StoryEditorOCM
PolitikaANALIZE

Politolog Šalaj: Ovi izbori su nagovještaj Bandićevog pada u Zagrebu. Socijaldemokrati moraju razmišljati o vlastitom restartu i novom vođi

Piše Davor Krile
6. srpnja 2020. - 12:56

Nakon ovakvog poraza, posve je logično da predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponudi ostavku jer bi se svaki pokušaj njegova održanja na funkciji silom mogao prometnuti u ozbiljne unutrašnje turbulencije, drži prof. zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj.

Ovaj poraz se, jasno je, ne može usporediti s onim rubnim izbornim porazima koje je svojedobno na čelu stranke imao Milanović i iza kojih je ostajao dojam da se u narednom političkom ciklusu može nadoknaditi ta nijansa koja još nedostaje.

Socijaldemokrati ovaj put moraju početi ozbiljno razmišljati o vlastitom restartu i novome vođi, a stranka mora osvijestiti svoje duboke i ozbiljne probleme koje ima i mimo Bernardića. On im, uostalom, nije oktroiran, njega su sami izabrali i on ih je vodio zadnje četiri godine – kazat će Šalaj.

Za razliku od SDP-a, HDZ je aktualnim parlamentarnim skorom gotovo dosegnuo najbolji rezultat koji je imao još od Tuđmanove smrti i 2000. godine. Njihov trijumf je tim veći što su ga ostvarili usprkos snažnoj desnijoj opciji (Škoro plus Most) koja je na ovim izborima dobila čak 23 mandata. Unatoč snažnim izazivačima zdesna, HDZ-u se nije dogodilo razbijanje kakvo je slijeva pretrpio SDP jer su uložili znatan terenski i svaki drugi trud da se to ne dogodi.

- Izbori su nagovijestili više nego izvjestan Bandićev pad u Zagrebu, jer se ovaj put on od svega jako teško može oporaviti. Tomislav Tomašević iz Možemo! se nametnuo kao njegov izgledan nasljednik i najozbiljniji protukandidat. Tomašević i njegova platforma jako su hrabro prokazivali korupciju u glavnom gradu, ali su i iskoristili nezadovoljstvo građana postupcima vlasti nakon potresa, bdijući pred Saborom zbog nedonošenja zakona o obnovi prije raspuštanja, što je SDP propustio učiniti – procjenjuje prof. Šalaj.

Razmatrajući scenarije mogućih postizbornih raspleta, Berto Šalaj drži kako matematika pokazuje da Plenković ima širok manevarski prostor za formiranje parlamentarne većine koji mu jamči da ne mora pristajati na ucjene. Nisu mu potrebne čak ni čitave zastupničke liste Domovinskog pokreta ili Mosta, a kako su one dosta kadrovski heterogene nije teško pretpostaviti da će Plenković, primarno iz Škorina društva, pokušati sebi priskrbiti žetončiće koji mu nedostaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 08:10