StoryEditor
Politikaneće na liste

Nisu SDP-ovi otpadnici jedini koji nemaju šansu ponovno ući u Sabor: u zastupničke klupe teško će se vratiti i neki donedavno moćni HDZ-ovci

19. svibnja 2020. - 20:49

Sabor je raspušten, a Hrvatska čeka nove izbore. Na njima dio zastupnika koje smo do sada gledali u parlamentarnim klupama neće dobiti prolaznu ocjenu. Pa ih, voljom građana, nećemo ni gledati u novome sazivu Sabora.

Nikakve šanse da prođu na izborima nemaju SDP-ovi otpadnici koji su u proteklom mandatu promijenili dres. Zanemarili volju birača koji su ih u Sabor izabrali. I iz oporbenih redova prešli u vladajuće: bilo kao „žetončići“ Milana Bandića, bilo kao privjesci u HNS-u.

Tomislav Saucha, nekadašnji šef Milanovićevog premijerskog Ureda, jedan je od njih. S teretom optužbi da je potpisivao fiktivne dnevnice on je okrenuo leđa i SDP-u i ljudima koji su mu dali glas. I podržao HDZ. Takve stvari birači nikada nisu opraštali. Sauchi su u vrhu hrvatske politike dani odbrojani.

I Milanka Opačić, dugogodišnja SDP-ova zastupnica i bivša potpredsjednica koalicijske SDP-ove Vlade, također spada u ovu kategoriju. Ona je, razočarana situacijom u SDP-u, prešla Milanu Bandiću. I uredno glasala za HDZ-ovu Vladu. Na izborima, kada bi na njih i željela izaći, ne bi imala nikakve šanse.

Kao ni i bivši SDP-ov ministar zdravstva Siniša Varga, gradonačelnik Požege Zdravko Ronko, nekadašnja SDP-ovka iz Rijeke Ana Komparić Devčić te Varaždinec Mario Habek. Svoje su saborske karijere zapečatili izdajom vlastitih birača. SDP za njih ne želi ni čuti. A teško da će netko od vladajućih za njih čuvati mjesto na svojoj izbornoj listi.

U idućem sazivu nećemo gledati ni Vesnu Pusić, koja je odlučila povući se iz aktivne politike.

Neizvjesna je sudbina donedavnog potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, HDZ-ovca opterećenog aferama koji je desetak godina „drmao“ politikom te stranke. Na unutarstranačkim je izborima glatko poražen. U utrci za potpredsjednika stranke dobio je samo 8 posto glasova, čime se mit o „najutjecajnijem HDZ-ovcu“ naprosto raspršio. Plenković ga neće staviti na izbornu listu, a jedni potez koji ga možda može zadržati u politici je da se pridruži timu Miroslava Škore. Pa da s desnoga krila pokuša izboriti prolaz u Sabor.

Plenković je već najavio da ne računa ni na Miru Kovača, dosadašnjeg HDZ-ovog zastupnika i predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku. Kovač ga je na unutarstranačkim izborima izazvao na megdan, a to je očito nešto što Plenković ne prašta lako.

U Sabor će teško i sadašnji i nekadašnji „živozdaši“. Protestna platforma koja je na prošlim izborima osvojila osam mandata ostala je bez daha. Veliko je pitanje hoće li Ivan Pernar uspjeti prijeći izborni prag. Sasvim je sigurno da Ivan Lovrinović, nesuđeni guverner HNB-a, neće. Kao ni Ivica Mišić, koji je u Sabor ušao u koaliciji stranke Promijenimo Hrvatsku sa Živim zidom. A iz njega izašao kao jedan od čvrstih saveznika HDZ-a.

Bivši je, po svemu sudeći i HDSSB-ovac Branimir Glavaš. I on je nekada bio strah i trepet u Slavoniji. A sada, nakon četverogodišnje koalicije s Plenkovićevim HDZ-om, na izborima naprosto nema što tražiti.

Njegova politička karijera naprosto je gotova. Bio je HDZ-ov igrač. Onda osnovao HDSSB i zagorčao život svojoj bivšoj stranci. A onda je napravio čitav krug i vratio se pod skute HDZ-a. Nakon toga, ostalo je samo da netko ugasi svjetlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 22:29