StoryEditor
Politikaima se, krije se

Plenkovićevih ‘petero veličanstvenih‘ i sva njihova blaga: grade se bazeni, kupuju vile i luksuzna vozila, a u imovinskim karticama nema im ni traga 

24. siječnja 2020. - 21:28

Ministar zdravstva Milan Kujundžić već je peti ministar u Vladi premijera Andreja Plenkovića koji se nasukao u mulju imovinskih kartica.

Jednako kao što sada ministar Kujundžić tvrdi da mu ne pada napamet dati ostavku iako se radi o izrazitom neskladu između stvarne imovine i one prijavljene u imovinskoj kartici, navlas su isto govorili i njegovi prethodnici u Vladi, koji su sad redom svi bivši.

Zatajenje imovine lani je funkcijama platilo četvero vladinih dužnosnika. Riječ je o bivšim ministrima državne imovine Goranu Mariću, poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, uprave Lovri Kuščeviću te ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijeli Žalac.

Svi su oni, kao i Kujundžić, tumačili da su nedužni i kukali da se nad njima provodi medijski linč, ali se u javnosti nisu primala njihova pravdanja o slučajnim omaškama u popunjavanju imovinskih kartica.

Gradili su bazene, prenamjenjivali kokošinjce u vile koje su iznajmljivali turistima, u dvorištima im parkirani najnoviji modeli limuzina, a u imovinskim karticama propuh. Kad bi ih se uhvatilo na djelu onda su se pravdali kako su kuće od 120 četvornih  metara koje nisu upisali karticu - tek obične 'roštiljaone'.

image
Dragan Matić/HANZA MEDIA

Na koncu su otišli, no ne zbog političke i moralne odgovornost koju su osjećali prema građanima nego zbog pada rejtinga HDZ-a.

Od svih ministara koji su prošle godine napustili Banske dvore jedino je Nada Murganić, bivša ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike smijenjena zbog propusta u svom resoru. Svi ostali ministri podnijeli su ostavke ili su smijenjeni zbog afera s viškom neprijavljenih kvadrata ili zbog mercedesa koji im je bio svaki dan parkiran u dvorištu, ali ne i upisan u imovinsku karticu.

1. Goran Marić, bivši ministar državne imovine

image
Vladimir Dugandžić/ HANZA MEDIA

Marićeve muke započele su lani krajem travnja kada je otkriveno da je kao vrijednost vikendice u Živogošću u imovinskoj kartici naveo 850.000 kuna, dok su je trgovci nekretnina procjenjivali na 3,5 milijuna kuna. Pritom je problem bilo i to što ju je kupio od tvrtke Zvonka Šarića, poduzetnika s kojim je njegovo ministarstvo inače poslovalo, ali od kojeg je i ranije kupio dva apartmana.

Nakon toga se otvorilo pitanje ugovora s franjevačkim provincijatom iz Splita, od kojeg je Marić, odnosno tvrtka u vlasništvu njegove obitelji, kupila stan, a zauzvrat su obnovljeni stanovi provincijata za smještaj studenata. Još uvijek nije jasno tko je osigurao novac za obnovu, jesu li stanovi obnovljeni novcem od prodaje stana Marićevima. Marić je zaboravio u imovinsku karticu upisati i apartmane u Turnju, a zbog 85 hektara u Slavonskom Brodu njime se bavio i USKOK.

Sam je u srpnju prošle godine podnio neopozivu ostavku, žaleći se da "nije u stanju prihvatiti neviđeni udar na sebe i svoju obitelj".

2. Lovro Kuščević, bivši ministar uprave

image
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

O imovini Kuščevića napisano je više tekstova nego o bilo kojem drugom Plenkovićevom ministru. Opasna imovinska konkurencija sad mu je pak postao ministar Kujundžić. S imovinom procijenjenom na devet milijuna kuna Kuščević je bio najbogatiji ministar u vladi, a recept za stjecanje tolikog blaga nesebično je podijelio sa svima.

- Kao đak, srednjoškolac, radio sam najteže poslove na otoku Braču, poput branja lavande, otkupa višanja, tako da kao student imam svoj biznis, da prodajem na štandovima, tako da čim završim studij i odslužim Hrvatsku vojsku, otvorim tvrtku, radim, zarađujem, tako da zahvaljujući dobrim izbornim rezultatima, svom obrazovanju, imam pristojnu plaću općinskog načelnika i ministra, tako da zaposlim i svoju suprugu da i ona ostvaruje prihod - tvrdio je 26. lipnja prošle godine.

Kuščevićevom imovinom nije se bavilo samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nego i USKOK, koji je istragu pokrenuo u rujnu prošle godine. Pod povećalo medija došao je kad se otkrilo da je štalu prenamijenio u kuću,  nakon čega se otvorila slavina iz koje su curile neviđene imovinske muljaže. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je protiv njega postupak zbog sumnje da je imao privatni interes kod izmjena prostornog plana općine Nerežišće, a također vodi se i postupak zbog nedostataka u ispunjavanju imovinske kartice budući bivši ministar nije opravdao uočene nesrazmjere u imovini.

3. Tomislav Tolušić bivši ministar poljoprivrede

image
Željko Puhovski/HANZA MEDIA

On se zapleo u objašnjavanju da je u imovinsku karticu prijavio 120 "kvadrata" manju površinu kuće, pa je tvrdio da je taj dio zapravo prostor za roštilj, a ne neto površina u kojoj živi s obitelji.

"Očito sam pogriješio kad je riječ o upisu nekretnina u imovinsku karticu, naravno ne namjerno, nije mi namjera ništa sakrivati, sve je vrlo vidljivo - pravdao se Tolušić dok mu Povjerenstvo nije objasnilo da se u imovinsku karticu upisuje realna vrijednost svih kvadrata, a uračunati treba i kvadrate pomoćnih objekata.

Novi problem je bio otkriće da je luksuznu kuću gradila tvrtka "Građevinarstvo Horvat", koja je, dok je Tolušić bio virovitički župan, ali i poslije, radila brojne unosne poslove s Virovitičko-podravskom županijom.

4. Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU

image
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Unatoč tome što je aferama mjesecima punila naslovnice, Žalac je od svih Plenkovićevih ministara najteže primila smjenu.

"Osjećam se kao silovana žena ostavljena na ulici, u blatu - žalila se nakon smjene na stranačkom sastanku.

Njezina se fotelja počela ljuljati nakon što je automobilom pregazila djevojčicu pa se ispostavilo da je to učinila vozeći bez vozačke dozvole. Kasnije se utvrdilo da je čak tri godine vozila bez važeće vozačke. Ona nije bez funkcije ostala zbog nevažeće vozačke dozvole, niti zbog nekretnina, kao ostali kolege, nego zbog automobila - mercedesa.

Mediji su danima snimali limuzinu parkiranu u njezinom dvorištu. A ona je petljala, mijenjala priče i pravdala se da nije njezin. Najprije je izjavila kako su vozilo kupili njezini roditelji, zatim je počela govoriti o najmu, a onda i o “rentanju s ciljem moguće kupnje”. Na kraju je rekla da je Mercedes unajmila njezina majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 19:13