StoryEditor
Politika15. saziv

Nakon maratonske rasprave u Saboru izglasano povjerenje Vladi Andreja Plenkovića: 76 zastupnika je bilo za, a 59 protiv

Piše PSD, Hina, JL
23. srpnja 2020. - 17:11
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

23:00 - Izglasano je povjerenje novoj 15. Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković. 

76 zastupnika je glasalo za, 59 protiv, a nije bilo suzdražnih.

22:53 - Nakon što su se nanizale replike, za jednu se javila i Marija Selak Raspudić koja je reagirala na izjavu Gordana Jandrokovića da Dalija Orešković, koja se javila za repliku, lijepo izgleda s palicom ustvrdivši da se radi o seksizmu.

Na to je Jandroković kazao kako se ne radi o seksizmu, a onda se uključio Nino Raspudić koji je kazao da su zastupnici s njegove lijeve strane ometali Mariju Selak Raspudić prilikom povrede poslovnika. 

U Saboru su se zastupnici počeli smijati, dok je Raspudić bio ustrajan u svom izlaganju. 

22:32 - Na kraju se obratio Andrej Plenković. Zahvalio je onima koji su u izlaganjima dali podršku za program i ljude koji će biti u Vladi, te kazao da su na izborima svi dobili potporu birača, neki manje, a neki više. 

Kazao je, prenosi Jutarnji.hr, da je Vlada radila u prošlom mandatu da ne dođe do destabilizacije Vlade, ali da su i na ovim izborima došli neki akteri koji su to htjeli. 

- To nije dobro, to ne bi prošlo i neće proći nikada u budućnosti jer ima nas koji smo određene pouke iz takvih praksi izvukli i u tome se razlikujemo.

Stvorili smo većinu s kojom ćemo provesti program oko kojeg smo se usuglasili - kazao je.

22:24 - U ime Zeleno-lijeve koalicije govori predsjednik Kluba zastupnika Tomislav Tomašević. 

- Smatramo da je Vlada reciklirana. Neke stvari u programu su progresivne, neke se ponavljaju i prebacuju iz mandata u mandat - kazao je.

Branko Bačić odgovorio je na tvrdnju Tomislava Tomaševića da se radi o recikliranoj Vladi kazao da Vlada da je ista, a ne reciklirana, da ima legitmitet, a na tvrdnje Miroslava Škore o žetončićima kazao da je Anka Mrak-Taritaš žetončić koja je bila u Restart koaliciji, a sada je u ženskom klubu u Saboru. Bačićeve izjave izazvale su niz reakcija. 

21:54 - Miroslav Škoro za saborskom govornicom ponovio je da neće podržati ovu Vladu. Traju završne riječi prije glasanja o podršci novoj Vladi. Zekanović je također kazao da Suverenisti neće podržati Vladu i da će priželjkivati što skoriji pad srpsko-hrvatske trgovačke koalicije.

21:30 - Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac govorila je o Projektu Slavonije koji je, kako je kazala, doveo do daljnje devastacije te regije. 

Glasovac je replicirao Josip Đakić.

- Zadivljen sam vašom smjelošću kada ste preuzeli odgovornost za Slavoniju zamijenivši ranjenog duga. Počeli ste brinuti iz Zadra za Slavoniju takvim koracima da ste polučili rezultate koji su tri puta manji od prijašnjih. Zaboravili ste pročitati koliko se radilo u Slavoniji, koliko je novaca potrošeno iz EU fondova - replicirao je Đakić. 

Za repliku se javila Glasovac koja je kazala da se s Đakićem zna dugo i da joj roditelji žive u Slavoniji te da ih osobno poznaje.

- Neću ići na osobnu razinu - kazala je. 

Za riječ se javio Domagoj Hajduković koji je dignuo povredu Poslovnika.

- Povrijeđen je članak 238. jer ovo doživljavam kao omalovažavanje od zastupnika. Ja bar nisam ranjen korupcijom - kazao je Hajduković Đakiću.

Reiner je kazao da Poslovnik nije povrijeđen te da nije Đakić mislio na Hajdukovića. 

20:43 - U pojedinačnoj saborskoj raspravi o programu nove Vlade, za koju se prijavilo 48 zastupnika, teme su bile šarolike, a tijekom rasprave Sandra Benčić iz platforme Možemo ustvrdila da je tek dva dana u Saboru ali ju je već sram.

Kritizirajući vladin program i najavu da će se do kraja mandata minimalne plaće povećati na 4250 kuna Benčić je usporedila plaće zastupnika i saborskih zaposlenika.

„Što možemo očekivati od svih vas koji sjedite ovdje već godinama i koji žmirite na činjenicu da vam se svaki dan u saborskoj kantini i u saborskom restoranu kuha hrana, nose kave i sokovi, nose vam ih ljudi koji su plaćeni 3500 kuna, vama koji imate plaće iznad 16 000. Ja sam ovdje dva dana i već me je sram”, ustvrdila je Benčić.

Ističe, minimalnu plaću treba definirati kao 60 posto medijalne plaće čime bi se već sada digla na iznad 4300 kuna.

Na plaće se osvrnuo i SDP-ov Peđa Grbin istaknuvši da predloženo smanjenje porezne stope poreza na dohodak ide najviše u korist bogatih. „Mi koji ovdje sjedimo i drugi koji zarađuju 20 ili više tisuća kuna dobit će 11, 12 ili više posto, predsjednik vlade dobit će veću plaću od 3000 kuna, a radnik tek 50 kuna", kazao je.

„Vi ste odabrali počivati na bogatima, pomagati bogatima, a siromašnima figa”, dodao je Grbin.

