StoryEditor
PolitikaPRESLAGIVANJE NA DESNICI

Od učlanjenja do predsjedničke funkcije za samo 20 dana: Je li Ivan Penava budući lider desnice ili samo još jedan frustrirani HDZ-ov otpadnik koji će završiti kao Milan Kujundžić?

12. listopada 2021. - 15:37

Domovinski pokret dobio je novog predsjednika, iako bi, ako znamo da se izvorno zvao Domovinski pokret Miroslava Škore, i imamo li u vidu nastupni govor novog predsjednika Ivana Penave, bilo pošteno da su ujedno dobili i novo ime stranke.

Recimo, HDZ 2021., Autohtoni HDZ, možda Čista stranka prava, pardon, čisti HDZ...

Naime, Penavin "inauguracijski" govor sadržajno nije ponudio ništa, ali baš ništa osim prisvajanja političke baštine dr. Franje Tuđmana i HDZ-a s početka devedesetih. 

Samo što, za razliku od ondašnjeg Tuđmana, Penava danas u svom govoru mora simulirati izvanredne okolnosti, ili kako bi to kazao jedan slavni pjesnik futurizma, "od muhe praviti slona a onda prodavati slonovaču".

Ratobornost novog čelnika Domovinskog pokreta, koji je put od učlanjenja do izbora za predsjednika prošao u jedva 20 dana, zato zvuči pomalo karikaturalno kad govori o tome kako će se, "srcem i dušom; bezuvjetno; dok nam živo srce bije", boriti za Hrvatsku, koja je valjda toliko ugrožena da je potrebno – ustati, kako je simbolično i očito nimalo slučajno naznačio.

Ako ste svu tu dramu koja je dovela do govora ovakve dramaturgije prespavali, i ne znate da "preotetu Hrvatsku treba vratiti Hrvaticama i Hrvatima", nema veze, stignete se uključiti, baš kao u, primjerice, 23. epizodu turske sapunice koja ima još 277 epizoda, jer "od danas počinje borba", poručio je Penava koji na izvanrednom saboru stranke uvjerljivo slavio kao – jedini kandidat.

image
Ivan Penava u nastupnom govoru: sadržajno, nismo čuli ništa novo, štoviše, većinu vremena je zapravo uvjeravao okupljene da su oni 'pravi HDZ-ovci'
Damjan Tadic/Cropix

"Svako vrijeme i svaki čovjek ima svoju 1991.! Onaj trenutak istine kada svaki čovjek mora sebi i svima oko sebe pokazati tko je i što je, svaki od nas, kao nekada heroji moga grada Vukovara. Svatko ima svoje polje, kukuruzno polje kroz koje mora proći i braniti ono što svaki od nas ima – trenutak u vječnosti u kojem mora ustati i braniti svoje najmilije: svoju djecu, svoju ženu, svoje sestre i braću, oca i majku, svoj dom i Domovinu... Taj trenutak je sada, draga braćo i sestre! 2021. godina je naša 1991. Neki bi rekli - godina koja se vraća! Moramo braniti i obraniti sebe", naglasio je novi predsjednik Domovinskog pokreta, stranke koja se - priznat ćete, indikativno! - mrvi svakim novim pokušajem okupljanja, kao da je sačinjena od nespojivih ega i politika, onako kako se valjda samo prhka pita mrvi i prije nego je prinesete ustima...

Od Škore, koji ni najmanje ne simpatizira svog nasljednika na čelu Pokreta, ostala je tek parafraza stiha o "lošim slugama loših gospodara" kojeg se također čulo u Penavinom govoru. Iako, Škoro bi, ogorčen zbog načina na koji se razišao sa svojom dujučerašnjom sljedbom, vjerojatno stavio naglasak na prethodni stih iz iste te pjesme: "Kakvo je to došlo vrijeme, i brat brata vara"...

Bilo je tu i bivših HDZ-ovaca, bilo u svojstvu gostiju, simpatizera ili članova stranke, od Stjepana Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika, preko bivšeg predsjednika Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Hrvoja Marušića, pa do dva bivša HDZ-ova ministra, Bosiljka Mišetića i Zlatka Hasanbegovića...

Osim što je koristio onu Tuđmanovu "Sve za Hrvatsku – Hrvatsku nizašto!", Penava se i izravno obratio HDZ-ovcima: "Želim poručiti svima, pogotovo bivšim stranačkim kolegama iz HDZ-a, da politika koju vode nije politika dr. Franje Tuđmana".

