Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
PolitikaNAŠA POSLA

Afera koja dovodi u pitanje regularnost izbora se nastavlja, HDZ-ovci koji sjede u biračkim odborima se pravdaju: Pa, mi već godinama tako radimo!

Piše Zoran Šagolj
29. siječnja 2020. - 21:02
Boris Kovačev/Hanza Media

Jedna priča o bizarnim lokacijama poput frizerskog salona ili garaži privatne kuće, na kojima se u Dugopolju glasovalo i na proteklim predsjedničkim izborima, otvorila je drugu, još veću priču.

Tiče se troje HDZ-ovaca, članova lokalnog ogranka stranke i po dužnosti općinskih vijećnika, koji su bili članovi biračkih odbora na tri od ukupno šest glasačkih mjesta, a da to nikako nisu smjeli.

Zakon o izboru predsjednika RH jasan je i kaže da u biračkim odborima na izborima te vrste ne smiju sjediti stranački aktivisti. Kako se to onda moglo desiti u općini nadomak Splita?

Kako je za Slobodnu Dalmaciju objasnila sutkinja Željka Matkov, predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva, ona je bila ta koja ih je izabrala, i to na temelju liste članova biračkih odbora koji postoji već godina, ne znajući im za HDZ-ovski background. Međutim, svi su oni ovoga puta potpisali izjavu da nisu članovi niti jedne od političkih organizacija.

Na naše pitanje radi li se o falsificiranju činjenica, Matkov je bila decidirana:

- Tako je!

HDZ-ovci u biračkim odborima odradili su prvi krug predsjedničkih izbora 22. prosinca. Odradili bi i drugi 5. siječnja da se par dana uoči nisu žalili lokalni SDP-ovci. Tu se zbila i jedna interesantna epizoda cijele ove priče, jer je sutkinja na njihov prvi prigovor odgovorila da nisu u pravu oko sjedenja HDZ-ovaca u tri biračka odbora, iako su je dvije kolegice iz Povjerenstva uvjeravale u suprotno.

Kada su vidjeli da nema druge, dugopoljski SDP-ovci su se preko svojih izbornih koordinatora požalili Državnom izbornom povjerenstvu. DIP potom izbacuje HDZ-ovce, a u subotu poslijepodne, dan uoči izbora, Željka Matkov zove šefa lokalnog SDP-a Zvonka Karduma i od njega traži da sam nađe tri nestranačka člana odbora, što je on i učinio.

Sada se postavlja pitanje što će učiniti DIP. Takav upit, kao i kakve kazne slijede "zaboravnim" HDZ-ovcima, postavili smo im ovoga tjedna.

- S obzirom da svi članovi biračkih odbora potpisuju izjavu da, između ostalog, nisu članovi političke stranke, a što je preduvjet da bi osoba bila imenovana članom biračkog odbora na predsjedničkim izborima, takvu je izjavu potpisalo i troje stranačkih članova biračkih odbora u Općini Dugopolje. Vezano uz navedeno, Državno izborno povjerenstvo će zatražiti dodatno očitovanje Općinskog izbornog povjerenstva Općine Dugopolje te dostavu izjava o prihvaćanju dužnosti člana biračkog odbora za troje stranačkih članova biračkih odbora. Nakon toga, Državno izborno povjerenstvo će donijeti odluku o daljnjim radnjama – glasio je odgovor koji je potpisala Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a.

Kako nismo dobili odgovor kakve su predviđene kazne u slučaju ovakvog očitog muljanja, kao i je li još igdje zabilježen sličan slučaj na proteklim izborima, ponovili smo upit.

- Nakon zaprimanja dodatnih očitovanja nadležnih izbornih povjerenstava, Državno izborno povjerenstvo će donijeti odgovarajuće odluke o čemu ćete biti obaviješteni – poručeno nam je, uz napomeno da su imenovanja stranačkih osoba u biračke odbore zabilježena i na po jednom biračkom mjestu u općini Draž i gradu Zagrebu.

Pokušali smo s trećom srećom i nazvali glasnogovornika i člana DIP-a Slavena Hojskog. On nam je pojasnio kako Zakon o izboru predsjednika RH još iz 1992. godine ima odredbu o sastavu biračkih odbora. Nas je interesiralo stoji li u izjavi koju potpisuju njihovi članovi fraza o materijalnoj, kaznenoj ili nekoj drugoj odgovornosti u slučaju da ovjeravaju neistinitu činjenicu, na što nam je on odgovorio da "nema ničega".

- Ali, ako je član biračkog odbora svjestan što potpisuje, a trebao bi, onda se po širem tumačenju ovakav slučaj može smatrati krivotvorenjem - naglasio je Hojski, dodajući da je DIP uoči izbora imao edukacije za preko 40 tisuća članova biračkih odbora i da im je morala biti jasna i ova činjenica.

Po njemu, rješenje je u što skorijoj izmjeni zakonodavstva i jedinstvenoj regulaciji za sve izbore, kao što se mora riješiti i nejednako tretiranje nezavisnih lista koje nose ime neke osobe u odnosu na liste grupe građana.

HDZ-ovski trojac iz Dugopolja, Dinko Ramljak, Ivona Balić i Tomislav Radina, našli su se u prilično nezgodnoj situaciji. Uspjeli smo doći do njih dvoje.

- Ja sam nedavno rodila i još sam u bolnici - kazala nam je u telefonskom razgovoru Balić.

Iako je u početku odbila komentirati cijeli slučaj, kasnije je pojasnila da već godinama na isti način sudjeluju u izborima.

- Po meni i kolegama, nismo napravili ništa što je protivno zakonu. Ja govorim ono što je meni i kolegama govorila sutkinja i ostali - pravdala se Balić.

Ali ipak te postpisali da niste članica HDZ-a, uzvratili smo protupitanjem.
- Potpisivala jesam papire, ali da nisam članica stranke, mislim da ne - uzvratila je dugopoljska vijećnica.

Njezin kolega Tomislav Radina nije bio ni toliko razgovorljiv. Kada smo ga nazvali i rekli zbog čega nam treba, odgovorio je da ništa ne bi komentirao. Za sve je tek stigao optužiti SDP, zaboravljajući da je vlastiti potpis na papiru nešto što ga najviše tereti.

Na potezu je DIP, a možda i još pokoja institucija pravne države.

#IZBORI#DUGOPOLJE#HDZ

Izdvojeno