StoryEditor
Politikakomentar

Raskol u SDP-u sve je veći, ali to nije najgora moguća vijest koja bi mogla stići iz te stranke. I ne odnosi se na mogući raspad, nego upravo suprotno!

Piše Hrvoje Prnjak
22. rujna 2021. - 22:12

"Pitam izbačene članove, gdje se vi mislite vratiti ako se mi raspadnemo?"

U ovom upitno sročenom vapaju SDP-ovca Arsena Bauka, koji se ovih dana našao u neformalnoj ulozi UN-ovih snaga između "zaraćenih strana", sadržan je sav apsurd situacije u još uvijek najvećoj oporbenoj stranci.

Ali bio je to i iskren apel, poziv, ali i podsjetnik kolegama koji su, u borbi za (unutar)stranačku pravicu, očito zaboravili da im je status zastupnika i sve što ide uz to donijela stranačka iskaznica.

Poruka bi se mogla preformulirati i ovako: Cijenjene kolege, vratili biste se u stranku, ok, nije nemoguće, ali zar ste zaboravili, među ostalim, kako ste došli do fotelje i plaće saborskog zastupnika, do plaće koju prosječan Hrvat može samo sanjati? Nastavite li ovako, svi ćemo ostati bez toga...

Bratoubilački ratovi u SDP-u preživjeli su, eto, i predsjednički mandat Davora Bernardića, čiji se nasljednik, Peđa Grbin, zasad ne snalazi ništa bolje u predsjedničkoj ulozi.

Nakon što je napravio čistku među članovima koji su dugovali za članarinu (bilo je tu, istina, i vrtoglavih iznosa!), među kojima se, gle vraga, našlo i podosta najbliskijih suradnika te pristaša bivšeg predsjednika SDP-a, Grbin je opasno zapeo na pitanju isključivanja iz stranke četvorice SDP-ovaca sa statusom saborskih zastupnika. Ma što zapeo, zaglibio! Njegov autoritet klima se ovih dana kao mliječni zub prvašića kojeg treba samo malo jače prstom nagnuti u jednu stranu da i ispadne.

I to ne zbog ukupno oko 3000 izbačenih članova, nego zbog četiri saborska zastupnika koji su dobili crveni karton.

Naime, Grbin, kao ni Predsjedništvo SDP-a, nije naišao na podršku ostatka Kluba kao što je možda prvotno očekivao naumivši izbaciti kvartet nepoželjnih i iz Kluba zastupnika, i sad je SDP opet u pat situaciji. Cijelu stvar će presjeći Glavni odbor stranke, iako to nije nikakva garancija da će time prestati i trvenja u uzdrmanom SDP-u. Upravo suprotno, mir se ne nazire na SDP-ovom horizontu.

Nabacuju se socijaldemokrati teškim riječima, optužbe lete na sve strane, dok je Možemo!, kao nova, nadiruća snaga na ljevici, u međuvremenu opasno priprijetio rejtingu SDP-ovaca. Razlika je doslovno u sferi statističke greške.

Po ovih dana objavljenom sondiranju biračkog raspoloženja, SDP ima podršku 17,1% birača, dok Možemo! zaostaje samo jedan posto.

Po ispitivanju IPSOS-a objavljenom krajem srpnja, Možemo! je već bilo i prestiglo SDP: lijevo-zelena opcija dobila je tada 14,9 posto, a SDP 14,3 posto podrške, uz napomenu da je Možemo! imalo tromjesečni rast, a SDP petomjesečni slobodni pad.

Ali, SDP-ovci se ne daju omesti. I dalje se prvenstveno bave sami sobom. Ispitivanja rejtinga sa zabrinjavajućim rezultatima ih očito ne brinu.