U pojedinačnoj raspravi zastupnici su se dotaknuli i tema zaštite okoliša, poreza, ravnopravnosti spolova, obrazovanja, siromaštva, propalih tvornica.

Rada Borić (Možemo) tako je ustvrdila da se ovoj Vladi ne treba vjerovati, ponajprije ne trebaju joj vjerovati žene jer u vladinom programu tek jedan dio i jedna rečenica govore o ravnopravnosti spolova. Njezin kolega Damir Bakić kazao je da se Vladi ne može vjerovati ni po pitanju obrazovanja.

Katarina Peović (Radnička fronta) govorila je o zaštiti radnika kojima prijete otkazi, a Vili Matula je pozvao da se kultura stavi na mjesto koje zaslužuje.

Europskih tema dotaknuo se Nino Raspudić (Most) kazavši da u programu Vlade nismo čuli ni jedne riječi o stanju u EU te da o temama kao što su euro i Schengen treba otvoreno razgovarati.

Marijana Puljak (Pametno) pozvala je na transparentnost na svim razinama, od lokalne do nacionalne, a Marin Miletić (Most) na hitno zatvaranje odlagališta otpada Marišćina.

U pojedinačnim rasprave česte su bile i replike, čak i unutra istog kluba pa i između supružnika, Nine Raspudića i Marije Selak Raspudić.

Prema procjenama rasprava o programu Vlade trajat će do 22 sata kada se će Hrvatski sabor glasovati o povjerenju novoj, 15. Vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković.

20:30 - Nakon što je izlaganje održao zastupnik Josip Borić, Hrvoje Zekanović upitao ga je je li on suverenist. 

- Mi govorimo o modernom suverenizmu jer ono što je trebalo biti suvereno stvorilo se 1990. godine - kazao je Borić. 

Za repliku se javio Davor Dretar i Boriću kazao da mu se svidjela njegova izjava "glavar je dobar, a selo je mirno".

- Ako imate vremena, sutra ne radimo, da odemo u slavonsko ili ličko selo pa da objasnite ljudima da je sve izvanredno na selu. Što se tiče vašeg novog suverenizma jeste li ikada uspostavili stari dok ste prodavali banke, prirodne resurse, mlade potjerale u druge države, a Hrvatsku učinili ovisnom o tuđem novcu. To nema veze sa starim i novim suverenizmom. Nemojte selo uzimati u usta bez potrebe - kazao je Dretar Boriću.

Borić mu je kazao da je načelnik općine koja je turistička destinacija. 

- Imamo 7 tisuća turista u mjestu koje ima tisuću stanovnika i to me veseli. U svakom selu ima veselja i ta izreka nije bila u tom smjeru nego u nečem drugom - kazao je Borić.

Nakon toga je krenulo komešanje, a Reiner je poručio svim novim zastupnicima, aludirajući na Dretara, da pročitaju poslovnik. 

- Dobili ste ga - kazao je Reiner.

17:58 Marija Selak Raspudić tijekom pojedinačne govorila je o obrazovanju i kazala kako se nadala da će Andrej Plenković jedva dočekati da na tu funkciju stavi svog čovjeka, ali da se to ime opet najduže čekalo. 

Na kraju izlaganja, za repliku se javio njen suprug Nino Raspudić.

- Uvažena zastupnice Selak - počeo je. 

- Čekaj, čekaj - rekla je njegova supruga dok joj je još bio upaljen mikrofon. 

- Uvažena zastupnice Selak Raspudić - ponovio je, a zatim zamolio da mu se ponovo počne računati vrijeme jer je ometen, a nakon toga je nastavio s replikom.

17:33 - Ovoj vladi ne treba vjerovati i njoj ne trebaju vjerovati žene. Svi smo konstatirali kada smo dobili novi program Vlade, pogledala sam stari program u kojem je stajalo "pravo na jednakost u temeljima europskih politika nužno je za daljnji razvoj društva te se mora u jednakoj mjeri primjenjivati u svim aspektima života. 

Vlada će promovirati ravnopravnost spolova u svojim politikama te se posebno usmjeriti na smanjenje nejednakosti na tržištu rada, u političkom i javnom životu".

U novom programu od ravnopravnosti spolova ostalo je u jednom dijelu bolja zaštita žene i djece, ali ravnopravnost se spominje pod demografskom revitalizacijom i boljim položajem obitelji - kazala je Rada Borić u pojedinačnoj raspravi te se osvrnula na položaj žena u hrvatskom društvu. 

17:20 - Damir Bakić u pojedinačnoj raspravi komentirao je situaciju na Sveučilištu u Zagrebu i obrazovanju. Kazao je da ne može vjerovati u nastojanja Vlade po pitanju obrazovanja. 

- Spremni smo vam pomoći, a borit ćemo se za ispunjenje našeg cilja, da školama vratimo radost, a Sveučilištu ponos - kazao je Bakić.

- Govorili ste o elementima nadzora nad Sveučilištem. Ako želite o tome, možda biste mogli iz oporbe prijeći među vladajuće, jer je jedan od ključnih problema Fuchsovih zakona prije 10 godina, koje je odbilo 97 posto fakulteta, bio problem autonomije Sveučilišta. Što mislite kakvi elementi nadzora nad Sveučilištem su potrebni, a ja ću podsjetiti da nadzor ne treba biti što nam se sviđa ili ne sviđa pojedinačna vlast - kazala je Marija Selak Raspudić. 

- Jedno je autonomija, ali ona ne može biti u istoj rečenici bez odgovornosti. Što se tiče nadzora, neprecizno sam se izrazio. Mislio sam na upravi nadzor - kazao je Bakić u replici.

17:18 - Dok su oporbeni klubovi  u četvrtak u Hrvatskom saboru iznosili niz zamjerki na program nove Vlade i samog mandatara, vladajući su ih redom hvalili.

