StoryEditorOCM
Politika‘Ko bi rek‘o...‘

Niste ni primijetili da ih nema? Ili vam nedostaju? Nažalost, takvo stanje neće dugo potrajati, nije teško pogoditi i zašto...

12. kolovoza 2022. - 21:28

'Ko bi rek'o, čuda da se... Da, da, i to je moguće! Da se dva najmoćnija politička brda u Hrvatskoj ne bave međusobnim "prekomjernim granatiranjem". Već nekoliko dana...

Naravno, nije to posljedica nekog iznenadnog prosvjetljenja, poimanje da postoje i viši, opći ciljevi – onako kako ih definicije političkog djelovanja u demokratskim vladavinama propisuju, pustimo sad patetiku i mitologiju! - dakle, da ima i razloga za bavljenje politikom koji su važniji od ega i povrijeđenih taština fokusiranih na poetiku koja se svodi na "moj je veći!". 

Razlog šutnje je u ovom slučaju zapravo vrlo prozaičan. U pitanju su - godišnji odmori. I predsjednik Zoran Milanović i njegovi dežurni HDZ-ovi oponenti su se napokon malo pritajili. Nakon Knina i godišnjice Oluje, odnosno Alke, sklonili se nekamo u hlad. A i kad iz njega iziđu – jer oni na godišnje službeno kao i ne idu – gledaju proceduralne obveze obaviti što prije i opet se maknuti iz fokusa javnosti.

Nažalost, nije teško pogoditi što nas čeka, vjerojatno već za koji dan. Nastavak trakavice, što bi drugo! To što nema neke naročite ovlasti, ne znači da čovjek nema što reći.

Pa će opet biti: Milanović na Banožića. Banožić na Milanovića. Pitat će onda kolege novinari i premijera Andreja Plenkovića za mišljenje pa će i on dati svoj doprinos na vječno istu temu. Tvrde kuhane kohabitacije.

Iako, eto, neke stvari očigledno ipak mogu proći i bez njih. Evo, nakon što je prvo američki Senat uz samo jedan glas "protiv" podržao proširenje NATO-a, predsjednik Joe Biden potpisao je prije nekoliko dana dokumente o ratifikaciji ulaska Finske i Švedske u NATO. I nikome nije ni najmanje nedostajalo što na tu temu ima kazati, primjerice, Milanović. 

Uostalom, imat će o čemu govoriti u narednim tjednima: dogovor oko veleposlanika još uvijek nije postignut, nadležnosti u sektoru obrane još nisu potpuno definirane, bliže se i izbori u BiH po "starim" pravilima, u čemu i Banski dvori i Pantovčak vide izvor diskriminacije tamošnjih Hrvata, iako se ne slažu u metodama borbe za prekid prakse njihovog obespravljivanja... novi epicentri političkih potresa tek se očekuju.

A kao što seizmolozi mudro kažu, potresi se ne mogu predvidjeti. Iako je prilično izvjesno – da će ih biti.

I zato ćemo ovaj tekst i završiti citatom, samo sada iz pjesme koja kaže: "Bolje nismo ni zaslužili".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 23:41