I sami će priznati da između njih nema većih razlika u političkim vizijama. Što je, zapravo, i točno. I kad je onomad Ranko Ostojić osnivao svoju udrugu (pod nazivom Pozitiva), što je zapravo bio eufemizam za frakciju (jer se one kod nas i dalje doživljavaju kao znak slabosti, nešto kao moguća naznaka puča), nismo mogli primijetiti neke drastične razlike u političkim programima. Odnosno, nismo ih niti čuli. Dakle, u pitanju su – unutarstranačke "Igre prijestolja". Osobni i drugi animoziteti od kojih stranka nema nikakve koristi, a djeluje demotivirajuće i za sadašnje, a pogotovo za potencijalne glasače ljevice.

I zato nezapamćena kriza u SDP-u nije najgora vijest u ovom slučaju. Ima i jedna moguće gora. Puno gora.

Loša i za lijevu opciju i za jačanje parlamentarizma u Hrvatskoj, a to se tiče svih kojima su parlamentarizam i demokracija na srcu. (U redu, možda u Možemo! ne misle baš tako, ali i oni dobro znaju da im za eventualni dolazak na vlast na nacionalnoj razini SDP ipak treba, makar kao junior partner)

Ta bi loša vijest mogla glasiti ovako: SDP će najvjerojatnije preživjeti i ovu dramu, a da se neće značajnije promijeniti! Ne brinite, nećemo nakon svega dobiti ni SDP 2021. ni Autohtoni SDP, prevagnut će na koncu čista pragmatika. S Grbinom na čelu stranke ili bez njega. Pobijedit će logika osobnih računica i interesa, iz koje je sve i počelo.

Drama u odnosima između Kluba zastupnika i Predsjedništva, podsjetio je i Bauk u svom nedavnom nastupu na N1, traje od 2016. godine. "Ako se onda nismo raspali, valjda nećemo ni sada", tražio je razlog za kakav takav optimizam u čitavoj situaciji. I zdravorazumski pozvao na smirivanje tenzija jer "sve će se kroz stranačka tijela razriješiti u roku od dva mjeseca" . Isključene SDP-ovce je podsjetio da mogu opet zatražiti pristupnicu u svojim lokalnim organizacijama, što mu aktualne sukobe, priznao je, čini gotovo nerazumljivim.

"Ne vidim u čemu je meritum, ne razumijem zbog čega bi se mi u ovom trenutku raspali", kazao je iskusni SDP-ovac. Zna čovjek o čemu govori.

Kritika nereguliranog kapitalizma i iizrada ekonomskih i socijalnih alternativa moderne ljevice je očito u drugom planu. Porezna politika, položaj radnika također. Ne muči previše SDP-ovce ni to što je i upravljanje krizom u krizi.

Kao alibi im mogu doći teoretska zapažanja poput onoga kojeg potpisuje Sheri Berman, profesorica političkih znanosti na Barnard Collegeu sa Sveučilišta Columbia, po kojoj građani više i ne prepoznaju socijaldemokraciju kao posebnu ideologiju, nego je vide kao razvodnjenu verziju socijalizma ili proširenu varijantu neoliberalizma.

Nedavno su, istina, aktualizirali pitanje regionalne samouprave, odnosno, opet otvorili pitanje smanjenja broja županija, ali teritorijalni preustroj i reduciranje regionalne i lokalne samouprave je tema koju su neslavno i samo deklarativno otvarali još kad su, pod vodstvom Zorana Milanovića, bili na vlasti. Ispada da je otvaraju svakih nekoliko godina, reda radi...

Danas ionako imaju pametnijeg posla. Treba nastaviti unutarstranačke ratove.

Eto zašto će opstanak takvog SDP-a, simpatizirali tu opciju ili ne, zapravo biti – loša vijest. Neovisno o tome hoće li se izbačeni vratiti. 

image
Arsen Bauk, ovih dana u ulozi UN-ovih snaga između 'zaraćenih strana'
Marko Todorov/Cropix
item - id = 1129361
related id = 0 -> 1136955
related id = 1 -> 1135268
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 03:17