Asocijacije na svojedobni uzlet Hrvatske zore - stranke naroda predvođene još jednim bivšim HDZ-ovcem, danas poprilično zaboravljenim Milanom Kujundžićem, u ovom su slučaju jednostavno neizbježne... Jer, osim prisvajanja prava na tumačenje nauka "izvornog HDZ-a" i zaklinjanja u odanost domovini, ništa novo, a kamoli originalno, nismo čuli!

Onako kako mnogi na ljevici u povodu svakog U-grafita vole histerizirati o "puzajućoj fašizaciji", desničari na dnevnoj razini vole, više ili manje konspirativno, upozoravati na – ugroze. Po državu i po narod pogotovo. Jer, da nije svih tih ugroza, izvanjskih i unutarnjih, od koga bi nas onda tako gorljivo Penava i društvo u svojim govorima branili?!

Vrijedi to i za Domovinski pokret kao i za, recimo, "suvereniste", koji su ovih dana prigrlili Škoru u svoj zastupnički klub u Hrvatskom saboru, nadajući se kako će baš oni preuzeti primat na desnici, a ne Domovinski pokret s novim predsjednikom... 

Tako je i Penava, sasvim predvidivo, zaigrao na opće mjesto potpirivanja desničarskih strahova napominjući: "Ustali smo protiv beznađa i malodušnosti, protiv puzajuće i okupacije i licemjerja, ustali smo protiv svih onih koji su od Lijepe naše napravili Tužnu njihovu, državu koja takvima čak nije niti domovina".

Išlo se i na emocije: "One koji sada vladaju pitam vole li svoju djecu? Hrvatska s ovakvom vlasti nema budućnosti, jer odlaze najbolji od nas, a to su naša djeca"...

image
Do jučer uz Škoru, sada uz Penavu 
Damjan Tadic/Cropix

A kad nekome odričeš ljubav prema domovini, dovodiš u sumnju voli li svoju djecu, negiraš mu i politička uvjerenja a usput govoriš i o "okupaciji" te da "Hrvatsku treba vratiti Hrvaticama i Hrvatima", onda se smisleno pitati – što iduće možemo očekivati od aktualnog gradonačelnika Vukovara, inače profesora kineziologije? Hoće li imati jedno lice kao gradonačelnik Vukovara, gdje će ipak morati "trenirati" i uključivost, a drugo kad bude nastupao kao čelnik Domovinskog pokreta?

"Lov" na glasove desnih birača, onih koji su dosad možda glasali za već neku od brojnih pravaških strančica, ili nisu uopće izlazili na izbore "jer se nema za koga glasat!", možda Penavu "inspirira" i za korak dalje, pa u svojoj, nastupnim govorom započetoj misiji dehumanizacije političkih neistomišljenika i protivnika dogura i do razine blaćenja na kakvo nas u svojoj novoj knjizi "Kaste" podsjeća nagrađivana američka publicistkinja Isabel Wilkerson.

Ona, među ostalim, napominje kako su zloglasni nuernberški zakoni nastali po uzoru na – američke. Odnosno, da su nacisti pojam Untermensch (podčovjek) preuzeli iz knjige Lothropa Stoddarda iz 1922. "The Revolt Against Civilization", čiji podnaslov glasi "The Menace of the Under-man"...

Mislite da pretjerujemo? Ne bi Penava išao toliko daleko u obračunu s onima koje vidi prijetnjom u nastojanju da "obrani Hrvatsku"?

A čujte, još prije samo tri mjeseca nije se moglo reći niti da ima ambicija za preuzimanje Škorinog mjesta na vrhu Domovinskog pokreta! Ovog trenutka se ne bi reklo niti da je taj čovjek ikad imao išta s HDZ-om, ili da će sutra možda ipak biti voljan za neku, makar postizbornu suradnju s njima...

Inače, kad već opet spominjemo Škoru, zanimljivo da u verziji Statuta Domovinskog pokreta koji se može preuzeti na stranicama stranke stoji da je stranačka himna i dalje njegova pjesma, "Vrijedilo je".

Ne znam što iz svoje današnje perspektive na to kaže Škoro, ali nekako sumnjam da bi mu to leglo više od Penavinog dolaska na čelo stranke.

image
Miroslav Škoro 'skućio' se kod 'suverenista'
Damjan Tadic/Cropix
item - id = 1134442
related id = 0 -> 1148540
related id = 1 -> 1148020
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 21:56