StoryEditor
Politikaogradio se od hgk

Plenković napao oporbu: Sramotno je ponašanje SDP-a, to je protiv nacionalnih interesa... ​Most je demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija

Piše PSD.
2. veljače 2021. - 15:29

Zbog pitanja članstva u HGK prošlog tjedna oporba je napustila sabornicu i srušila kvorum, nakon čega se parlamentarna većina dogovorila da će odbiti prijedlog Mosta da se ukine obvezna članarina HGK i umjesto toga obvezati Vladu da u roku od nekoliko mjeseci izradi svoj prijedlog Zakona koji bi išao u smjeru postepenog ukidanja obvezne članarine za HGK.

Nakon današnjeg sastanka vladajuće većine na kojem je postignut dogovor o restrukturiranju Hrvatske gospodarske komore, premijer Andrej Plenković obratio se predstavnicima medija, prenosi Jutarnji list.

Vladajuća većina postigla je dogovor oko Hrvatske gospodarske komore (HGK). “Prošli smo sve relevantne političke teme. Dogovorili smo da će se zatražiti da se usvoji zaključak da se u roku od šest mjeseci predloži Saboru reforma sustava HGK sukladno analizi itd”, rekao je na početku Plenković.

“Izvijestili smo o situaciji nakon što je preminuo Miroslav Tuđman, imat ćemo zastupnika koji će ga zamijeniti. Govorili smo o incidentu na granici od vikenda, o članovima EP-a koji su došli neslužbeno s ciljem da ilegalno prijeđu granicu Hrvatske i BiH čime se krše hrvatski propisi. Kontaktirat ćemo predsjednika EP-a i izvijestiti o ovome te uložiti prosvjed jer je ovo neprihvatljivo. Sramotno je ponašanje SDP-a s kojima su očito bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koje je protiv nacionalnih interesa RH i ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak koji je protiv nacionalnih interesa RH. Ne znam koji je bio njihov cilj, ali to je nezapamćeno -  dodao je premijer.

Odgovarajući na pitanja, kazao je i sljedeće:

“Most je populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija. Ovo uopće nije njihova ideja, oni to prepisuju od UGP-a koji potiču ljude na neposluh. Niti su originalni niti su uspjeli, a kamoli da zbog činjenice da su napustili Sabor s oporbom, da su srušili kvorum znajući da je Tuđman tad bio u teškom stanju. Jasno sam i jučer naglasio – inicijative za izmjene komorskog sustava trebaju dolaziti iz bilo koje političke opcije, ali na način na koji to želi parlamentarna većina i u trenutku koji je primjeren.”

Na pitanje hoće li se ići na depolitizaciju HGK i o plaći g. Burilovića rekao je: “Što se tiče čelnog čovjeka HGK, on nije izbor Vlade. Predsjednika HGK biraju članovi Komore. Na njima je da biraju, izabrali su kandidata za kojeg su mislili da će biti najbolji.

Što se tiče plaće, njegova plaća u HGK je slična predsjedniku Vlade, ostalo su naknade za članstvo u različitim tijelima. To je velik iznos. Možemo razmatrati jesu li te naknade previsoke. One nisu određene odlukama Vlade.”

“Inicijator ideje je konkurentska udruga, oni su prepisivači, lijevak u koji možete ubaciti što god hoćete”, dodao je Plenković o Mostu, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 23:59