StoryEditorOCM
PolitikaDeklaracija

Pupovac: 10 najnerazvijenijih općina su one gdje su Srbi većina. Nestalih ima jednako hrvatske i srpske nacionalnosti

Piše Hina
30. travnja 2023. - 17:09

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća (SNV) prihvatila je u nedjelju Deklaraciju o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj u kojoj se upozorava da deset najnerazvijenijh općina u Hrvatskoj čine one u kojoj su Srbi većina, no da su posljednjih godina učinjeni određeni pomaci.

Sredine u kojima su Srbi povijesno nastanjeni najnerazvijenije su u Hrvatskoj, do jučer bez struje, a danas značajan dio bez vodovoda i bez održavanja i obnavljanja puteva i cesta. Prvih 10 najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj i dalje su općine u kojima su Srbi većina, navodi se u Deklaraciji.

Na problem siromaštva i socijalne isključenosti u općinama u kojim žive pripadnici srpskog naroda, upozorio je i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Naša je obaveza da svako dijete živi u sredini koje ima vodu i struju, održavane javne puteve i uspostavljen javni prijevoz, da budu što manje razlike između Korenice i Lapca ili Gospića i Gračaca - izjavio je na skupštini koja je okupila oko 1500 vijećnika i predstavnika srpske nacionalne manjine iz preko 150 općina, gradova i županija te predstavnike svih relevantnih organizacija srpske zajednice.

Iako su SNV i Vlada, stoji u Deklaraciji, osigurali veća sredstva za obnovu komunalne infrastrukture u tim općinama, potrebno je povećati i ubrzati ulaganja.

Premijer: U zadnjih sedam godina ostvaren je napredak

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je njegova Vlada, koja u srpskoj manjini ima stabilnog partnera, u zadnjih sedam godina ostvarila napredak u rješavanju pitanja koja je nazvao civilizacijskim standardom.

- Hrvatska je krenula rješavati neka rezidualna pitanja koja su me na početku mandata vrlo iznenadila. Dogovorili smo elektrifikaciju, uređenje vodne i komunalne infrastrukture, snaženje obrazovnog sustava, zaštita kulturnih prava i političko sudjelovanje u svima razinama. No, imamo još puno zadaća pred sobom - rekao je premijer.

Predstavnike srpske zajednice pozvao je da zajedno grade otvoreno i tolerantno društvo, dodavši da su Srbi također dali doprinos u ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva, među kojima su ulazak u eurozonu i schengenski režim od ove godine.

SNV kroz Deklaracije poručuje da bi doprinos Srba razvoju hrvatskog društva trebao imati više prostora u školskom kurikulumu.

Obrazovni sadržaji o Srbima i njihovom povijesnom doprinosu Hrvatskoj rijetko su prisutni u nastavnim programima. Nažalost, mnogo su prisutniji prešućivanje ili negativno i stereotipno prikazivanje njihove uloge u hrvatskoj politici, nauci, umjetnosti i kulturi, navodi se.

Pupovac kaže da je Deklaracija u velikom dijelu posvećena ljudima koji iz različitih razloga žive u strahu od svog identiteta i u bojazni slobodnog izjašnjavanja, a razlozi za to navode se u tekstu tog dokumenta.

- Govor netolerancije i govor mržnje, kao i otvoreno manifestiranje neprijateljstva prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, političkim predstavnicima Srba, ćiriličnom pismu i sjećanju na historijsko stradanje Srba u vrijeme NDH, ozbiljni su izvori njihovih strahova i osjećaja neslobode i iskazivanju pripadnosti srpskom narodu".

Pupovac stoga poručuje da će SNV učiniti sve što je moguće ne bi li ti ljudi bili oslobođeni strahova.

Deklaracija pak nadvodi da su Vlada i predstavnici Srba doprinijeli smanjenju intenziteta govora mržnje i stvaranju zakonskih osnova za neku vrstu sankcioniranja.

Pupovac: Nestalih ima podjednak broj hrvatske i srpske nacionalnosti

Pupovca su novinari pitali očekuje li od Srbije da otvori knjige i pokaže sve što ima kako bi se otkrili posmrtni ostaci nestalih u Domovinskome ratu.

- Nestalih u ovom trenutku ima podjednak broj hrvatske i srpske nacionalnosti i obje zemlje u tom pogledu imaju svoje dijelove odgovornosti da doprinesu pronalaženju sudbine nestali, kako Srbija sa svoje strane, tako i Hrvatska sa svoje stane - odgovorio je.

Uzda se u to, dodao je, da će idući razgovori u rješavanju pitanja nestalih biti vođeni "na neki način s mnogo više uzajamnog povjerenja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 12:46