StoryEditorOCM
Politikašto je htio reći?

Novi Dalmatinac u Vladi gostovao u ‘Otvorenom‘ i odgovorima zbunio gledatelje: ‘Vjerujem da mi možemo svaki pedalj obać‘

Piše Kristina Turčin/ JL
17. svibnja 2024. - 18:40
Ivan Šipić, novi ministar demografije iz Domovinskog pokreta, u ‘Otvorenom‘ je demonstrirao zatvoreni način komunikacijeSaša Burić/Cropix

 Prvi nacionalni nastup Ivana Šipića, novog ministra demografije iz redova Domovinskog pokreta, koji je u četvrtak gostovao u emisiji HRT-a "Otvoreno", ostavio je kod gledatelja niz upitnika o tome što namjerava raditi i kako vidi demografske potrebe Hrvatske. Zapravo, nakon većine njegovih izjava gledatelji su se pitali: o čemu ovaj čovjek govori?

Na početku nastupa Šipić je, pomažući se bilješkama, najavio kako će nastojati "Strategiju demografske revitalizacije, koju je Sabor usvojio prije nekoliko mjeseci, staviti u Akcijski operativni plan". Riječ je, podsjetimo, o HDZ-ovu dokumentu koji je stručna javnost oštro iskritizirala te koji zastupnici DP-a u Saboru tada, prije nekoliko mjeseci, nisu podržali, piše Jutarnji list.

Urednica emisije Zrinka Grancarić ga je prekinula, uputila ga da bude konkretniji te pitala ne miču li se žene s tržišta rada ako DP provede svoju mjeru kojom želi financijski stimulirati majke da ostanu kod kuće s djecom do njihova polaska u školu. Šipićev odgovor donosimo integralno.

‘oni koji su dugi niz godina - desetke, pa i stotine godina - vani‘

- Pa gledajte, miču li se na taj način žene s tržišta rada... Ja smatram da će se na taj način ovom stimulacijom i drugim stimulacijama koje će se kroz ovaj program još više implementirati, da ne samo majke koje budu privremeno na jedan način stimulirane, i obitelji, nego da se u prvom redu proba naći dugoročno rješenje ne samo za majke koje su sada rodile nego i majke koje će tek roditi.

Na pitanje ne bi li mjera DP-a po kojoj bi se hrvatski povratnici oslobodili plaćanja poreza tijekom 10 godina dovela u neravnopravan položaj druge hrvatske građane, Šipić je odgovorio:

- Mislim da nikoga ne dovodi u neravnopravan položaj. Naši ljudi koji su vanka nažalost raseljeni i oni koji su dugi niz godina - desetke, pa i stotine godina - vani, različita pokoljenja su se rodila i žive u mnogim državama svijeta. Na sve moguće načine treba, ako postoji - a postoji - već mnogi kontakti, vjerujte da i preko Ureda koji sam već kontaktirao, postojećeg Ureda i za demografiju, ali i s Uredom za iseljenike, postoji mnogi interes. Prema tome, neće taj povratak ili naše učešće u ovom programu koji je cjelovit, koji će biti, vjerujem, temeljit: on je dugoročan, demografija nije pitanje dan-dva, to je problem godina i godina koji se na jedan način stavljao pod tepih. Danas je bila žustra rasprava, dobro ste rekli, mnoge ideje, ali ja bih najprije pustio vremenu s obzirom na to da je ovo vruć krumpir koji ću, evo, po ovome svemu, preuzeti ja - rekao je Šipić.

image

Urednica ‘Otvorenog‘ Zrinka Grancarić uzalud je apelirala na novog ministra da bude konkretniji
 

Tom Dubravec/Cropix

Uz Šipića su u emisiji gostovali Tomislav Mažar (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!) i Miro Bulj (MOST). Bulj je posebno govorio o važnosti ujednačavanja cijene vrtića u državi i jednakim plaćama za sve odgojiteljice, za što je preduvjet da se financiranje predškolskog odgoja vrati na državnu razinu. Urednica emisije pitala je Šipića razmišlja li se o tome.

‘Malo ste me zbunili s onim pitanjem‘

- Razmišlja se o dosta toga, ali ja bih vas molio s obzirom na to da je to novo Ministarstvo, ja ga ne bih toliko politizirao, ja bih zamolio cjelokupnu javnost da bude strpljiva, kao i u mnogim temama i projektima koje će Vlada zajedno sa svojim partnerima provoditi. (...) Znači, mi želimo da se ulože sredstva na način ako smo imali, i Bogu hvala na tome, za mnoge infrastrukturne projekte i potrebne su i ceste i mostovi, normalno. I silan europski kapital i europska sredstva su povučena, a ja vjerujem da mi možemo svaki pedalj obać, kako mi kažemo u Dalmaciji, obići i vidjeti kako narod taj naš može stvarno dobiti beneficije iz novog pristupa. (...) Malo ste me zbunili s onim pitanjem, moram priznati, na početku. Mi nismo srednji vijek da gledamo na majku, kako nas se želi prikazati. Nas je majka rodila osmero, ja dolazim iz brojne obitelji. Prema tome, mi nismo bili ni gladni ni žedni niti to treba tako gledati. Otišli smo toliko daleko, razvila se Hrvatska i razvija se, ali treba gledati na majčinstvo kao jednu od jezgri obitelji, a ona, majka, nije na teret. Nas se želi prikazati kao da bi mi kroz program koji bi poticali da majka bude sa svojom djecom, kao da mi želimo zatvoriti roditelja između četiri zida. To apsolutno nije istina - objasnio je Šipić.

Hoće li biti svađe među partnerima, kako to insinuiraju oporbenjaci, pitala je urednica.

- Pa gledajte, ja bih, ove demagogije... Zato će gospodin Bulj i ekipa biti, kad već politiziramo, u oporbi. On vrlo dobro zna teren kao i ja. On dolazi iz istog okruženja. Danas sam ga lijepo zamolio u Saboru, iskreno, "pa nemojmo raditi cirkus na nacionalnoj razini". Mi, koji smo iz istog mista..., prenosi Jutarnji list

image

Ivan Šipić na konstituirajućoj sjednici Sabora, zastupnici će od njega tražiti konkretnije odgovore

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 19:50