StoryEditorOCM
Politikasamo za ‘slobodnu‘

‘SDP bi dogodine mogao izgubiti i Rijeku‘: Slavko Linić, bivši ministar, progovorio o stanju u stranci iz koje je izbačen prije šest godina

9. srpnja 2020. - 11:06

Slavko Linić je iz političke mirovine pratio prošlonedjeljne parlamentarne izbore i potop svoje nekadašnje stranke. Iz SDP-a ga je, tijesnim omjerom glasova 50,47, prije šest godina izbacio tadašnji šef stranke, a današnji predsjednik države Zoran Milanović. Od tada Linić situaciju promatra sa strane, ali ne ostaje dužan ni u jednom javnom istupu.

– Ja bih – kaže Linić s kojim smo telefonski razgovarali u srijedu – rekao da ovakav rezultat baš i nije iznenađenje. Kada pogledate što se sve događalo u Saboru i prilično negativan stav prema svakom potezu Vlade i neprestanim zahtjevima za smjenu ministara i opoziv Vlade, kao i dio zastupnika koji se ponašao dosta populistički, ekstremno, to sve nije vrsta politike SDP-a. Imali ste i neprekidne sukobe unutar same stranke i oni su se samo bili primirili uoči izbora. Osim toga, sastavljena je u obliku Restarta jedna velika koalicija u kojoj sve nije bilo dogovoreno, mislim na neizvjesnost što bi bilo kad bi bilo, odnosno kada bi se dobila vlast. Sve je to još puno uoči izbora upućivalo na to kako će za SDP biti vrlo teško doći na vlast.

Je li Davor Bernardić uopće bio dorastao tome da bude premijer?
– Za mene ljudi koji nisu radili u gospodarstvu, i to na ozbiljnim dužnostima, teško da mogu biti premijeri. Možda sudim i po sebi, koji sam 15 godina bio u privredi na čelnim funkcijama. Bez toga naprosto ne možete znati što to znači zaraditi plaću, što znači trošiti novac, što znači brinuti se o privredi. To je ono što mu je nedostajalo i što je morao biti svjestan da će teško motivirati ljude da iziđu na birališta.

Koliko je njemu presudio taj jedan agresivan, stil ulice, koji je najviše došao do izražaja u prvom TV sučeljavanju s Andrejem Plenkovićem?
– Sve je to, rekao bih, bila strategija. Ovih 30 godina hrvatske demokracije pokazuju da građani hoće lidera. A kampanja SDP-a, koja je išla bez lidera i koja je bila općenita, znak je da je izostao motivirajući faktor kod glasača. To je najviše do izražaja došlo baš u prvom sučeljavanju. Lider je nešto što građani prepoznaju svojim odabirom.

Očekujete li da će sada buknuti teški unutarstranački rat u SDP-u?
– Budimo iskreni, pojavom drugih lijevih stranaka, pojedinih platformi i pokreta ugrožena je pozicija SDP-a. Oni će je htjeti još više uzeti i SDP nema vremena za unutarstranačke sukobe. Moraju shvatiti da zadržati poziciju čelne oporbene stranke znači ozbiljan rad i ozbiljne ljude. Na svakom od njih je velika odgovornost, ali da će im biti lako, neće.

Gvozden Flego u ovome što se događa u stranci vidi ostavštinu Zorana Milanovića?
– Potpuno se slažem s kolegom Flegom. Polazim od toga da je Milanović taj koji je išao na osobne obračune unutar SDP-a i nije doveo svježe ljude s idejama i autoritetom. Nakon njega takva je praksa samo nastavljena.

Tko bi, po vašemu mišljenju, bio sada najbolji odabir za predsjednika stranke? Spominje se nekih pet imena.
– Ja sam uvijek za čovjeka iz privrede. Prema tome, Zvonimir Mršić bio bi najbolji odabir. To je čovjek koji se dokazao u vođenju grada, vođenju tvrtke, bio je i uspješan predsjednik lokalne organizacije. On mi se čini dosta ozbiljnim kandidatom.

I za kraj, jesu li ovi izbori označili početak kraja višedesetljetne vladavine SDP-a u Rijeci?
– Siguran da će ovaj loš rezultat utjecati i na birače kada dođu na red lokalni izbori. Plus tome, imate najave Vojka Obersnela da se više ne misli kandidirati. Zato je pitanje koliko će se nove snage u ovom razdoblju kraćem od godinu dana uspjeti dokazati u, ja bih rekao, jačanju SDP-a. Rijeka mora puno pridonijeti u osnaživanju cijele stranke, a samim tim i pripremiti se za izbore. Ako se to ne dogodi, bit će dosta problema i za sam riječki SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 18:21