StoryEditorOCM
Politikadrama pred izbore

Nije DP jedini, ljetna groznica trese i Fokus!; ‘Treba počistiti sve one koji troše puno novca za svoje kampanje...‘

Piše Marko Špoljar/JL
14. kolovoza 2024. - 21:37

Osim Domovinskog pokreta, ovog ljeta unutarstranačka groznica trese i stranku Fokus, koja je na proljetnim izborima za zastupnike u Saboru potvrdila svoj parlamentarni status. Hoće li u DP-u prevladati struja predsjednika stranke Ivana Penave ili njegova zamjenika Marija Radića doznat ćemo 31. kolovoza, a samo dan kasnije na izbornoj konvenciji razriješit će se i drama u Fokusu.

Trzavice između predsjednika stranke Davora Nađija i Darija Zurovca, gradonačelnika Svete Nedelje i jedinoga Fokusova saborskog zastupnika (u dva uzastopna mandata), traju već neko vrijeme, a kulminirale su tijekom kampanje za parlamentarne izbore.

Nađi i Zurovec natjecali su se na Fokusovoj listi u istoj izbornoj jedinici - Nađi s prvog, a Zurovec s posljednjeg mjesta na listi u šestoj jedinici. Pobjedu i saborski mandat odnio je Zurovec zahvaljujući osvajanju uvjerljivo najvećeg broja preferencijalnih glasova.

Brzo nakon parlamentarnih izbora stranačka tijeka Fokusa zakazala su stranačke izbore za 1. rujna, a potom je Nađi javno objavio da će se povući s mjesta predsjednika stranke i da će na stranačkim izborima podržati Gabrijela Deaka - Zurovčeva zamjenika na mjestu gradonačelnika Svete Nedelje.

‘Vidjet ću ostajem li uopće u stranci‘

- Namjeravao sam se kandidirati za novog predsjednika stranke, ali sam u tome spriječen jer su se Deak, Nađi i ostali udružili protiv mene. Na predstojećim stranačkim izborima neću se natjecati niti za jednu funkciju, a odluku o tome hoću li uopće ostati u Fokusu ili ću stranku napustiti donijet ću čim se vratim s godišnjeg odmora - rekao je Zurovec danas za Jutarnji list.

Od daljnje borbe odustao je nakon što je Fokusova organizacija u Zagrebačkoj županiji - kojoj je Zurovec na čelu! - odlučila da za novog predsjednika stranke neće podržati njega nego njegova zamjenika u Gradu Svetoj Nedelji Gabrijela Deaka.

- Nakon toga više nisam imao šanse jer prema stranačkom Statutu vašu kandidaturu za predsjednika stranke moraju podržati najmanje dvije županijske organizacije. A pošto ih Fokus ima samo tri (u Zagrebu te u Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji) to baš i nije tako jednostavno izvesti. Osim toga, da je Fokus osnovao organizaciju u Međimurskoj županiji nisam ni znao iako sam bio član Predsjedništva stranke, a u Zagrebu podršku ionako ne bih donio jer tu organizaciju vodi Davor Nađi. Osobno smatram da se u stranci trebala napraviti čistka, da je trebalo počistiti sve one koji troše puno novca za svoje kampanje, a onda na izborima osvoje jako malo glasova. Ali u tome sam spriječen jer se ekipa dogovorila i spriječila me u mojoj namjeri da postanem novi predsjednik Fokusa - kaže saborski zastupnik Dario Zurovec.

Tvrdnje o tome da je gradonačelnik Svete Nedelje spletkama izbačen iz utrke za novog predsjednika stranke komentirao je za Jutarnji list predsjednik Fokusa Davor Nađi.

- To jednostavno nije točno. Prema stranačkom Statutu trebate dobili podršku dvije županijske organizacije da bi se kandidirali za predsjednika stranke, a on je zasad zatražio podršku samo jedne županijske organizacije. I to one kojoj je on osobno na čelu. Dakle, naglašavam da je on predsjednik Fokusove organizacije u Zagrebačkoj županiji. I da u toj istoj organizaciji nije dobio podršku. Zurovec se treba zapitati zašto nije dobio podršku svog tima i zašto je podršku dobio njegov zamjenik u Nedelji Gabrijel Deak - kaže Nađi koji će 1. rujna na izborima za novog čelnika Fokusa podržati Zurovčeva zamjenika Deaka.

image

Davor Nađi 

Željko Puhovski/Cropix

‘Potrošio je 110 tisuća eura‘

Zurovec naglašava da je saborski mandat osvojio preferencijalnim glasovima iako je, kako tvrdi, stranački budžet mahom bio usmjeren u promociju nositelja liste Nađija.

- Mislim da je za Nađijevu kampanju potrošeno 110 tisuća eura, stranka je za troškove kampanje podignula kredit - tvrdi.

Nađi mu je poručio kako svoj politički uspon treba zahvaliti upravo njemu i ljudima poput njega.

- Stranka je godinama ulagala značajan novac, a mi vrijeme i energiju u političku promociju Darija Zurovca. Vrijeme i novac ulagali smo u njegove kampanje za gradonačelnika 2017. i 2021., kao i u njegovu preferencijalnu kampanju na izborima za Sabor 2020. godine - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 02:12