počeo teći rok od 20 dana u kojemu predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu Sabora, što teoretski znači da bi se ona mogla održati krajem srpnja ili početkom kolovoza.
Saborska sjednica koncem srpnja

Ipak, prema nedavnoj izjavi ministra mora i potpredsjednika HDZ-a Olega Butkovića, planira ju za kraj srpnja.
 „Očekujemo da će konstituirajuća sjednica Sabora biti krajem srpnja, a odmah nakon toga će se izabrati i nova hrvatska Vlada“, rekao je Butković gostujući na Hrvatskom radiju.

Iako se precizan datum sjednice još ne zna, kao ni okolnosti pod kojima će se, zbog epidemije koronavirusa, održati, neke se informacije već znaju.

Konstituirajuću sjednicu vodit će sadašnji i budući predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a bude li, eventualno, spriječen, najstariji izabrani zastupnik.

Sabor se konstituira izborom svog predsjednika na prvoj sjednici, na kojoj je nazočna većina svih zastupnika, novi/stari predsjednik bit će Jandroković, kojemu je uspjelo što nije nikome u 30 godina samostalnosti hrvatske države; nitko, naime, još nije dva puta bio na čelu Sabora.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 17:27