StoryEditorOCM
Politikatragično neupućeni

Nepodnošljiva lakoća lupetanja: evo koji su nam političari ovih dana dokazali da su ipak preplaćeni za ono što rade

Piše Hrvoje Prnjak
13. listopada 2024. - 07:39

Floridu je ovih dana zadesio uragan Milton, a Hrvatsku val populizma i političkog diletantizma. Počelo je s histerijom zbog NATO-ove misije sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu (NSATU), kojoj se prvo usprotivio predsjednik Zoran Milanović, netočno tvrdeći da bi časnici HV-a, umjesto u Njemačkoj, zapravo završili u Ukrajini. Brojni su saborski zastupnici oporbe papagajski preuzeli njegove teze i "udarili" na vladajuće tim povodom svim sredstvima. Reklo bi se, pogodili su metu, promašili sve ostalo!

Jer očito je malo tko pročitao detalje koji se odnose na odjednom spornu misiju, iako se ona priprema - mjesecima. Zanimljivo je u tom kontekstu napomenuti i da se predsjednik Milanović nije usprotivio sudjelovanju naših vojnika u misiji NSATU boraveći na skupu NATO-a u Washingtonu početkom srpnja, nego ga je "naknadna mudrost" i spoznaja da "NATO ovim ulazi u rat" sustigla tek sada. Slijedili su ga Miro Bulj, Božo Petrov, Arsen Bauk, Ivana Kekin, Sandra Benčić... Posljednje spomenuta je, primjerice, kazala kako mi po broju vojnika ne možemo i ne trebamo "parirati jednoj Njemačkoj, Francuskoj", kao da šaljemo najmanje 500, a ne svega petoricu pripadnika Oružanih snaga!

I što onda reći o svim tim, dobro plaćenim političarima, kojima je tako teško provjeriti činjenice! Očito je njihovo neznanje, nepoznavanje teme vojnih misija općenito, a još više brine lakoća izgovaranja neistina, nakon čega slijede stilske figure koje počivaju na – neprovjerenim informacijama! Ili točnije, budalaštinama.

image

Božo Petrov i Miro Bulj - važno da izrečeno dobro zvuči, da se spominje narod... i svi zadovoljni. Pouzdanost informacije je manje bitna od stila, po svemu sudeći

Ivo Ravlić/Cropix

Ali ni to, kao što kaže ona poznata reklama, nije sve! Trend diletantskog pristupa dobro plaćenom poslu mnogi su nastavili i na temi dolaska predsjednika Srbije na summit jugoistočne Europe i Ukrajine u Dubrovniku. I s ljevice s desnice se digla graja zbog dolaska "onog četnika" u RH. Da, svi znamo iz kakvog je šešeljevskog šinjela "ispuzao" Aleksandar Vučić, ali isto tako nije neka mudrost otkriti da je on danas - predsjednik Republike Srbije. I da je u tom svojstvu bio i pozvan u Dubrovnik jer je Srbija – evo nas, dakle, opet kod nepodnošljive lakoće lupetanja! - dio te regionalne inicijative. I što je trebalo napraviti? Napustiti inicijativu pomoći Ukrajini? Otkazati summit?
Kažete, nisu zvali Milanovića? Mogli su, ali ionako je praksa da na ovakvim skupovima ne borave i premijer i predsjednik. Uostalom, ako znamo što je sve Milanović protekle 2,5 godine izgovorio o Ukrajini, jasno da ni Volodimir Zelenski nije bio željan takvog susreta... 
Ali kvragu i činjenice koje remete koncept lupetanja bez pokrića!

image

Aleksandar Vučić nekidan u Dubrovniku - na regionalni skup stigao je kao predsjednik Srbije koja je dio inicijative

Tonči Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 07:40