StoryEditorOCM
PolitikaCrodemoskop

Mjerenje rejtinga stranaka: HDZ bi opet dobio izbore, strmoglavi pad Domovinskog pokreta, srozali su se na peto mjesto

Piše vijesti sd
8. rujna 2024. - 22:06

RTL je objavio Crodemoskop za rujan, nastao prema mjerenju rejtinga stranaka provedenom između 2. i 5. rujna.

Da su izbori provedeni početkom rujna HDZ bi bio relativni izborni pobjednik. HDZ je prvi s 27,3 posto glasova, drugi je SDP s 21,2 posto, a treći Možemo! s izbornom podrškom od 8,4 posto. Na četvrto mjesto se vratio Most koji u ovomjesečnom mjerenju bilježi podršku od 7 posto (u kolovozu 6 posto). Kriza u Domovinskom pokretu smanjila je potporu te stranke na ovomjesečnih 4,6 posto podrške (prije mjesec dana 6,7 posto). Raskol među strankama, a i pojedincima rijetko donosi nešto dobro, što se pokazalo i ovaj put, piše Danas.hr.

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je predsjednik Republike Zoran Milanović s izborom od 19,9 posto ispitanika, Predsjednik Vlade Andrej Plenković je drugi s izborom od 15,7 posto (prema 17,5 posto iz prošlog mjerenja u kolovozu). Treće mjesto drži Tomislav Tomašević s izborom od 2,8 posto. Četvrto mjesto s izborom od 2,6 posto drži Marija Selak Raspudić, peti je Božo Petrov s 2,5 posto. Slijede Sandra Benčić, Ivan Anušić, Biljana Borzan, Ivan Penava i Mislav Kolakušić.

image

 Zoran Milanović najpopularniji je političar

Darko Tomaš/Cropix

Ljestvicu najnegativnijih hrvatskih političara i dalje uvjerljivo predvodi Andrej Plenković s izborom 33,2 posto, a drugi je Zoran Milanović  s izborom od 16,3 posto (u kolovozu 17,6 posto), dok je treći predsjednik DP-a Ivan Penava s izborom od 5,2 posto.

Slijede Milorad Pupovac,  Peđa Grbin, Stjepo Bartulica, Tomislav Tomašević, Gordan Jandroković, Željka Markić i Hrvoje Zekanović.

Vlada RH je za svoj rad dobila ocjenu 2,33. Smjer kretanja zemlje početkom rujna podupire 19,9 posto građana, a udio ispitanika koji smatraju da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru sada iznosi 66,2 posto, piše Danas.hr.

image

 Andrej Plenković predvodi najnepopularnije političare

Željko Puhovski/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 22:11