StoryEditor
PolitikaTOČKA NA IZBORE

Krešimir Macan analizira izborne rezultate hladne glave: Glas za Plenkovića zapravo je bio glas protiv ekstremne desnice, to je privuklo i neodlučne

Piše Marina Karlović Sabolić
13. srpnja 2020. - 23:02
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Istina je, bila je korona. A birači su očito odlučili honorirati Andreju Plenkoviću što se Hrvatska u eri epidemije nije pretvorila ni u Italiju ni u Španjolsku. Točno je i da su se izbori održavali usred ljeta. Prije nego će naciju pogoditi sve nijanse krizne gospodarske jeseni. Ima nešto i u tome da ljevica u Davoru Bernardiću nije vidjela lidera. Mladi predsjednik SDP-a nije se pokazao velikim mamcem za birače.

Svoju ulogu u čitavoj priči odigrala je i koalicija Možemo, vješto sklepan klaster aktivista i istaknutih imena poput Bojana Glavaševića i Mile Kekina. Rolu su odigrale i stranačke mašinerije. Ona HDZ-ova upirala je da dobije izbore. I ona SDP-ova koja je izbore "fušarila“.

Sve su to, bez ikakve sumnje, elementi koji su utjecali da HDZ na izborima dobije tako puno, a SDP-ova Restart koalicija tako malo.

No, još je jedna stvar odigrala presudnu ulogu da ishod bude upravo ovakav. HDZ-ov premijer - iako dolazi sa suprotne svjetonazorske strane - naprosto nije tjerao socijaldemokratske birače da izađu na izbore. Za razliku od Tomislava Karamarka pet godina prije, koji je svojim pričama o lustraciji 30 godina nakon pada komunizma u Hrvatskoj toliko motivirao lijeve birače da su – unatoč izuzetno skromnim rezultatima tadašnje SDP-ove Vlade – na koncu pristali začepiti nos, izaći na birališta i glasati kontra Karamarka.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan veliki je zagovornik teze da HDZ dobiva izbore svaki put kad se drži desnoga centra. A gubi kada ide prema radikalnoj desnici.

- Sa svih strana čujem da su mnogi neodlučni na kraju ipak glasali za Plenkovića jer je otišao prema centru. Svoju ulogu odigrali su i filmovi pušteni posljednji tjedan kampanje, koji su pokazivali normalno lice HDZ-a 2.0. Izbori su pokazali da i desnom i lijevom centru zapravo odgovara ovakva Vlada. Glasajući za Plenkovića, oni su zapravo glasali protiv ekstremne desnice - ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Macan.

To se pokazalo važnijim od svih HDZ-ovih afera. Kritika na račun priče s Agrokorom. Neprijavljenih kvadrata vila, ljetnikovaca, roštilja i Mercedesa Gabrijele Žalac, Lovre Kuščevića, Gorana Marića, Milana Kujundžića i Tomislava Tolušića. Plenković od početka mandata ustrajno vodi umjerenu politiku desnoga centra. I u toj je ulozi bio toliko uvjerljiv da su i SDP-ove ankete u jednom trenutku pokazivale da – unatoč nominalnom egalu između HDZ-a i Restarta – čak 85 posto ispitanika i dalje vidi Plenkovića kao premijera. Dok Bernardića u toj ulozi vidi samo njih 15 posto. Tu je, puno prije nego u bilo čemu drugom, razlog HDZ-ova trijumfa. Ali i SDP-ova debakla.

Izdvojeno

20. srpanj 2020 00:41