Očekivao sam od mandatara više elana, strasti, a  dobili smo uobičajene rečenice, ovo što ste nam danas donijeli je loš seminarski rad, poručio je vladajućima SDP-ov Rajko Ostojić.

Priznaje da su 22 milijarde eura dobivene u Bruxellesu, uspjeh, no upozorava kako to sada treba pretočiti u uspjeh hrvatskog društva, naglasak stavlja na digitalizaciju i rješavanje lista čekanja.

Ne mogu reći da se premijer ne trudi, no hrabrost nije pokazao, rekao je Ostojić koji je problematizirao što se Ministarstvu kulture dodaju i mediji. Samo u Hrvatskoj i Srbiji postoje ministarstva kulture i medija, odnosno informisanja, ustvrdio je SDP-ov zastupnik.

Branko Bačić (HDZ) mu je uzvratio da u politici nije dovoljna samo strast, odnosno ako je ne prati znanje, angažman, onda se raspline i od nje nema ništa.

Bačić je 'braneći' program nove Vlade poručio i kako će njezin prioritet biti realizacija 22 milijarde eura koje smo uspjeli ispregovarati, kako bi se u potpunosti iskoristili da se Hrvatskoj osigura brz oporavak gospodarstva.

Građani su na izborima prepoznali tko zuji, a malo meda daje, zaključio je.

Klub nacionalnih manjina za Vladin program kaže da je dobar, realan i provediv. U 60 dana očekujemo izradu operativnih programa za pojedine manjine,  rekao je Vladimir Bilek.

I Zvonimir Troskot (Klub Mosta) priznaje da su 22 milijarde velik novac, no ističe kako će trebati zadovoljiti kriterije da se povuku, a tu se prije svega odnosi na strukturne reforme.

Ocijenio je da se hrvatska ekonomija trenutno nalazi u stanju „nizozemskog bolesnika“, a to znači da smo sve resurse fokusirali na samo jedan izvor financiranja, turizam. Klub Mosta ima viziju koja je izvediva, a u kojoj bi dizali strateške industrije poput IT, poljoprivrede, kaže Troskot. 

Dario Hrebak (Klub HSLS -a i Reformista) podržava Vladu jer dijele zajedničke ciljeve, od poreznog rasterećenja, ravnomjernog razvoja Hrvatske do limitiranja europskih fondova i digitalizacije.

Veseli ga, kaže, smanjenje birokracije i manji broj lokalnih dužnosnika, te posebno ističe da će se zalagati za transparentnost koja, kako tvrdi, može vratiti povjerenje u političare.

Milan Vrkljan (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) rekao je da bi za vladin program rekao „bravo i odlično” da ne zna tko ga je napisao, no budući da je ovo drugi mandat HDZ-a i partnera onda se pita zašto to nisu napravili u protekle četiri godine. Smatra da u programu nije dovoljno pažnje posvećeno poduzetništvu, demografiji a upozorio je i na probleme u zdravstvu.

Njegov kolega Miroslav Škoro (DP) misli da nova Vlada neće promijeniti ništa u strukturnom smislu i zato je neće podržati.

„Sve će funkcionirati kao i prije, sa krhkom većinom od 76 ruku podržat će se projektna suradnja i čista trgovina, ti meni, ja tebi, kao na tržnici”, rekao je.

Škoro ističe ključno je pitanje  tko će biti sljedeći „žetončić” izrazivši nadu da će se zastupnici radije odlučiti za nove izbore nego da budu „žetončići”.

U Domovinskom pokretu problematizirali su ponovno koaliciju HDZ-a i SDSS-a te poziciju Borisa Miloševića kao potpredsjednika Vlade, u čiju je obranu stao Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) pozvavši zastupnike da ga ostave na miru.

„Iza Borisa Miloševića nisu ostale nikakve zastare, niti poslovne niti ratne.. ..molim da tog malog čovjeka oni koji su jednom posrnuli u životu, neki lakše a neki teže, ostave na miru da radi posao koji će mu biti povjeren”,  kazao je Pupovac.

"Svatko onaj tko nas želi učiti ratnom patriotizmu ili tobožnjem domovinskom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je temelj svake pa i ove zemlje. Tko god prije tog ustavnog patriotizma stavi nešto drugo, stavio je čizmu na Ustav, na ovaj dom i ovu zemlju", rekao je.

Pupovac je Vrkljanu poručio i da je nedopustivo govoriti o odluci Ustavnog suda i Ustavnom zakonu na način na koji govori „piljarica na Dolcu”. Onima koji govore o trgovačkoj koaliciji Pupovac je pak poručio da iza SDSS-a ne stoji nijedan trgovački lanac, te je osudio vrijeđanje zastupnika nacionalnih manjina.

Anka Mrak Taritaš (Klub IP-a, Pametnog i GLAS-a) od nove Vlade ne očekuje neke velike promjene već samo „kozmetiku bez sadržaja”. 

Kada je riječ o EU fondovima Mrak Tartitaš ustvrdila je kako nakon pet godina HDZ-a na vlasti, Hrvatska je u tom poslu najgora u EU.

„Može naš premijer to upakiravati kako god hoće i tvrditi da nitko nema pojma osim njega, ali činjenice su činjenice”, rekla je i dodala kako neće podržati Vladu „zbog osrednjosti i neuspjeha koji su zamotali u svileni omot”.

Sličnog su stava i Silvano Hrelja (Klub HSS-a i HSU-a) i Tulio Demetlika (Klub zastupnika IDS-a) koji kažu da vladajući nastavljaju istim stopama odnosno s puno sadržaja bez konkretnih planova.

