StoryEditorOCM
Politikapravni stručnjak

Oporba planira HDZ-u pomrsiti planove, imaju spreman i ‘joker zovi‘: ‘Ako Milanović zatraži, sjednica se mora održati‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
13. srpnja 2023. - 22:47

Oporba se ovaj put ne predaje tako lako.

Plinska afera trese zemlju. Nakon što je otkriveno da su još u siječnju iz HEP-a i ministar gospodarstva Davor Filipović i premijer Andrej Plenković upozoreni da otkup plina iz domaćih izvora može toj kompaniji stvoriti velike gubitke, oporbeni zastupnici traže političku odgovornost. No kako većinu ruku u Saboru ima HDZ, njihov je domet prilično ograničen.

Zato su odlučili aktivirati “jokera zovi”.

Prvo Nikola Grmoja iz Mosta, a onda i Sandra Benčić iz stranke Možemo. Izrijekom su pozvali predsjednika Republike da intervenira i da u skladu sa svojim ustavnim ovlastima sazove izvanrednu sjednicu Sabora. Na njoj bi glavna tema trebala biti plinska afera. A rešetali bi se premijer, ministar Filipović, predsjednik Uprave HEP-a Frano Barbarić i ostali akteri u lancu koji je HEP-u stvorio dug od 10 milijuna eura.

Jandrokovićevo ‘ne’

Izvanrednu sjednicu prošlog tjedna zatražili su oporbeni klubovi. No predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković to je glatko odbio.

No s Milanovićem imaju snažnog aduta kojega Jandroković, ako se predsjednik Republike doista uključi u čitavu priču, neće moći tako lako zaobići.

– Ustav je tu jasan. Prema članku 79., Sabor zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika. Ako on zahtijeva, izvanredna sjednica se mora održati. Tada više nije bitno koliko zastupnika je za to ili nije – pojašnjava u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ustavnopravni stručnjak prof. dr. Mato Palić.

Izvanredna sjednica, naglašava on, održava se izvan redovnog zasjedanja Sabora, dakle između 15. srpnja i 15. rujna, te između 15. prosinca i 15. siječnja.

Ako Milanović zatraži sazivanje izvanredne sjednice, HDZ će imati prilično sužen prostor. Vladajuća većina može, naravno, odbiti dnevni red sjednice koji predloži oporba jer u Saboru oni imaju većinu ruku. No tu za njih, naglašava ovaj profesor ustavnog prava, leži zamka.

– Politički bi ispalo kao da ne žele da se o tome raspravlja. Predsjednik Sabora Jandroković već je rekao da oni ne smatraju da treba održati izvanrednu sjednicu, te da će Sabor 15. srpnja završiti s radom. Ako doista dođe do toga da predsjednik Republike zatraži održavanje izvanredne sjednice Sabora, onda se ona mora održati. Takav zahtjev predsjednika Republike mora biti obrazložen. Ako bi se predsjednik Sabora oglušio na zahtjev predsjednika Republike, onda, prema Poslovniku o radu Sabora, umjesto njega sjednicu mogu sazvati tri potpredsjednika Sabora – ističe Palić.

image

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da će Sabor
15. srpnja završiti s radom i da izvanredne sjednice neće biti

Dragan Matič/Cropix

Milanović se do zaključenja ovog izdanja još uvijek nije izjasnio hoće li zatražiti sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Za četvrtak je najavljena tematska sjednica Odbora za gospodarstvo na koju su pozvani svi akteri ove milijunske afere: ministar Filipović, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, čelni ljudi Plinacra, HROTE-a i HERA-e. Tu bi konačno na vidjelo mogle doći neke informacije koje javnost još uvijek ne zna. Od toga tko se najviše okoristio bagatelnom cijenom plina koji je HEP kupovao po 47 eura, do toga kako je moguće da se megavatsat viškova plina mogao prodavati i za jedan cent.

– Naš stav je da se ne smije dogoditi da nešto što je dobra odluka za sve građane Hrvatske, a to je odluka o otkupu plina i subvencijama cijena plina, bude pretvoreno u lošu odluku tijekom postupka realizacije – izjavio je Milorad Pupovac uoči sastanka vladajuće koalicije o ovoj temi. Nije želio spekulirati o tome tko bi zbog čitave afere mogao otići.

Bulj: Vujnovcu može

– Mnogo je bitnije da se sačuva kredibilitet i sanira šteta nego pitanje hoće li ova ili ona glava biti sačuvana – ustvrdio je Pupovac.

Za mostovca Miru Bulja, pak, dileme nema.

– Andrej Plenković je isključivi krivac, bez njega se u HEP-u ne može ni čaša pomaknuti. S obzirom da se radi o hvarskom kartelu, tu je i Frane Barbarić, a kriv je i ministar Davor Filipović, kao i svi koji su tu bili – istaknuo je Bulj. Pritom je naveo primjer iz Sinja.

– U cetinskom kraju imamo vodovod i pisao sam ministru da riješimo problem. Desetak milijuna kuna je cesta narasla u odnosu na prethodnu godinu. Nama su digli cijenu po megavatu za dostavljanje vode po 500- 600 eura... Nisu se meni kao gradonačelniku željeli ni očitovati. Istodobno, nekim likovima kao što je Pavao Vujnovac davali su po jednom centu – zaključio je Bulj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 21:41