StoryEditor
Politikanjima je to normalno

Nesvakidašnje razotkrivanje: opskurni splitski vijećnik javno priznao da su kreirali lažne profile kako bi štancali naručene komentare

Piše A.B.K.
6. veljače 2020. - 13:55

Malo šta čovjeka može iznenaditi kad su u pitanju hrvatski političari, no ipak javno priznanje o tome da su kreirali lažne profile tzv. botove na društvenim mrežama i da to smatraju normalnim nesvakidašnje je čak i za naše prilike.

Botovi su skrojeni profili stranačkih vojnika kojima je jedini cilj štancanje naručenih komentara. Oni uskaču u teme za koje dobiju naputke svojih stranaka ili šefova. Skrivaju se iza običnih imena, koriste veliki broj profila, a sve kako bi običnom čitatelju izgledalo da je komentare pisalo više stvarnih osoba. Teme koje su im posebno važne komentira čitava mreža botova kojima je naređeno da stvaraju dojam kako javnost nešto podržava iako tome nije tako.

Uoči izbora eksplodiraju botovi koji imaju zadaću promovirati, uništiti ili ismijati određenu ideju ili osobu.

A kako to kod nas izgleda u praksi, u svom šokantnom postu otkrio je splitski gradski vijećnik Martin Pauk, član desničarske stranke Neovisni za Hrvatsku. Ovaj lokalni političar poznat po svojim radikalnim i ksenofobnim stavovim razotkrio se na popularnoj Facebook stranici Dnevna doza splitskog nereda.

Na toj stranici, u raspravi o ilegalnoj gradnji na Marjanu, Pauk je komentirao kako su "komunisti na Marjanu gradili vile i stanove i to po modelu promjene GUP-a kakvog danas u Zagrebu planira Milan Bandić."

Situacija se zakuhala kad mu je odgovorio profil pod imenom Maja Marić, s porukom kako su “svi ti njegovi drugovi najperfidniji kameleoni baš kao i on, i da nije bilo Mosta ko bi zna za njih, a sad se valjaju u fašistoidnim bljuzgotinama pojedinaca koji su satrali Marjan”.

image
Martin Pauk priznao je da se bavi(o) lažnim profilima
Tom Dubravec/Hanza Media

Pauk je na to uzvratio: "Lažni profilu, samo da te podsjetim – ja sam te stvorio dok sam bio u Mostu. Tebe, “Karlu Tomić” i još more drugih lažnih profila koji su služili za ostvarivanje većeg “reacha” objava Mosta. Danas drugi koriste te profile kako bi lagali i baljezgali o političkim neistomišljenicima. Tebi na čast.”

Autori stranice Dnevna doza odmah su ga pitali je li on to upravo priznao da je obmanjivao građane s lažnih profila, na što je odgovorio: “Nope, ti profili su služili za dodavanje frendova na fejsu kako bi reach objave dijeljenjem skočio s 1000 fanova stranice na 10-20.000 ljudi. Što da kažem, imali su sjajnu PR menadžericu”.

Komunikacijski i informatički stručnjak Marko Rakar kaže kako je nečasna rabota koju je priznao Pauk internim pravilima Facebooka nedopuštena, ali da tu zakonska regulativa nije najjasnija.

- Kreiranje lažnih profila je nedopušteno, ali to je interno pravilo Facebooka. Problem je, naravno, u političkim procesima jer se takvim aktivnostima može pokušati utjecati na javno mnijenje (što je cijela poanta problema s američkim izborima, Brexitom i sličnima). Tako da, jest, nedopušteno je, ali onako, na prvu, nije protuzakonito. Tek ako je sistemski onda bi možda potpalo pod neki drugi kriminal kao što je utjecaj na izbore - tumači Rakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 14:46