17:11 - Bulj je tražio povredu poslovnika zbog Salapića. Kazao je i da se on poziva na volju većine da nisu dobili povjerenje.

- To je čovjek koji je dobio 225 glasova. Vlada u kojoj ste bili je pljunula u lice 400 tisuća ljudi, taj Zakon ste odbacili - kazao je Bulj, a Reiner mu je kazao kako se nije radilo o povredi poslovnika te mu je izrekao opomenu. 

17:01 - Hrvatski građani su izabrali HDZ 5. srpnja. Poštovati volju naroda bi trebalo biti sveto pismo u ovom domu. Danas kao mlađi zastupnik sam mogao čuti samo destrukciju, pesimizam, loše prognoze i namjere. Poštujem svaki vaš mandat, ono što je ljude privuklo vama. 

Nadam se da ćete biti konstruktivna oporba. Ja u budućnost kao mladi zastupnik vjerujem - kazao je HDZ-ov Josip Salapić u pojedinačnoj raspravi te potom kritizirao oporbu.

- Rekla bih da je u izlaganju rečeno toliko proturječja da bi neki tečaj logike to mogao razriješiti. Govorite da mi imamo svoje birače, vi svoje, a pozivate na jedinstvo. Trebali biste znati da ste sami u konfliktu s vlastitim logičnim aparatom.

Mi smo konstruktivna oporba jer pozivamo na probleme u Vladinom programu - kazala je Peović Salapiću.

- Puno ljudi je apstiniralo od izbora, a HDZ je postigao drugi najlošiji rezultat u povijesti - kazala je Peović. 

- Nisam govorio u smislu vaši i naši nego vaša potpora vašem programu i naša potpora našem programu. Niste vi tu nova majka mudrosti koja zna sve o svemu, a ostali ništa o ničemu. Vi se borite za radnička prava, mi se borimo za radnička prava.

Pozivali ste se da ste konstruktivni, a vi ste destruktivni - kazao je Salapić.

- Vaša logika govori da ste debitantica. Ako se pozivate na broj birača da ih je više izašlo, siguran sam da vi ovdje ne bi sjedili - dodao je Salapić. 



16:42 - Katarina Peović u pojedinačnoj raspravi govorila je o ukidanju radnih mjesta u Hrvatskoj.

- Petina zaposlenih u Hrvatskoj radi na određeno vrijeme. To je 6,9 posto, prosjek Europ je 2,2 posto. Ne možemo onda govoriti o sigurnosti - kazala je.

Ustvrdila je da država zatvara svoje industrije poput brodogradnje, te da Vlada i obećanje od 100 tisuća mjesta su vjerojatno radna mjesta u djelatnostima s nisko dodanom vrijednošću.  

- Vi konstantno pričate o potrebnoj industrializaciji zemlje, a pitanje je kako je postići. To je jedino moguće rješavanjem pravosuđa - kazao je Grmoja. 

- Imamo visoke namete, moramo rezati državni aparat i kada pričate o poreznim olakšicama njih je najlakše naći uvođenjem jedinstvene dječje naknade. 800 tisuća zaposlenih roditelja nema pravo na olakšice, a to se može onime što Most predlaže, uvođenjem jedinstvene dječje naknade. Lako je pričati o pokretanju industrije - kazao je Grmoja. 


16:29 - Počela je pojedinačna rasprava koja bi mogla potrajati satima, s obzirom na to da se javio jako veliki broj zastupnika. Prvi govori Tomislav Tomašević, koji se najprije osvrnuo na resor zaštite okoliša.

Tomašević je rekao da se u programu Vlade predviđa stopa od 55 posto odvajanja otpada od 2025., a prema novim podacima Split odvaja 5, a Zagreb 17 posto. Upitao je kako će se izbjeći penali Europske unije.

- Za kraj bih rekao pohvalu i mandataru i pola ministara da slušaju, što je znak poštovanja s vaše strane. Želim vam zahvaliti na tome.

Mandataru bih rekao da nisam tankoćutan jer sam tražio zaštitu potpredsjednika Vlade kad me se prekidalo, nego zahtijevam poštovanje kao što sam vama spreman dati poštovanje kao budućem premijeru.

Ako ne poštujete mene, poštujte 20 tisuća građana koji su mi dali preferencijalni glas - kazao je Tomašević.

15:53 - Za saborskom govornicom je Milorad Pupovac iz SDSS-a.

- Ako i ima neki razlog da me netko podsjeća da li znam gdje sam, ja ću reći da znam. Veoma dobro. Mnogi u ovoj zemlji znaju da znam, u ovoj zemlji i izvan nje. Onima koji to ne znaju ja ću to staviti na konto da još uvijek ne znaju, ali da će naučiti. To vrijedi i za budućeg potpredsjednika Vlade iz redova nacionalnih manjina, Borisa Miloševića. On zna gdje sjedi, a možda drugi ne znaju, ja ću reći samo nešto od otga. Iza Miloševića nisu ostale nikakve zastare, niti poslovne niti ratne. Ništa što je zakon sankcionirao, iza Borisa Miloševića nije ostalo.

Zato molim da tog mladog čovjeka ostave na miru da radi posao koji će mu biti povjeren i zbog kojeg je biran. Sigurno se imamo zašto prozivati, ali svi smo se dužni pozivati na Ustav. Svatko tko nas ovdje želi učiti ratnom ili tobožnje domovinskom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je svaki temelj ove zemlje. U svojih sedam mandata sam dovoljno naučio o tome i učim one koji dolaze sa mnom. Tko god prije ustavnog patriotizma stavi nešto drugo, stavio je čizmu na Ustav. Njoj mjesto nije na tom najvišem zakonodavnom dokumentu, poručio je Pupovac i dodao da se nadao da nakon 30 godina u ovoj zemlji nećemo gubiti vrijeme na ovakve stvari. 

