StoryEditor
PolitikaVukovarski gradonačelnik

Penava o popisu stanovništva: Vrh HDZ-a i SDSS-a su se dogovorili. Manjinci će popisivati manjine, to je metodologija koju svijetu ne poznaje – da radimo razliku u popisivačima

Piše PSD
2. rujna 2021. - 11:10

Vukovarski gradonačelnik iz Nezavisne liste Ivan Penava za N1 je govorio o nadolazećem popisu stanovništva Republike Hrvatske.

Vukovarski gradonačelnik objasnio je što smatra problematičnim u provođenju nadolazećeg popisa stanovništva.

“Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom s SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om. To smo svjedočili mnogo puta i kroz dogovore kad je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji vjerujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje – da radimo razliku u popisivačima. U normalnom svijetu je bitna jedino objektivnost, da korektno da napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste”, kazao je Penava.

Otkrio je i koliko je ljudi otprilike u Vukovaru, prema podacima kojima on raspolaže.

“Po našim podacima iz 2017. imali smo 22.100 stanovnika, a popis iz 2011. godine kaže oko 28.000”, rekao je Penava, ističući da će novi popis pokazati da u Vukovaru živi oko 22 tisuće ljudi.

“Ta brojka može biti maksimalno 23, 24 ili 25 tisuća, ali idemo utvrditi realno koliko nas ima”, dodao je.

Komentirao je i moguće kažnjavanje osoba koje ne daju podatke ili daju netočne podatke.

“Popisivač nema pravo utvrđivati autentičnost i istinitost podataka. Uz te dobre zakone u proteklih deset godina nitko živ nije platio prekršajnu kaznu ili kazneno odgovarao za iznošenje netočnih podataka. To vam dovoljno govori koliko je sve lijepo i krasno napisano, a koliko, po ružnom hrvatskom običaju, nitko se ničega ne drži”, istaknuo je.

Na pitanje misli li da će biti manipulacije s podacima na ovom popisu, Penava kaže: “Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist”, poručio je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2022 15:15