StoryEditorOCM
PolitikaKOMENTAR STRUČNJAKA

Prof. Berto Šalaj o završnoj debati: Bernardić efektnim napadima dodatno rastao, Plenković se čuvao bahatosti

3. srpnja 2020. - 23:07

Završno sučeljavanje Andreja Plenkovića (HDZ) i Davora Bernardića (SDP) na Novoj TV potvrdilo je dodatni rast šefa SDP-a. Osokoljen činjenicom da prvi put iz duela nije izašao kao poraženi i poniženi, Bernardić je iznova prilično napredovao, a najbolji je bio u napadima na aktualnog premijera i njegovu stranku zbog korupcije.

Plenković se, pak, za razliku od prošlog puta vidno čuvao od demonstriranja uzvišenosti i bahatosti. To mu možda u nastupu nije previše pomoglo, ali mu zato nije znatno ni odmoglo – rezimira za Slobodnu svježe dojmove zadnje tv-debate prije izborne šutnje profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj.

Bernardićev programski dio rasprave bio je, po sudu prof. Šalaja, znatno slabiji, ali je zato izuzetno efektno poentirao u argumentiranim prozivkama vladajućih. Najslikovitija pirueta bila mu je verbalno otresanje prašine s dosjea grupe Borg i enormnog bogaćenja pojedinaca koji su sami sebi pisali zakon, a u što su bili involvirani i neki najbliži Plenkovićevi suradnici i prijatelji.

To je doista priča preko koje je krajnje nezasluženo hrvatska javnost prebrzo pretrčala, ističe prof. Šalaj, a čak je i Plenković konzultante i ostale koji su se obogatili kao krezovi u tobožnjoj misiji spašavanja Agrokora svojedobno javno pozivao da vrate zarađeni novac.

"Ako je sve bilo po zakonu i čisto, kako premijer tvrdi, zašto je onda od njih javno tražio da vrate zaradu? Njušeći da Plenković sve to prilično neuspješno pegla pričom o spašavanju Agrokora, Bernardić ga je veoma lucidno napao, a napadnuti je ostao bez argumentiranog odgovora“ – zaključuje prof. Šalaj.

Oba tv-sučeljavanja dvojice glavnih rivala naš sugovornik, inače, ne smatra presudno bitnima za konačni izborni rezultat, ali ih ocjenjuje kao prezentne predstave koje demonstriraju trenutnu zavidnu razinu komunikacije i političke kulture.

Bez obzira tko pobijedio, ističe, ove snimke će u arhivi zrcaliti dosegnuti europski komunikacijski standard u domovinskoj političkoj utakmici.

image
Prof. Berto Šalaj 


 
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 13:22