- Kolega Vrkljan, vi govorite o odluci Ustavnog suda na način na koji govori piljarica na Dolcu. Kao da ona govori o hipofizi kao što vi govorite o Ustavnom sudu. Omalovažavate Ustavni sud i u narod širite neistine. Štoviše, laži, poručio je Pupovac zastupniku Domovinskog pokreta Milanu Vrkljanu, koji je rekao da Milošević sjedi na krivom mjestu te da hrvatska Vlada ne bi smjela biti izglasana glasovima nacionalnih manjina.

15:45 - Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro rekao je da će Vlada imati podršku 76 ruku.

- Mi nećemo dati podršku toj vladi. Jučer smo dali podršku kada se izglasavao zakon, ali danas nećemo dati podršku. Znam da ovdje ima časnih ljudi, ali oni neće moći učiniti ništa dobro u strukturnom smislu. Neće tu biti promjena kada je u pitanju izborni zakon, poduzetnička klima.. ova vlada će funkcionirati kako je i prije. Istinito je da će surađivati sa svjetonazorski sličnim strankama. HDZ će sa SDSS-om, liberalima, reformistima, HNS-om tvoriti krhku većinu od 76 ruku kojima će se održavati projektna suradnja i čista trgovina. Ključno je pitanje tko je žetončić, a pogled s ove govornice ukazuje na to da smo mi svi skupa ovdje švedski stol. Nadam se da ćemo ići radije na nove izbore nego da smo žetončići, rekao je Škoro.

13:08 - Jeste li zadovoljni raspravom, upitali su novinari mandatara Andreja Plenkovića.

- Zadovoljam sam onim što smo predstavili kao program. Da razjasnim ovu tezu kako se program nije poslao 25 dana ranije. Dakle, uvijek je to tako. Nakon što je Sabor usvojio zakon o smanjenju ministarstava poslani su materijali Saboru. A sad, je li to dostavljeno u 8 ili 9 nije do mene. Znali su svi kakav je program, nema u njemu nekih iznenađenja u odnosu na kampanju.

Je li vas tko izacio iz takta?

- Nije me nitko izbacio iz takta.

- Ima dosta novih zastupnika koji su dosta tankoćutni, osjetljivi su i traže zaštitu potpredsjednika. Ali, očvrsnut će.

Koliko glasova očekujete?

- Meni je dosta 76. Mi se nećemo baviti nagovaranjem, lobiranjem. Nitko u HDZ-u nema mandat ni s kim razgovarati povrh ovih 76 zastupnika osim mene. A ja nisam ni s kim razgovarao.

Potvrdio je i da će se ukinuti imunitet članovima Vlade za korupcijska djela, te istaknuo da je to  važna politička poruka, kao jedan od doprinosa borbi protiv korupcije.

Rekao je i da će novac iz Bruxellesa vezan za obnovu Zagreba nakon potresa doći za akontaciju, u vrijednosti 89 milijuna eura, vjerojatno početkom kolovoza, a usvajanje zakona o obnovi Zagreba očekuje u rujnu.

Što se tiče sukoba između HDZ-ova zastupnika Vinka Zulima i Katarine Peović iz Radničke fronte, Plenković je rekao da ne zna detalje, ali da je to "apsolutno izvan kodeksa našeg ponašanja".

12:20 - Katarina Peović postavila je pitanje kada Vlada misli povećati minimalac na nešto više od 4 tisuće kuna.

- Hrvatski radnici najviše rade, a najpotplaćeniji su. Ništa niste napravili za radnike Megglea, Tvornice duhana u Kanfanaru, Šećerane Viro. Uništilo ste i brodogradilište - rekla je Peović.

- Minimalna plaća se određuje odlukom Vlade, ali se ne donosi bez osluškivanja njenog efekta na gospodarstvo. Stvaramo preduvjete gospodarskog rasta da to možemo učiniti. Evo, obećavam 7.600 kuna prosječne plaće u Hrvatskoj za četiri godine od danas!

Odgovarajući na niz zastupničkih replika na program nove Vlade mandatar Andrej Plenković ocijenio je da proces posvajanja djece ide presporo te da će u predstojećem mandatu ubrzati te procedure kroz nadležno Ministarstvo i Državni ured demografije i mladih.

Plenković je istaknuo da je pitanje djece i posvajanja djece dotaknuto kroz dva segmenta u novoj Vladi, u nadležnosti ministra rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Josipa Aladarovića te kroz novi Državni ured demografije i mladih.

“Posvajanje djece, po meni, ide presporo. Kad gledamo realno brojeve, ima toliko malo djece koju bi trebalo posvojiti, gotovo da ne bismo trebali imati institucionalnu skrb. Jedna od zadaća novog ministra bit će da ubrzamo te procedure i nastavimo proces deinstitucionalizacije”, rekao je Plenković.

Tako je odgovorio na primjedbu SDP-ove Ivane Posavec Krivec koja ga je upozorila da u programu ni jednom riječi nije spomenuo posvajanje djece.

“450 djece ima uvjete za posvojenje, 1400 posvojitelja čeka, 851 ih je na listi preko tri godine. 2019. godine posvojeno je samo 85 djece. Smatrat ću vas odgovornim za ove rezultate, poboljšajte ih”, poručila je mandataru.

Vesni Vučemilović iz Domovinskog pokreta, koja je u kontekstu vjetroelektrana pitala kada Vlada misli početi ulagati u obnovljive izvore energije oslanjajući se na domaće resurse, odgovorio je da su obnovljivi izvori energije u srži energetske strategije Vlade. Ta se strategija naslanja na Zeleni plan EU, a voljeli bismo imati veći angažman domaćih resursa, kazao je.

