StoryEditor
PolitikaSTARO LICE

Milanović odlučio zadržati Kolindin kadar: umirovljeni general i zapovjednik Tigrova postaje novi savjetnik predsjednika za branitelje?

10. veljače 2020. - 10:09
Arhiva/Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Neće baš svi dobiti “šup kartu”. Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović ozbiljno razmišlja da zadrži jednog od suradnika Kolinde Grabar Kitarović.

Riječ je o umirovljenom generalu Marijanu Marekoviću, kojemu je Milanović ponudio da postane njegov savjetnik za branitelje.

U mandatu još uvijek aktualne predsjednice Mareković je bio predsjednik Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja, a obnašao je i dužnost člana Vijeća za domovinsku sigurnost.

Po struci diplomirani kriminalist, Mareković je u ratu bio zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrova i zamjenik načelnika Glavnog stožera. Sudjelovao je u vođenju operacija Bljesak i Oluja. Bio je pomoćnik ministra za personalno upravljanje u MORH-u. Potom i zapovjednik kopnene vojske. A zatim i glavni inspektor obrane u MORH-u.

Iz tog vremena datira i mini afera, jedna od rijetkih koji se vežu uz njegovo ime. U vrijeme inspekcije na poligonu u Gašincima u tenku je provozao svoju tajnicu. Zbog čega je o ovom slučaju bila otvorena istraga. Od 2012. vodi državnu tvrtku Pleter usluge.

Nikada se nije previše petljao u politiku. Nije potpisao pismo gelerala, nije sudjelovao u braniteljskom šatoru. U vrijeme mandata Milanovićeve Vlade bio je član odbora za obilježavanje 20. obljetnice Oluje.

Ako ponudu prihvati, Mareković će dužnost savjetnika za brantelje obavljati volonterski.

Izdvojeno

21. srpanj 2020 05:48