StoryEditor
PolitikaNAKON JASENOVCA

Milanović okreće ploču: danas slavi poginule HOS-ovce, citira Tuđmana i uvjerava kako će ga u donošenju novog zakona podržati i Plenković

Piše Anita Belak-Krile
23. travnja 2020. - 15:24
 Davor Pongračić/Hanza Media

- Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost.

Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske - poručio je danas predsjednik države Zoran Milanović odgovarajući na kritike koje su došle iz HVIDR-e, Saveza udruga dragovoljaca HOS-a i HDZ-a o tome kako je obezvrijedio braniteljske žrtve Domovinskog rata.

‘Neću ustuknuti!‘


'Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH', odlučno poručuje Predsjednik.

Naglasio je kako neće šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži.

- Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati - poručio je Zoran Milanović službenom profilu na Facebooku.

I za kraj: evo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi: ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena prije desetak godina - napisao je predsjednik države te stavio video snimak gostovanja prvog predsjednika države Franje Tuđmana kod Romana Bolkovića 1992. gdje on govori o HOS-u.

"Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama?

Prema tome, to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji se svijet gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak", kazao je tada Tuđman.

Krstičević, Medved i Anušić uglas: Ovo što predsjednik govori je neprihvatljivo!


Ministri obrane i hrvatskih branitelja, Damir Krstičević i Tomo Medved, osudili su u četvrtak izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom ocijenivši je neprihvatljivom.

- Za mene ta izjava nije dobra, ona je neprihvatljiva - rekao je Krstičević novinarima prije početka sjednice Vlade upitan za komentar Milanovićeve izjave.

Kazao jekako su se svi hrvatski branitelji, uključujući i pripadnike HOS-a, borili za slobodnu, suverenu i demokratsku državu.

Ocijenivši neprihvatljivim Milanovićev govor, Medved je rekao kako on doprinosi i podjelama u društvu te posebno traumatizira hrvatske ratne-vojne invalide i članove obitelji poginulih i nestalih kao i sve branitelje.

- Ni na koji način ne možemo dopustiti takvu vrstu govora i u konačnici to nije stav RH i ne može biti - naglasio je.

Upitan ako ta ploča nije sporna, zašto je ta ploča maknuta iz Jasenovca, Medved je odgovorio da je u suradnji sa Savezom udruga HOS-a ploča postavljena na poziciji Trokut kod Novske, na mjestu gdje se nalazi spomen područje svih ploča i svih spomen-obilježja poginulih hrvatskih branitelja u obrani zapadne Slavonije.

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić osudio je izjave hrvatskog predsjednika, ocijenivši kako je time ponizio ne samo žrtve u Jasenovcu, nego i Domovinski rat.

Kaže kako se nadao da je dolaskom na dužnost predsjednika RH i retorikom koju je imao na početku mandata Milanović započeo "pametniju politiku, u kojoj se više nećemo ideološki raspravljati, pogotovo ne na ovakav način, s omalovažavanjem žrtve branitelja iz Domovinskog rata".

Smatra kako je Milanović "na žalost ponovno preuzeo tu igru" i "očigledno da je ponovno isti kao dok je bio premijer".

Izdvojeno

25. srpanj 2020 11:42