StoryEditor
PolitikaKARIZMOM DO SABORA

Među top 10 kandidata koji su dobili najviše preferencijalnih glasova, čak je šest HDZ-ovaca. Od ostalih, najbolji postotak ima Tomislav Tomašević

Piše PSD.
7. srpnja 2020. - 17:22
Darko Tomaš/HANZA MEDIA

Kad je riječ o preferencijalnim glasovima na parlamentarnim izborima, najviše se istaknuo ministar zdravstva Vili Beroš. On je s prvog mjesta liste HDZ-a u X. izbornoj jedinici osvojio 35.678 preferencijalnih glasova, više od bilo kojeg drugog kandidata na ovim izborima, piše Jutarnji list.

Ministar zdravstva je osvojio 18,58 posto preferencijalnih glasova u X. izbornoj jedinici, dok je njegov šef stranke Andrej Plenković osvojio 18,54 posto glasova u I. izbornoj jedinici - dakle, samo 0,04 posto manje. Kada se pak pogleda postotak osvojenih preferencijalnih glasova u odnosu na vlastitu listu, Plenković je tu znatno ispred Beroša s osvojenih 65,46 posto preferencijalnih glasova s liste HDZ-a, dok je Beroš osvojio njih 45,47 posto.

Koliko je zapravo HDZ bio dominantan na izborima pokazuje još jedan podatak. Naime, među top 10 kandidata s najvišim postotkom osvojenih preferencijalnih glasova čak je šest članova vodeće stranke. Tako se iza Beroša i Plenkovića smjestio Ivan Anušić s osvojenih 17,04 posto preferencijalnih glasova u IV. jedinici, a na četvrtom mjestu je Zdravko Marić s 15,46 posto glasova u V. jedinici. Jedini "uljez" među HDZ-ovcima u top pet je zaštitno lice platforme Možemo! Tomislav Tomašević, ujedno i najveće iznenađenje ovih izbora, koji je osvojio 11,3 posto preferencijalnih glasova u I. izbornoj jedinici.

Na šestom mjestu je Peđa Grbin s točno 11 posto osvojenih preferencijalnih glasova, ali s obzirom na to da ga je Bernardić gurnuo na 14. mjesto liste Restart koalicije u VIII. jedinici, njegov uspjeh dodatno dobiva na snazi. Iza Grbina smjestio se međimurski župan Matija Posavec s 10,74 posto osvojenih preferencijalnih glasova, a potom slijede Tomo Medved (10,41 posto) i Gordan Jandroković (10,26 posto).

Konačno, top 10 zatvara još jedan od "junaka sa začelja", Siniša Hajdaš Dončić - on je s 14. mjesta Restartove liste u III. jedinci osvojio 9,48 posto glasova, piše Jutarnji list.

#TOMISLAV TOMAŠEVIĆ#VILI BEROŠ#IZBORI2020

Izdvojeno

09. srpanj 2020 18:01