StoryEditor
Politika26. rujna

‘Potrebna nam je smjena generacija‘: privremeni šef SDP-a Zlatko Komadina najavio unutarstranačke izbore

15. srpnja 2020. - 12:37
Bruno Konjević/HANZA MEDIA

Vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina najavio je u srijedu da će Predsjedništvu i Glavnom odboru stranke predložiti održavanje unutarstranačkih izbora 26. rujna za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor te je poručio da je stranci potrebna smjena generacija.

Predsjedništvo SDP-a održat će se u petak, a Glavni odbor u subotu i predložit ću raspisivanje unutarstranačkih izbora za 26. rujna, kazao je Komadina na konferenciji za novinare, prvoj otkako je privremeno preuzeo vođenje stranke nakon povlačenja predsjednika Davora Bernardića zbog izbornog poraza.

Dodao je i da idući tjedan počinju konzultacije vezane uz Sabor, odnosno, izbor predsjednika stranačkog Kluba, potpredsjednika Sabora i ostale dužnosti koje pripadaju SDP-u.

Na pitanje o prijedlozima pojedinih SDP-ovaca da se izbori odgode nakon održavanja lokalnih izbora u svibnju iduće godine, Komadina je kazao da je njegova dužnost organizirati izbore u skladu sa Statutom. Moramo položiti račune nakon izbora, naš Statut ne dopušta nikakvu odgodu, poručio je.

Odbacio je i apele koji se mogu čuti iz stranke da se odustane od modela jedan član - jedan glas, rekavši da sada nije vrijeme za mijenjanje tog modela, ali i da bi odstupanje od postojećeg načina biranja bio koraka unazad, pogotovo zato što se taj način biranja zadnjim izmjenama Statuta proširio na izbor svih tijela stranke. To je demokratski iskorak koji su slijedili svi iza nas, naravno da ima svoje pluseve i minuse, ali za to je potrebna ozbiljna analiza, kazao je.

Komadina je kazao da se neće kandidirati za dužnost predsjednika stranke, a hoće li za neku nižu poziciju, kazao je, razmotrit će. Mislim da je vrijeme za smjenu generacija u SDP-u, poručio je.

Važno je da SDP iz ovih izbora izađe jači i da bude stabilan jer Hrvatskoj treba jaka socijaldemokratska stranka. Na izborima nismo dobro prošli, ali definitivno imamo snage za oporavak i vrijeme je da se okrenemo budućnosti, a ne vraćamo se u prošlost i sukobe kakve smo imali prije dvije godine, smatra Komadina.

Komentirajući odbijanje svih oporbenjaka da se odazovu na sastanak kod premijera, Komadina je ustvrdio da, kada zovete na sastanak jednog po jednog, onda je za pretpostaviti da sa svakim imate različitu temu razgovora. Čuo sam se s premijerom jer su okolnosti bile takve da je stav SDP-a da se razgovara, ali mi smo htjeli razgovarati svi zajedno. Predložio sam mu zajednički sastanak svih, ali je on to odbio. Pojedinačni razgovori potaknuli bi špekulacije i insinuacije, što se i dogodilo, a to nikome od nas ne treba kao ni Plenkoviću, dodao je, naglasivši da premijer ne treba biti tvrdoglav jer ako su svi predložili zajednički sastanak, onda je to trebao i prihvatiti.

Komadina je kritizirao gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji je izvrijeđao gradsku vijećnicu Ivonu Milinović, istaknuvši da u javnom prostoru treba birati riječi. Očito je izgubio živce, ali u javnom prostoru moramo voditi računa o načinu izražavanja, komentirao je stranačkog kolegu.

“Okolnosti u kojima je Hrvatska sigurno nisu jednostavne, i zbog korone i zbog ekonomije, bit će složena situacija i trebat će stabilnost u Saboru, no, premijer je odlučio ići s minimalnom većinom”, osvrnuo se na najavu formiranja parlamentarne većine. SDP će uvijek voditi računa o interesu građana Hrvatske, a naš je posao kao oporbe biti korektiv vlasti, a ne participirati u vlasti, odgovorio je na pitanje hoće li SDP biti spreman podržati neke vladine prijedloge.

Komadina je rekao da vjeruje u 'gardu' SDP-a koja je sada ušla u Sabor i da nitko od njih neće pretrčati u vladinu većinu i biti 'žetončić'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 12:14