StoryEditorOCM
Politikatko će u utrku?

Puhovski: ‘Samo jedna osoba iz HDZ-a ima šanse protiv Milanovića. On mu je u stanju odbrusiti i ima ono što on nema...‘

Piše VIJESTI SD
16. srpnja 2024. - 11:39

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako bi atentat na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa mogao biti povod za Demokratsku stranku da odabere drugog kandidata umjesto aktualnog predsjednika Joea Bidena, za kojega je ocijenio da sada ima još manje šanse protiv Trumpa.

Odgovarajući na pitanje može li Biden bilo što napraviti, Puhovski je rekao da Biden nije ništa mogao napraviti ni prije tri dana, a sada sasvim sigurno ne može ništa.

- Ovo bi mogao biti formalni povod za Demokratsku stranku da se odluči nabrzinu promijeniti kandidata, ali to moraju napraviti u narednih četiri-pet dana. Nakon toga je prekasno, rekao je Puhovski.

- On ne može s Trumpom izaći na kraj ni u normalnim okolnostima, a pogotovo sad kad je on, a, agresivan, i b, žrtva, dodao je.

Osvrćući se na to da je Trump za svog potpredsjedničkog kandidata izabrao J. D. Vancea, koji je nekad bio vrlo kritičan prema Trumpu, Puhovski je rekao da Trumpu dobro ide, da mu još bolje ide nakon atentata te da sad svi pokušavaju doći u šator pobjednika.

Govoreći o "trumpizmu" kao radikalnom političkom diskursu Puhovski se osvrnuo i na predsjednika RH Zorana Milanovića, za kojeg je rekao da je uveo "taj tip psovačkog obraćanja". Međutim, dodao je, iako se Milanović ne libi svima reći što ih ide, uvijek ima dva "K" ograničenja - Kaptol i Kremlj.

image

Zoran Milanovic i Sanja Musić Milanović

Ante Čizmić/Cropix

- On ima - i ne bez vraga, nije to neracionalno - veliko poštovanje prema moći Rusije, i na to ima pravo. On često ima pravo. Međutim, to kako on ima pravo izvodi na način koji ukida mogućnost da bude u pravu s obzirom na racionalni dijalog, rekao je Puhovski.

Na Milanovićevu izjavu da bi bilo "fora" da mu premijer Andrej Plenković bude protukandidat na predsjedničkim izborima Puhovski je rekao da je to "kao da pozivate Luku Modrića da malo igra u Kustošiji".

Rekao je i kako je uvjeren da HDZ-ov ministar obrane Ivan Anušić jedini ima šansu protiv Milanovića.

image

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix

- Prvo, zato što ima background koji Milanović nema. To znači borbeni, to znači iz rata. Drugo, zato što ima verbalne sposobnosti kakve većina drugih nema, dakle, u stanju je odbrusiti. I treće, zato što je u najmanju ruku nekoliko tjedana Milanović pokazivao spremnost i sposobnost da s njim surađuje, rekao je Puhovski, dodajući da Anušić ima i podršku jake struje u HDZ-u, kao i da bi Milanović protiv njega morao "ići na psovanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 21:52