StoryEditorOCM
Politikaproblemi na rječini

Riječko Gradsko vijeće odbacilo izvješće o proračunu i djelovanju gradonačelnika: ‘Vidi da je mnogo putovao po svijetu‘

Piše hina
26. rujna 2024. - 16:01
Riječki gradonačelnik Marko Filipović nije uspio impresionirati vijećnike značajnim viškom gradskih prihodaGoran Mehkek/Cropix

Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća većinom glasova vijećnika u četvrtak nisu prihvaćeni polugodišnje izvješće o djelovanju gradonačelnika niti polugodišnje izvješće o izvršenju gradskog proračuna.

Gradonačelnik Marko Filipović je vijećnicima predstavio glavne elemente oba izvješća, a njihovo odbijanje nema nikakvih izravnih posljedica. 

U izvješću o polugodišnjem izvršenju proračuna Filipović je naveo da su prihodi i primitci iznosili 93 milijuna eura, što je 49,7 posto godišnjeg planiranog iznosa, a rashodi 79 milijuna ili 40 posto.

Višak prihoda proizlazi najviše iz znatnog povećanja prihoda od poreza na dohodak, koji je veći za osam milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rashodi su nešto niži od planiranih, jer je većina radova na objektima u gradskom vlasništvu obavljana tijekom ljeta, pa će se pokazati tek u drugom polugodištu.

U izvješću o polugodišnjem djelovanju gradonačelnika, Filipović je istaknuo da je naglasak bio na unapređenju komunalne infrastrukture i poboljšanju vodoopskrbne mreže, odvodnje i toplovoda. Brojni radovi izazivaju reakcije građana, ali to su ulaganja za desetljeća pred nama, rekao je.

image

Brojni radovi izazivaju reakcije građana, ali to su ulaganja za desetljeća pred nama, rekao je gradonačelnik (ilustracija)

Damir Skomrlj/Cropix

Izdvojio je početak gradnje dječjeg vrtića Fiume te istaknuo da su ove jeseni u riječke dječje vrtiće upisana sva djeca s pravom prvenstva upisa. U pripremi su još neki od velikih zahvata, poput uređenja Dvorane mladosti i dijela Trsata, te objekta Exportdrvo.

Josip Ostrogović (HDZ) rekao je kako se iz izvješća vidi da je gradonačelnik mnogo putovao po svijetu, a nije jasno što građani imaju od tih putovanja. Zamjerio je gradonačelniku neaktivnost i sporo odvijanje gotovo svih procesa u gradu.

Što se tiče infrastrukturnih zahvata, vlada katastrofalna dinamika rada, bez koordinacije i plana, što rezultira ogromnim prometnim gužvama, rekao je HDZ-ov vijećnik.

Nezavisna vijećnica Maša Magzan također je ocijenila da se izvješće svodi na popis putovanja, ali bez navođenja njihove svrhe. Nezavisna vijećnica Iva Rinčić se upitala koji su stvarni razvojni projekti koje Grad namjerava provesti, posebno na području demografije.

image

HDZ-ovac Josip Ostrogović zamjerio je gradonačelniku neaktivnost i sporo odvijanje gotovo svih procesa u gradu

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 16:02