SDP-ovoj Mireli Ahmetović, načelnici Omišlja, uzvratio je da će LNG realizirati, ocijenivši ga ekološkim i čistim projektom, a njegovom realizacijom osigurat će se naša energetska neovisnost.

Sandri Benčić iz platforme Možemo, koja je tražila više stopa poreza na dohodak počevši s onom od pet posto dok bi ostale progresivno rasle, odgovorio je da su u prošlom mandatu imali četiri kruga poreznih reformi te da u porezne škare ne ulazi čak 1,8 milijuna građana.

SDP-ov Rajko Ostojić pitao zašto se u nazivu Ministarstva kulture sada dodaju i mediji, na što je Plenković uzvratio da i Njemačka ima Ministarstvo kulture i medija. “Ne mislite valjda da smo promijenili naziv da bismo kontrolirali medije? Stavili smo ih da bismo naglasili značaj medija u društvu”, poručio je Plenković.

Stjepu Bartulicu iz Domovinskog pokreta zanimalo je što se radi na povezivanju Hrvatske i iseljeništva te zašto Vlada odbija omogućiti dijaspori da elektronski glasa. Plenković je rekao da Središnji ured niz mjera za dijasporu, a što se elektronskog glasanja tiče, u Europi ga, kazao je, ima jedino Estonija i za sada se kod nas za to nisu stekli uvjeti.  

Njegov stranački kolega Stipo Mlinarić Ćipe pitao je mandatara koliko su nestalih branitelja iz Domovinskog rata do sada pronašli, na što je uzvratio da je ministar Tomo Medved u prošlom mandatu za branitelje napravio više nego što je napravljeno u zadnja dva mandata. Siguran sam da shvaćate da je to što će Medved biti potpredsjednik Vlade poruka o našem odnosu prema braniteljima i Domovinskom ratu, odgovorio je Plenković Mlinariću.

11:25 - Peđa Grbin je čestitao Plenkoviću na pobjedi na izborima, ali odmah potom je uslijedila kritika.

- Rekli ste da ćemo imati veće plaće, a manje raditi, da će porezi biti manji, a da će država više trošiti. Odakle novac? Plus, tu je problem o potpuno nepripremljenosti RH za povlačenje EU novca...

Plenković je odgovorio:

- I ja vama čestitam i želim vam svako dobro. Vaš bivši predsjednik stranke u kampanje je govorio da ako rasterećujemo porezno građane i poduzeća, da se čudom čudimo da se puni državna blagajna. To pokazuje ekonomsko neznanje i savjetujem vam da ne ponavljate njegove greške.

Zastupnici su potom ispitivali Plenkovića o dvojezičnim pločama u Vukovaru, moratoriju na kredite i kamate, a 'mostovac' Troskot je imao pitanje hoće li biti referenduma za prelazak na euro.

- Ili ćete nam ponovno ukrasti referendum?

Plenkoviću je tu zasmetala jedna riječ.

- Nemojte koristiti tako teške riječi poput 'krađa'. Uvođenje eura je formalno i pravno riješeno.

11:15 - Plenković je završio s izlaganjem i sada kreću replike.

Bračni par Raspudić prvi je uputio pitanja mandataru.

Prvo je Nino Raspudić pitao Plenkovića zašto Ministarstvo vanjski poslova nije podnijelo niti jedan izvještaj o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH.

- Je li riječ o nemaru ili se od toga odustalo - upitao je Raspudić, a Plenković mu je odgovorio:

- Drago mi je da smo dobili još jednog saveznika u jačanju politike RH prema ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Ta deklaracija 2018. nije prošla konsenzusom, a ja se nadam da ćete vi nama u budućnosti pomoći u toj borbi...

Raspudić je potom prigovorio da nije dobio odgovor, ali nije pomoglo.

Potom je na red došla njegova supruga Marija Selak Raspudić upitavši Plenkovića zašto se odlučio za Fuchsa kao ministra obrazovanja kada je njegove prije 2010. godine odbilo 97 posto fakulteta.

- Obrazovanje je najkompleksniji resor, nisam toga bio svjestan prije četiri godine, ali sada jesam. Već smo napravili dobar posao u posljednje četiri godine, a uvjeren sam da će Fuch napraviti odličan posao.

11:00 - Nakon stanke sjednica se nastavila.

Za govornicom je mandatar Andrej Plenković koji će predstaviti svoje ministre i program Vlade. Budući premijer nije propustio priliku čestitati svim zastupnicima koji su izabrani u novi saziv Sabora.

- Kada se pripremamo na obljetnicu Oluje, Hrvatska se nalazi u posebnom zahtjevnom trenutku svoje povijesti. Građani su izabrali sigurnu budućnost izabravši HDZ. Ta potpora obvezuje i taj je odgovornost na nama da uspješno upravljamo predvidljivim izazovima i krizama - započeo je svoj govor Plenković osvrnuvši se na koronakrizu i Vladine mjere za spas gospodarstva.

Naglasio je kako nas čeka teška jesen, ali je dodao da bi 2021. mogla donijeti uzlet.

- Prema procjenama, hrvatsko gospodarstvo će biti drugo u Europi po brzini rasta. Očekuje se rast od 7.5 posto, a to bi bio drugi najveći ekonomski rast nakon Grčke.

Plenković je potom obećao:

- Odlučno ćemo se boriti za zdrastvenu sigurnost građana, za sigurna radna mjesta, za sigurnu plaću, sigurne granice, sigurnu budućnost mladih... Na tome se temelji naš program.

Najavio je kako će njegova Vlada, koju bi Sabor trebao potvrditi u četvrtak, sa sjednice u petak poslati zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa. Štete se procjenjuju na 11,5 milijardi eura, podsjetio je.

