StoryEditor
Politika‘potop koalicije‘

Politolog Anđelko Milardović o neočekivanim izbornim rezultatima: Plenković će lako sastaviti Vladu, a u Sabor konačno ulazi i ljevica 21. stoljeća

5. srpnja 2020. - 23:18
Darko Tomaš/HANZA MEDIA

Prvi dojam mi je da su predizborne ankete, koje su davale puno veće izglede SDP-ovoj koaliciji Restart, dosta pogriješile.

Po ovome kako stvari izgledaju u 22 sata, ni HDZ se nije nadao ovakvim, za njih izuzetno povoljnim rezultatima – kazao nam je sinoć nam politolog dr. Anđelko Milardović nakon što je prebrojeno oko 50 posto glasova. U tim trenucima semafor je pokazivao da HDZ dobiva 68, a SDP-ova koalicija 42 mandata...

- Definitivno se može govoriti o potopu SDP-ove koalicije. Može se postaviti pitanje, da je SDP išao sam na izbore, koliko bi tek onda dobio? Vjerojatno još manje – kaže dr. Milardović, te nastavlja:

- Najveće iznenađenje ovih izbora je crveno-zelena platforma Možemo!, koja u ovim trenucima ima šest mandata.

Tih šest mandata je možda onaj dio kolača na koji je računao SDP. Tako će opcija čiji su pripadnici u prethodnom mandatu trenirali u Skupštini grada Zagreba ući u Hrvatski sabor, čime će Sabor po prvi put, osim socijaldemokratske, dobiti i čistu ljevicu, odnosno zelenu ljevicu, a to je očito ljevica 21. stoljeća – ocjenjuje Milardović.

Našeg sugovornika pitamo znače li ovakvi rezultati izbora značajan pomak Hrvatske udesno, s obzirom da su tri desne opcije (HDZ, Domovinski pokret i Most) zajedno dobili čak 90 mandata, a tri stranke iz lijevo-liberalnog spektra (Restart, Možemo! i koalicija Pametno, Fokus, SSIP) svega 50 mandata.

'Nagnuće' udesno

– Ako se ide tim matematičkim postupkom, onda je vidljivo nagnuće parlamenta totalno desno. To je posljedica prije svega velikog poraza SDP-a, koji tek donekle amortizira uspjeh platforme Možemo! Nadalje, primjetno je da su "desnija desnica” i "ljevija ljevica”, dakle Domovinski pokret i Možemo!, zajedno dobili više od 20 mandata, što ukazuje da je dobar dio birača zasićen vladavinom duopola HDZ-a i SDP-a. To je osobito vidljivo na desnici, gdje je počelo osjetnije "grickanje” HDZ-ovih glasova od strane Domovinskog pokreta i Mosta. Da nije bilo toga, HDZ bi možda i sam mogao sastaviti Vladu – kaže Milardović.

Ipak, naš sugovornik drži da sadašnji premijer Andrej Plenković neće imati prevelikih problema da formira novu Vladu:

- Ako ostane ovako, HDZ može računati na sastavljanje Vlade bez Domovinskog pokreta, a možda i bez Mosta. Naime, HDZ može dobiti osam manjinaca, plus dva-tri mandata iz dijaspore, plus HNS i Reformiste, plus što će im još netko pretrčati i to je to. Ako ovako ostane, onda Škoro neće moći postavljati pitanje hoće li aktualni vladar i dalje biti vladar ili će biti ministar vanjskih poslova, jer Plenkoviću to pitanje neće biti potrebno – kaže Milardović, kojeg na kraju pitamo zbog čega je SDP doživio potop ovakvih razmjera:

– Inače je socijaldemokracija u Europi u generalnoj identitetskoj krizi. Oni moraju sebi odgovoriti na nekoliko važnih pitanja. Prije svega, koja je njihova ciljna skupina, na koje društvene slojeve oni mogu računati? Tu je i problem političkog programa, koji je vezan za pitanje identiteta. I naravno, tu je i problem vodstva – zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 22:22