StoryEditorOCM
PolitikaNitko se nije nadao

Reakcije na neočekivanu ‘kandidaturu‘; Roglić: Mamić je svakako bolji izbor od Keruma. Milardović: U politiku ulazi bez repova, nema nikakve ‘maće‘

7. veljače 2021. - 19:19

Kandidatura Tomislava Mamića, najvećeg privatnog poslodavca u Splitu, na lokalnim izborima, bila je vijest dana u Dalmaciji.
Nitko se tome nije nadao jer Mamić o politici nikada javno nije govorio, dapače, u intervjuima koje daje striktno se drži gospodarskih tema i ne komentira dnevnopolitičke i društvene prilike.

Je li Mamićev politički angažman dobar potez, pitali smo njegove kolege poduzetnike, sociologe i PR stručnjake?

'Ovo je dobra vijest'

Branko Roglić, vlasnik "Orbico grupe", najveće privatne tvrtke za distribuciju u Europi, ne sumnja da bi se poduzetnik Mamić dobro snašao na poziciji gradonačelnika Splita.

image
Branko Roglić
Ranko Šuvar/Cropix

– U svakom slučaju, Tomislav Mamić je bolji izbor od Željka Keruma. E, sad, on je uspješan gospodarstvenik, pa se čovjek zapita što mu onda to treba. No, s druge strane, Mamić se razumije u gospodarstvo i on će taj sektor sigurno jako dobro voditi. Što se tiče politike same, a znate već dobro kako izgleda politika u nas, tu mu neće biti lako, jer je jako teško predvidjeti bilo čiju političku sudbinu.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da nam na političkim funkcijama nedostaje poduzetnika, onda Mamićevu kandidaturu svakako treba pozdraviti jer on se razumije u gospodarstvo, a bez dobroga gospodarstva politika gubi svaki smisao jer se u konačnici nema čime baviti, materijalno je osnova za sve drugo. Tomislav Mamić svakako neće biti taj koji bi s pozicije gradonačelnika namicao sebi imovinu, radi se, tvrdim, o poštenom čovjeku; tako da je njegova kandidatura sigurno dobra vijest - kaže poduzetnik Roglić.

Naš poznati sociolog Ivor Altaras Penda, izvanredni profesor na "Libertas međunarodnom sveučilištu", veli da je ključno pitanje zašto se netko iz poslovnog svijeta odlučuje u jednom trenutku svoje karijere uključiti u politiku.

image
Dr. sc. Ivor Altaras Penda
Dubrovački Vjesnik

Politika kao izazov

– Splićani imaju već takvo iskustvo sa Željkom Kerumom, koji je, kad se prvi put kandidirao za gradonačelnika, pobijedio na izborima jer je bio novo lice u svijetu politike i kao takav je dobio šansu. S aspekta politologije gledano, ovakav društveni angažman poduzetnika je prihvatljiv.

U teoriji to izgleda dobro jer se poduzetnike percipira kao uspješne ljude koji na političkim funkcijama neće raditi isključivo za plaću, za svoj materijalni probitak, nego za opće dobro, no u praksi i nije uvijek tako. Motivi bogatih ljudi koji se uključuju u politiku mogu biti različiti. Neki izbjegavaju kazneni progon, drugima je to neka vrsta izazova, kao što je bila Donaldu Trumpu koji je razmišljao: "Ako sam mogao uspjeti u biznisu, zašto ne bih i u politici?" No, bez obzira koliko poduzetnici bili uspješni u svom poslu, nema te kristalne kugle iz koje bi mogli vidjeti kakva im se politička sudbina piše – zaključuje Altaras Penda.

PR stručnjak Krešimir Macan smatra da je želja Tomislava Mamića uvesti red u Splitu.

image
Krešimir Macan
Darko Tomaš/Cropix

I on to može napraviti. Do sada se od Mamića samo nešto tražilo. Kad je trebalo pomoći Hajduku, on je bio taj koji je ušao u klub da mu pomogne, no politika je i dalje prema njemu ostala indiferentna. Nitko ga nije pitao na koji mu se način kao uspješnom biznismenu može pomoći u ostvarivanju njegovih planova i poslovnih zamisli, ne da mu se pogoduje, nego da bi se biznis koji raste svih ovih godina i dalje razvijao, što je prirodno i normalno.

I Kerum je u jednom trenutku odlučio ući u politiku da mu političari ne uvjetuju, već da on uvjetuje njima. Tomislav Mamić će sa svojom listom sigurno postići dobar rezultat u Splitu, a onda, naravno, i u Županiji splitsko-dalmatinskoj, tako da se bez njega neće moći. Mislim da je njegov politički angažman u Splitu prilika da se uvede reda i da se neki projekti konačno pokrenu. On sigurno ima na umu Listu Velog mista, kada su splitski poduzetnici, angažmanom na izborima, praktički postali gradska vlast. Mamić se u konačnici ne mora nužno kandidirati za gradonačelnika – kaže Macan.

'Zašto ne?!'

Politolog, sociolog i profesor političkih znanosti Anđelko Milardović, utemeljitelj i voditelj Centra za politološka istraživanja, kaže da je Mamićeva kandidatura pozitivna stvar.

image
Anđelko Milardović
Tomislav Krišto/Cropix

– Mamić u politici? Zašto ne? Na prvoj razini gledano, on je hrvatski građanin i kao takav ima pravo, ako to želi i ako ima ambiciju, kandidirati se na izborima. Kao drugo, u politiku ulazi bez repova. Nema nikakve "maće". Dalje, Tomislav Mamić ima dovoljno novca kojim može pokriti troškove kampanje i u tom smislu on sigurno ni od koga neće ništa tražiti, a to je vrlo bitno, jer to njegovi protukandidati sebi ne mogu priuštiti.

Naravno, ponovno će se otvoriti tema je li upravljanje privatnom kompanijom i gradom jedno te isto, kao što se, na višoj razini, raspravljalo o tome može li biznismen Trump voditi državu ili je to nešto sasvim drugo. Mamiću će se sigurno pokušati pridružiti i drugi politički akteri pa će biti zanimljivo vidjeti s kime će ili ne politički surađivati. Našalit ću se na kraju i reći da je ovaj Mamić, Tomislav, "pozitivni mučki provokator".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 12:51