Upozorio je da će se Hrvatska morati i dalje nositi s posljedicama pandemije koronavirusa, koja u svijetu ne jenjava, nego se, naprotiv, ubrzava.

"Pandemija će još biti s nama pa trebamo ostati odgovorni i pridržavanjem mjera naučiti živjeti s virusom“, rekao je Plenković naglašavajući kako jedino zajedno, uz oslanjanje na struku i znanost, možemo uspješno prebroditi ovo zahtjevno vrijeme i osigurati gospodarski oporavak Hrvatske.

Pozdravio je sve zdravstvene djelatnike i ostale službe koje se bore da bi u pandemiji spasili svaki život.

Stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta, povećanje prosječne i minimalne plaće te dodatna porezna rasterećenja, neki su od ciljeva iz programa nove Plenkovićeve Vlade do 2024. godine.

Pet je temeljnih programskih područja, odnosno prioriteta koji će joj biti vodilja: socijalnu sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Za članove svoje Vlade, koje je predstavio Saboru, Plenković kaže da su tim iskusnih i profesionalnih ljudi sa svojim karijerama.

10:53 - Zahtjevima oporbenih klubova da im se odobri sat vremena stanke kako bi proučili program nove Vlade o kojemu trebaju raspravljati i glasovati, počela je sjednica Hrvatskog sabora u četvrtak.

Nakon što su gotovo svi oporbeni klubovi iskazali nezadovoljstvo što su program dobili niti sat prije početka rasprave, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio im je stanku od 15 minuta.

Objasnio je kako je program mogao doći najranije u srijedu navečer, s obzirom da je tek tada Sabor donio zakon koji omogućuje manji broj ministarstava i ministara koje će mandatar Andrej Plenković u četvrtak predstaviti zastupnicima i tražiti njihovo povjerenje.

Program je došao jutros, no zato postoji predstavljanje programa mandatara, moći ćete ga saslušati što ima za reći, odgovorio je Jandroković zastupnicima koji su prigovorili da im je program Vlade stigao kasno, jedva 40-ak minuta prije sjednice.

Nije dobra praksa da oporba dobije program pola sata prije rasprave, kaže Milan Vrkljan (DPMŠ), i upozorava kako se može dogoditi da se oporba nakon stanke dogovori da uopće neće sudjelovati u daljnjoj raspravi.

Ovakvim postupkom oporbenjake gurate prema tome, upozorio je Vrkljan nakon što su zbog kasne dostave programa prigovorili klubovi SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, Mosta, kluba SSSIP, Glas i Pametno te Hrvatskih suverenista.

Branko Bačić (HDZ) im je odgovorio da je taj program pobjednički program HDZ-a Sigurna Hrvatska koji je dopunjen s projektima i programima koalicijskih partnera.

U predizbornoj kampanji komunicirali smo ga dnevno, građani su ga prepoznali, pa me čudi da se zastupnici čude tom programu koji je pobijedio na izborima. Bilo je vremena da se upoznaju s programom, a ovo doživljavam kao performans, a ne ozbiljnu pritužbu, rekao je Bačić.

Plenković: Nova Vlada će ispuniti velika reformska očekivanja

10:47 - Dolazeći na sjednicu Hrvatskog sabora, na kojoj će tražiti povjerenje zastupnika, mandatar za sastav Vlade Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako je svjestan da su reformska očekivanja sada puno veća i da će ih njegova nova Vlada ispuniti.

Bit će ogromnih izazova, i javnozdravstvenih i ekonomskih i financijskih. Danas imamo više političkog iskustva, i to sigurno olakšava rad, a i Vlada je homogena, parlamentarna većina kompaktna i računam na 76 ruku, izjavio je Plenković novinarima ispred Sabora.

Upitan hoće li u saborskoj većini biti i "žetončića", odgovorio je da nema "žetončića", to su ljudi s mandatom.

Na pitanje vjeruje li da će tim koji danas predstavlja izdržati četiri godine mandata rekao je: "Ne znam teško mi je to kazati".

Krene se s tom ambicijom, a u današnje vrijeme krize, izazova i nepredviđenih okolnosti, teško je to reći, dodao je.

"Volio bih da tako bude, izdržali smo i ovaj mandat, možda ne u istom sastavu kao u startu, ali smo odradili koristan i kvalitetan posao za Hrvatsku i građani su nam dali novo povjerenje za idući mandat", istaknuo je Plenković napomenuvši kako je svjestan da su reformska očekivanja sada puno veća i da je njegova Vlada tu zato da ih ispuni.

Tvrdnje nekih analitičara da će novac iz EU-a biti iskorišten za neke partikularne interese, Plenković je popratio riječima "22 milijarde su 22 milijarde". Velika je odgovornost na nama da ih dobro iskoristimo i mislim da je dobro imati takvu polugu nakon pada BDP-a od deset posto uslijed krize, a da toga nema bilo bi malo teže, poručio je. 

Što se tiče izjave koalicijskog partnera SDSS-ova Milorada Pupovca, koji je na pitanje ide li na obilježavanje "Oluje" odgovorio da "ide u Grubore, a vi razmislite zašto", Plenković u tome ne vide znakove nestabilnosti u Vladi, ali je najavio da će idući tjedan razgovarati o tome. Očekujem ga u Kninu, rekao je.

Odgovor iz Ureda predsjednika Republike na navodni ručak Zorana Milanovića u jednom restoranu na dan konstituiranja Sabora na koji je odbio doći, Plenković je ocijenio bizarnim.

