StoryEditor
Politikagodišnji izvještaj

Prošla godina bila je financijski uspješna za HDZ, završili su je s viškom od gotovo 7 milijuna kuna. U ‘plusu‘ su i SDP, Most, HSS...

Piše Hina
1. ožujka 2021. - 12:47
IlustracijaDamjan Tadić/Cropix

Prošla, godina parlamentarnih izbora za vladajući je HDZ bila i financijski uspješna, a stranka ju je zaključila s viškom od 6,8 milijuna kuna, pokazuje objavljeno godišnje financijsko izvješće za 2020. godinu.

Prošlu su godinu s viškom zaključili i SDP, Most, HSS, IDS, Glas, HSU, SDSS, Hrvatski suverenisti...

Kako su lani 'poslovali' Domovinski pokret, Centar, platforma Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta još nije poznato jer te stranke još nisu unijele svoja izvješća u sustav za nadzor financiranja Državnoga izbornog povjerenstva (DIP).

Rok za to im je večeras do ponoći, a ako izvješća unesu u tom roku ona će zainteresiranoj javnosti biti dostupna u utorak.
Godišnji financijski izvještaj za 2020. s propisanim prilozima političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici dužni su dostaviti DIP-u i Državnom uredu za reviziju zaključno s 1. ožujka.

HDZ uprihodovao 61 milijun kuna, a potrošio 54,1 milijun

HDZ, relativni pobjednik srpanjskih parlamentarnih izbora, u prošloj je godini uprihodio gotovo 61 milijun kuna, a potrošio 54,1 milijun.

Kao i druge stranke, većinu prihoda (45,6 milijuna) ostvario je iz državnog i lokalnih proračuna, temeljem broja saborskih zastupnika i lokalnih vijećnika.  

Značajnu stavku u ukupnim prihodima (12,7 posto) čine članarine od kojih je prikupljeno 7,7 milijuna kuna, no to je gotovo 900 tisuća manje u odnosu na godinu prije, a u stranci to povezuju s pandemijom covida-19.

Pandemija je utjecala na još jednu stavku, donacije tvrtki. HDZ je, naime, za parlamentarne izbore donio naputak da se ne prihvaćaju donacije tvrtki koje su primile potporu Vlade za očuvane radnih mjesta.

U izbornoj godini trećina ukupnih rashoda odnosila se na promidžbu (gotovo 16,5 milijuna kuna), odnosno troškove oglašavanja, a nešto više od 7 posto na intelektualne i osobne usluge (3,9 milijuna kuna).

Rashodi za plaće 75 zaposlenika iznosili su 8,5 milijuna kuna.

Za potresom pogođeni Zagreb i njegovu okolicu te Sisačko-moslavačku županiju HDZ je donirao gotovo 3,5 milijuna kuna, što čini 6,5 posto stranačkih rashoda.

SDP utrošio 28,3 milijuna kuna, treba pokriti 8,2 milijuna ranijeg duga 

Nakon što je 2019. završio s manjkom od 1,1 milijun kuna, SDP je prošlu godinu završio s viškom od 1,6 milijuna kuna jer je tolika, naime, razlika između stranačkih prihoda (29,9 milijuna) i rashoda (28,3 milijuna).

Ipak, zbog duga koji 'vuče' od ranije nadolazeće će razdoblje za stranku biti financijski zahtjevno, jer manjak koji treba pokriti iznosi 8,2 milijuna kuna.

SDP je u prošloj godini broj zaposlenih smanjio za četvero, na 42.

Troje zaposlenika manje u odnosu na 2019., njih 15, lani je imao Most, stranka čiji su prihodi iznosili 7,8 milijuna, a rashodi šest milijuna pa je višak, dakle,1,8 milijuna kuna.

Višak od 1,4 milijuna kuna iskazao je HSS čiji su prihodi iznosili 4,6 milijuna, rashodi 3,2 milijuna, a stranka je imala devetero zaposlenih.

Viškom od 590 tisuća kuna može se pohvaliti IDS koji je lani uprihodio 4,2 milijuna kuna, a potrošio 3,6 milijuna te zapošljavao sedam osoba.

Neznatno manji višak, 587 tisuća kuna, iskazao je SDSS čiji su prihodi u 2020. iznosili 2,7 milijuna, a rashodi oko 2,1 milijun kuna. Stranka je također imala sedmero zaposlenih.

HSU je prošlu godinu zaključio s viškom od 270 tisuća kuna, Glas s 82.500 kuna, a Hrvatski suverenisti s 268 tisuća kuna.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 14:23