StoryEditor
PolitikaSukob ega

Komunikacijska stručnjakinja dr. Kišiček: Plenković je povremeno pretenciozan, Milanović govori neprimjereno, ali obojica su vrlo vješti retoričari

Piše Marija Mlačić
23. listopada 2020. - 18:50
Denis Lovrovic/AFP

Uslijed još jedne epizode u sukobu Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića porazgovarali smo sa komunikacijskom stručnjakinjom i profesoricom na odsjeku fonetike Filozofskog fakulteta dr. sc. Gabrijelom Kišiček. Zamolili smo je da nam ocijeni retoričke vještine predsjednika te premijera i pretpostavi tko bi mogao u konačnici bolje proći u ovom okršaju.

- Trenutna situacija u Hrvatskoj je bez presedana ne zato što je naše društvo osobito profinjeno i nije sklono javnim sukobima već zato što nikada nismo na tako visokim funkcijama imali dva jednako dobra retoričara kao što su predsjednik i premijer.

- Premda različitih retoričkih stilova oboje su retorički jako vješti. I jedan i drugi pokazuju bogatstvo vokabulara, načitanost i obrazovanje. Vrlo su inventivni i originalni u figurativnosti i zato ih mediji stalno prenose i citiraju.

U usporedbi dvojice, naša sugovornica iako načelno dobro ocjenjuje njihove govorničke sposobnosti ne štedi ni jednoga.

- Premijer Andrej Plenković više voli uzdizati se u stilskom smislu zbog čega ponekad imamo dojam pretencioznosti i pompoznosti, ali dugoročno će mu se to više isplatiti. 

Predsjednik Zoran Milanović nije u sukobu samo s premijerom već sa svakim tko se odluči komentirati ga, a kako inflacija rađa devalvaciju vrijednosti moglo bi mu se dogoditi da ga se bez obzira na zanimljiv retorički stil počne ignorirati.

- On poseže ponekad za pučkim izrazima nižeg stila i proziva svoje kritičare na grub i za svoju funkciju neprimjeren način što bi mu se moglo obiti o glavu. U jednom trenutku moglo bi doći do toga da ga se jednostavno prestane komentirati.

Gabrijela Kišiček misli da je dodatno stimulativno obojici što je do sada vladala neravnoteža među političkim suparnicima, a jedan drugome su jaka konkurencija.

- Kada je Milanović bio premijer opoziciju je predvodio Karamarko, a Plenkoviću Bernardić od kojih im nijedan nisu retorički dorasli. Obojica su navikli da ih se tretira kao najbolje retoričare u saboru i u javnosti stoga im je sada izazovno što su našli dostojnog protivnika i zato sumnjam da će odustati. Za njih bi to bio poraz u ovom srazu govorničkih titana.

- Zapravo je dobra stvar kada vješt retoričar ima ozbiljnog protivnika jer u suprotnom postoji opasnost da postane autokrat. Oponenti si međusobno propitkuju odluke, kritiziraju poteze od kojih svaki mora biti argumentirano obrazložen što ih uzajamno tjera da uspješnije pridonose društvu. Tako bi mogli ukazivati na druge perspektive kojih nisu bili svjesni i iskoristiti različitosti mišljenja u dobre svrhe što je puno korisnije nego kada se ljudi okruže poslušnicima.

Kišiček kaže da je šteta što svoje neupitne govorničke vještine ne koriste na ovaj način te ih trate na nevažne teme zbog čega i retorika dobiva negativne konotacije.

- Javnost ih percipira kao dvije svađalice od kojih nijedna ne želi odustati. Formu stavljaju ispred sadržaja čime ne utječu na trenutnu situaciju i njihova retorika postaje kontraproduktivna. Imamo pregršt problema o kojima bi se dalo raspravljati, ali oni aktualnosti pomiču van fokusa i bave se glupostima.

Naša sugovornica misli da se teško može usporediti situaciju koju trenutno pratimo s inozemnim zbivanjima. U SAD-u se isto tako sukobljavaju predsjednik Donald Trump i Joe Biden, predsjednički kandidat Demokratske stranke međutim oni su jedan drugome direktna opozicija.

- Specifično je što nemamo politički kontekst koji zahtijeva njihovo sukobljavanje. Premijer i predsjednik si nisu međusobno konkurencija niti trenutno predstavljaju stranke koje izlaze na izbore. Prvi izbori koji nas očekuju su tek na proljeće k tome lokalni. Ovdje se radi isključivo o sukobu dva velika ega gdje odustati znači priznati poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 06:52