"Koliko sam shvatio, upit je bio je li netko bio na ručku ili ne i onda se odgovori s ‘jesam’ ili ‘nisam’, a aluzije da netko tamo blizu stanuje, a osim mene nitko ne stanuje toliko blizu, mogu biti upućene meni. Na žalost, u ovom mandatu sam tamo bio možda pet ili šest puta tako da odgovor koji implicira da ja ne izlazim iz tog restorana meni bi bio drag, ali nemam kada", kazao je Plenković.

RANIJE OBJAVLJENO

Pet temeljnih programskih područja

Stvoriti uvjete za 100 tisuća novih radnih mjesta, povećanje prosječne i minimalne plaće te dodatna porezna rasterećanja, neki su od ciljeva iz programa nove Vlade mandatara Andreja Plenkovića do 2024. godine.

Pet je temeljnih programskih područja koji će biti vodilja programa 15. hrvatske Vlade koja će u četvrtak biti predstavljena Hrvatskom saboru i zatražiti njegovo povjerenje.

Svojim prioritetima Vlada mandatara Plenkovića označava socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost.

Kad je riječ o socijalnoj sigurnosti, ciljevi su visoko postavljeni: stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta u što će se uložiti 10 milijardi kuna, do kraja mandata Vlade prosječna plaća od 7600, a minimalna najmanje 4250 kuna.

U modernizaciju zdravstvenog sustava planira se uložiti tri milijarde kuna, sagraditi Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, revitalizirati Imunološki zavod, umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto.

Vlada planira dodatno porezno rasteretiti građane. Za svu hranu stopa PDV-a smanjit će se s 25 na 13 posto, smanjit će se i porezi na dohodak i dobit.

Nastavit će se reforma školstva i digitalizacija u obrazovanju. U modernizaciju tog sustava uložit će se pet milijardi kuna, osigurati 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija.

Još pet milijardi kuna uložit će se u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije i povećanja izvoza. Ulaganja u istraživanje i razvoj povećat će se sa sadašnjih jedan posto na 2,5 posto BDP-a i razvijati kreativne industrije.

Za demografsku revitalizaciju i poboljšanje položaja obitelji, Vlada najavljuje subvencioniranje 20 tisuća stambenih kredita za mlade obitelji, osiguranje roditeljske naknade u visini pune plaće, produljeni rad u još 200 vrtića, reguliranje rada trgovina nedjeljom.

Pandemija koronavirusa i poremećaji koje je izazvala u lancu opskrbe u globaliziranom gospodarstvu potvrdili su nužnost samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije radi ostvarivanja ekonomske suverenosti.

Vlada kao ciljeve stoga ističe povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto, na 22 milijarde kuna, izgradnju 20 regionalnih centara za voće i povrće, udvostručenje površina pod navodnjavanjem. U turizmu se planira nova Strategija razvoja i razvoj održivog turizma

Vlada najavljuje kako će se, uz već smanjen broja ministarstva, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, omogućiti funkcionalno povezivanje općina. Nastavit će se reforma pravosuđa, donijeti novi Ovršni zakon, nastaviti beskompromisna borba protiv korupcije.

Ustrajat će na ravnomjernom regionalnom razvoju, najavljuje ulaganje od 30 milijardi kuna u taj razvoj i nove tehnologije, pokretanje Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna.

U suradnji s Gradom Zagrebom i susjednim županijama, nastavit će sanirati posljedice razornog potresa, donijeti kvalitetan zakonski okvir za obnovu uz pomoć domaćih i međunarodnih izvora financiranja. Ugroženim građanima nastavit će osiguravati dostojanstven smještaj dok im se ne obnove domovi.

Vlada poručuje da će nastaviti raditi na političkom pozicioniranju i gospodarskom jačanju Hrvatske. Promicat će se nacionalne interese, štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati Hrvatska vojska, kao i policija.

Ostvarivanjem strateških ciljeva – ulazak u Schengenski prostor, europodručje i OECD – učvršćivat će se nacionalni suverenitet i utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu, ističe se u programu. Povezivat će se domovinsku i iseljenu Hrvatsku i skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama.

Vlada je svjesna da je u iduće četiri godine, kao i cijelu Europu i svijet, čeka zahtjevno razdoblje, da osim izazova gospodarskog oporavka od zdravstvenih i društveno-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa te obnove Zagreba i okolice, treba provesti transformaciju hrvatskog gospodarstva.

"Prioritet će Vlade biti da 22 milijarde eura osiguranih iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i europskog programa za oporavak Europa za nove generacije u potpunosti iskoristi tako da osigura brz oporavak gospodarstva i ulaganje u prioritetna područja definirana Programom“, doznaje se u Banskim dvorima.

Članice prvog ženskog kluba u Saboru darivale Jandrokovića


Članice prvog ženskog saborskog Kluba u četvrtak su, na početku zasjedanja, uručile dar predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću: butelju vina, dezodorans i kemijsku olovku.

Dalija Orešković (SSIP) poklonila mu je butelju vina, Anka Mrak Taritaš (Glas) hrvatski dezodorans, radi higijene u epidemiološkim okolnostima, a Marijana Puljak (Pametno) kemijsku olovku da može zabilježiti da ima prvi ženski klub u povijesti hrvatskog Sabora.

Jandroković im je zahvalio je na darovima.

Umjesto Darija Zurovca (Fokus), za kojeg se očekivalo da uđe u novi saborski Klub s Dalijom Orešković (SSIP) i Marijanom Puljak (Pametno), u taj je Klub ušla Anka Mrak Taritaš (GLAS) čime je oformljen prvi ženski klub u Saboru.

Jandroković je u četvrtak, gostujući na TV-u, izrazio zadovoljstvo zbog toga, pa se našalio: "Čini mi se da je Stranka sa imenom i prezimenom toliko Pametna da je izgubila Fokus i došla na loš Glas".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 06:13