StoryEditorOCM
PolitikaZRAČNI PRIJEVOZ

MORH otkrio koliko su često Milanović, Kolinda i Josipović koristili helikoptere u službene i privatne svrhe

Piše Vijesti SD
12. listopada 2024. - 12:53

Koristi li se predsjednik RH Zoran Milanović vojnim helikopterima previše, bilo je pitanje oko kojeg su se nedavno lomila koplja na relaciji Ured predsjednika - Ministarstvo obrane. Iz odgovora službenice za informiranje Ministarstva obrane tportal saznaje da je Milanović letio osjetno više od svojih prethodnika Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović te od bivšeg ministra obrane Marija Banožića.

Prema podacima koje je sam Milanović objavio početkom rujna, a zatim i ministar obrane Anušić, helikopteri Oružanih snaga na Milanovićev zahtjev su u njegovu dosadašnjem mandatu angažirani 74 puta, ostvarili 348 letova i ukupno su u zraku proveli 241 sat. Ukupan trošak goriva iznosio je 127.000 eura, a dodatno je potrošeno goriva za upotrebu vojnih brodova za potrebe predsjednika RH u iznosu od 22.800 eura.

image

Zoran Milanović

Mateus Bonomi/Anadolu Via Afp

S obzirom na to da su podaci o zahtjevima i ostvarenim letovima pomalo zbunjujući, jer se na ime jednog zahtjeva može ostvariti nekad samo jedan let, a nekad i dva ili više, te da sam podatak o letu ne znači ništa ako se ne zna njegovo trajanje, jer nije isto leti li helikopter pet minuta ili dva sata, najbolja se usporedba može ostvariti usporedbom koliko sati su helikopteri proveli u zraku na zahtjev raznih dužnosnika te koliki je bio trošak goriva za te letove.

Tako je bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je obnašao tu dužnost od 2010. do 2015. 88 puta tražio prijevoz zrakom te je po njegovim zahtjevima ostvaren 261 let. Helikopteri Oružanih snaga na njegov su zahtjev u zraku proveli 163 sata i 25 minuta, a trošak goriva iznosio je 94.147 eura. Josipović je, također, 30 puta zahtijevao angažiranje brodova Ratne mornarice, za koje se u odgovoru kaže da su realizirani plovilima iz Odreda rezidencijalnih brodova.

image

Ivo Josipović

Ronald Gorsic/Cropix

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od 2015. do 2020. prijevoz zrakom je zahtijevala 49 puta, a na temelju tih zahtjeva ostvareno je 146 letova. Helikopteri su na zahtjev tadašnje predsjednice u zraku proveli 134 sata i 40 minuta, a ukupan trošak goriva bio je 77.587 eura. Bivša je predsjednica također uputila 20 zahtjeva za angažiranje brodova Ratne mornarice, a trošak goriva i maziva bio je 4.112 eura, piše tportal.

image

Kolinda Grabar Kitarović

Josip Moler/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 12:54