StoryEditor
PolitikaKRAJ PRVE RUNDE

Kovač iznenada otkazao sutrašnji dolazak u Split; Plenkovićevi ljudi mu se rugaju: Što će dolaziti kad ga nema tko dočekati!

14. veljače 2020. - 14:57
Nikola Vilić/Hanza Media

Miro Kovač odgodio je dolazak u Split. Iako se očekivalo da će kandidat za predsjednika HDZ-a u subotu posjetiti glavni grad Dalmacije i obići svoja uporišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji – spominjala se i Makarska, Imotski, Trilj, Hrvace, Trogir te Kaštela - put je ipak otkazan.

Sve se to događa samo koji dan nakon što je duhove u vladajućoj stranci uzburkao predsjednik splitskih HDZ-ovaca Petar Škorić. Koji je trebao biti jedna od uzdanica oporbenog Kovačeva bloka, a koji je u posljednji trenutak “pretrčao” u tabor Andreja Plenkovića.

U Kovačevom stožeru tvrde pak da odgoda nema nikakve veze sa onim što se posljednjih dana zbiva oko Škorića.

- Dolazak gospodina Kovača nije odgođen, jer dolazak nije bio ni najavljen. On nije komuniciran sa članstvom. Postojao je isključivo kao mogućnost pri sastavljanju hodograma. Osutali smo od te mogućnosti zbog toga što želimo Splitsko- dalmatinskoj županiji posvetiti najmanje dva dana - poručuju iz njegovog izbornog stožera.

U onom Plenkovićevom, pak, likuju. Dio naših sugovornika koji podržavaju aktualnog premijera ocjenjuju da je nedolazak u Dalmaciju jasan znak da se unutarstranačka oporba osipa.

Drugi, pak, dvoje je li do odgode došlo jer u Splitu Kovača zapravo ni nema tko dočekati. Osim Marka Žaje, majstora borilačkih vještina i predsjednika Odbora za sport splitskog HDZ-a koji vodi njegov stožer u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Formalno, Plenkovića podržava velika većina HDZ-ovih načelnika i gradonačelnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  No, izbornog pobjednika presudit će glasovi članova HDZ-a. Od kojih svi ne moraju misliti jednako kao i lokalni stranački dužnosnici koji su posljednjih tjedana iskazali lojalnost aktualnom šefu stranke.

Već se neko vrijeme spekulira da Kovača podržavaju HDZ-ovci u Imotskom, ali i dijelovima Cetinske krajine. Kovač često navraća u Trilj, a glasove bi mogao dobiti u sredinama koje tradicionalno naginju radikalnijoj desnici.

Plenković bi, pak, po svemu sudeći više glasova mogao osvojiti u gradovima uz obalu i na otocima. Gdje će pokušati osigurati primat i doći do izborne pobjede.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 23:02