StoryEditorOCM
Politikaured i program

Marija Selak Raspudić otkrila što će raditi kao vrhovna vojna zapovjednica, ima i slogan koji provocira Milanovića

Piše Ivanka Toma/JL
18. listopada 2024. - 14:53
 Marija Selak Raspudić: Prva stvar koju vam u svojoj kandidaturi želim ponuditi je sadržaj. Nasuprot manipulatorima koji ispaljuju populističke paroleLucija Očko/Cropix

Kao što je prva objavila da će se kandidirati za predsjednicu Republike, saborska zastupnica Marija Selak Raspudić prva objavljuje svoj program, predizborni slogan, te otvara ured u kojemu će od subote biti njen stožer, ali i mjesto na kojemu će se osobno sretati s građanima.

U kampanju kreće sa sloganom "Marija za Hrvatsku", a prva poruka koju šalje s plakata kojim je već oblijepljen izlog njenog stožera u Jurišićevoj ulici u centru grada, čija će vrata biti otvorena od subote glasi "Marija Selak Raspudić - više od karaktera". Posrijedi je provokacija usmjerena na aktualnog predsjednika Zorana Milanovića koji je mandat osvojio pod sloganom "Predsjednik s karakterom", piše Jutarnji list.

Vizualni identitet njene kampanje potpisuje Boris Ljubičić, grafički dizajner autor širom svijeta poznatih hrvatskih kvadrata koji su ukomponirani u identitet njene kampanje.

image

Vizualni identitet kampanje Marija Selak Raspudić potpisuje Boris Ljubičić

Vanesa Pandžić/Cropix

U programu koji smo dobili na uvid Selak Raspudić ističe sedam točaka, no suština njene poruke biračima sažeta je u činjenici da je neovisna kandidatkinja, a njena neovisnost jamči nepristrano obnašanje dužnosti lišeno dnevnopolitičkih sukoba i ostvarivanje partikularnih stranačkih interesa.

Sadržaj na prvome mjestu

- Prva stvar koju vam u svojoj kandidaturi želim ponuditi je sadržaj. Nasuprot manipulatorima koji ispaljuju populističke parole, smatrajući valjda kako je narod većinski priglup pa da ga na toj razini treba i adresirati, smatram kako takav pristup govori jedino o onima koji ga promoviraju te da većina građana očekuje puno više - poručuje Selak Raspudić biračima.

Snažno poentira na sukobima između aktualnog predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića koji se prelamaju preko Hrvatske vojske i stavljaju je u poziciju svrstavanja prema stranačkim interesima.

image

Prva poruka koju Marija Selak Raspudić šalje s plakata je provokacija usmjerena na aktualnog predsjednika Zorana Milanovića

Ranko Šuvar/Cropix

- Predsjednica Republike treba biti doista nestranačka osoba kako bi mogla izvan partijskih dugova povezivati građane Republike Hrvatske i garantirati stabilnost njenih institucija. Ona će sutra suodlučivati o Hrvatskoj vojsci, vrhu sudbene vlasti i našoj politici prema svijetu, a odluke na toj razini ne može donositi osoba koja je dokazano ispred dobrobiti Domovine stavila svoj stranački probitak - poručila je u svome programu.

Dodaje kako se važnost nestranačke opredijeljenosti najbolje vidi u funkciji Vrhovne vojne zapovjednice jer je njezina temeljna zadaća vojsku održati jedinstvenom, a ne je "politički dijeliti prema vlastitim stranačkim linijama kao što je dosada bio slučaj".

 Diplomacija, vojska, srbija, bih

- Kao vrhovna vojna zapovjednica neću dopustiti manipuliranje u javnosti vojnim temama, stranačko umjesto stručnog vojnog kadroviranja, kao ni licitiranje s objektivnim potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske - navela je.

Naglašava i da bi se zalagala za jedinstvenu vanjsku politiku, te inzistirala na dogovoru oko svih kapitalnih tema. Pobrinula bi se i oko diplomacije.

- Prethodni predsjednički mandat obilježio je faktični moratorij na imenovanje čelnih ljudi hrvatskih diplomatskih misija, o čemu nisu niti otvoreni razgovori između predsjednika Republike i Vlade - kazala je i obećala da bi kao predsjednica vodila računa da se bez odgode otvore konzultacije o popunjavanju ispražnjenih mjesta šefova diplomatskih misija, ali bi tražila formiranje objektivnih kriterija imenovanja utemeljenih na profesionalizmu, domoljublju i predanosti diplomatskoj službi.

image

Marija Selak Raspudić otvara ured u kojemu će od subote biti njen stožer, ali i mjesto na kojemu će se osobno sretati s građanima

/Cropix

Posebna stavka su joj odnosi s BiH pri čemu je naglasak na jednakopravnosti Hrvata u toj državi. U odnosima sa Srbijom naglasak bi joj bio na položaju hrvatske nacionalne manjine, rješavanju ratnih zločina, sudbine nestalih, te odšteti za hrvatske logoraše koji su završili u srbijanskim logorima.

Posebno poglavlje predizbornog programa Marije Selak Raspudić odnosi se na sigurnosne izazove i moderne tehnologije te njihovu primjenu u sustavu Oružanih snaga i sigurnosnih službi. Ističe kako bi se zalagala za donošenje novog Zakona o sigurnosnim službama jer je postojeći iz 2006. godine zastario i ne odgovara suvremenim potrebama.

Uz područja u kojima bi kao predsjednica imala izravne ovlasti u programu navodi i zalaganje za pitanja koja muče građane, od demografije, stanovanja, problema starije životne dobi do ilegalnih migracija, piše Jutarnji list.

image

‘Kao vrhovna vojna zapovjednica neću dopustiti manipuliranje u javnosti vojnim temama, stranačko umjesto stručnog vojnog kadroviranja, kao ni licitiranje s objektivnim potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske‘

Vanesa Pandžić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 14:54